Szülési komplikációk - Nem mindegy, hogy büntető- vagy műhibaper

Folytatjuk a délutáni témát: arra keressük a választ, hogy miért is képeznek bábákat, ha tevékenységük illegális? Nem lehetséges-e, hogy a biztonságos szülés legfőbb akadályát a magyar jogalkotás jelenti?

The Midwife's Book (London)
The Midwife's Book (London)

Intézményen és rendszeren kívül

Ahogyan arról már rovatunkban beszámoltunk, 2010. október 5-én a rendőrség őrizetbe vette dr. Geréb Ágnest. A bába jelen volt egy szülésnél az Alma utcai Születésházban, amelynél komplikációk léptek fel, és mentőt kellett hívni. Eredetileg a várandós kismama szülésének kísérését dr. Geréb Ágnes nem vállalta, mert a várandósság előzményei miatt az otthonszülést nem tartotta biztonságosnak. Az édesanya azonban úgy érkezett meg a Születésházba, hogy a vajúdás előrehaladott állapotban volt. A baba megszületésére rohamosan került sor. A segítségnyújtás megkezdésével egyidejűleg a jelenlévő bábák azonnal értesítették a mentőket. A mentők a hívás után kb. 20 perccel érkeztek meg a helyszínre. Őket követték a rendőrök.

A további történetet már ismerjük. 72 órás őrizet foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésbűncselekmény gyanúja miatt, 30 napos előzetes letartóztatás bűnismétlés gyanúja miatt. A gyanusított kéz- és lábbilincsben jelenik meg egy korábban indult büntetőeljárásban a bíróság előtt.

Most képzeljük el a kecskeméti kórházban dolgozó Dr. X. Y. szülész-nőgyógyász szakorvost, amint a rendőrség a szülés levezetését követő órákban őrizetbe veszi, majd néhány nap múlva bilincsbe verve kíséri a büntető bíróság színe elé.

Mielőtt megmosolyognánk ezt az abszurd képsort, vegyük figyelembe, hogy a Geréb Ágnes – és további öt bába – ellen folyó büntetőeljárások közül kettő olyan, a szülés során mindennaposnak mondható ügyben indult, amikor a szülés után az átlagosnál nagyobb vérveszteség történt. Mindkét ügyben a szülő nő a babával együtt pár órával a szülés után egészségesen elhagyta a kórházat.

Orvosok, bábák, kuruzslók

Dr. Geréb Ágnes ügyében a korábbi vádak mellé felvették a “kuruzslás” vádját is, mivel a gyanú szerint a bába – a 2007-ben a bíróság által kimondott eltiltás ellenére – szülés-nőgyógyász orvosi tevékenységet végzett. A Születésház Egyesület jogászának álláspontja szerint azonban az otthonszülés kísérése nem orvosi feladat.

Mi lenne tehát a szülésznő vagy a bába feladata egy szülés levezetése során?

Nemzetközi tapasztalatokra alapozva a független bábák kidolgozták az intézményen kívüli szülés protokollját, mely keretrendszer garantálná az élettani (komplikációmentes) szülések levezetésének biztonságát. A szabályok szerint a bába kompetenciája odáig terjed, hogy felismeri egy esetleges komplikáció fellépését, majd meghozza a döntést az orvosi konzultációról és/vagy az anya kórházba szállításáról. E modell az orvos kompetenciáját onnan számítja, ahol a bábáé véget ér.

Miközben a magyarországi bábák jól képzettek, az állam nem teremt megfelelő körülményeket az otthonszüléshez: a bábák nem kapnak az államtól a munkájuk végzéséhez szükséges szakmakódot, ha részt vesznek egy otthonszülésnél, az illetékes hatóság megbüntet(het)i őket.

Jól illusztrálja az otthonszülést végzők csapdahelyzetét az ÁNTSZ-szel folytatott küzdelmük is. A bábák egészségügyi tevékenységet végeznek, ami engedélyköteles, az engedélyt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak kellene kiadnia. Az otthonszülésben segítő szakemberek az elmúlt 22 év során többször is folyamodtak ilyen engedélyért, ám az ÁNTSZ ezt visszautasította. Mivel a politika nem ismeri el a bábaságot, mint szakmát, nincsen szakmakódja sem – enélkül az ÁNTSZ nem adhat engedélyt. Az engedély nélkül végzett tevékenységért viszont eljárást indítanak ellenük.

Számos tanulmány igazolja, hogy a szaksegítséggel kísért, tervezett otthonszülés ugyanolyan biztonságos, mint a kórházi szülés. A magyar szabályozás azonban nem teszi lehetővé a szaksegítség igénybevételét, ezzel kvázi megtiltja az anyáknak azon joguk gyakorlását, hogy megválasszák hol, kivel, és milyen körülmények között szeretnék világrahozni babájukat. Amíg a döntéshozók adósak a jogszabályi keret kidolgozásával, asszisztálnak azokhoz a tragédiákhoz, amelyek pontosan e szabályozatlanság miatt következnek be.

2010. november 8-án, dr. Geréb Ágnes letartóztatásának 30. napján, hétfőn este fáklyás felvonulást szervez a Szülők a Szabad Szülésért Egyesület. (További információk itt.)

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra