Könyvfaló - Hétről hétre

Könyvajánlónkban három korosztály számára mutatjuk be a könyvesboltok kínálatát hétről-hétre.

Ügyes sorozat ovisoknak

Ezen a héten a legkisebbeknek (3-5 éves korig) egy kedves sorozatot ajánlunk Finy Petrától. A sorozat eddig megjelent 3 kötetét a Pagony Kiadó adta ki: Az ovi-ügyet és a Tesó-ügyet 2009-ben, A doki-ügyet 2010-ben. A három kötetnek hiánypotló szerepe van. Az ötvenes éveket idéző Márti-könyvek témáira igencsak ideje volt egy korszerűbb stílusban is visszatérni, hiszen az óvodáskorúaknak szánt irodalom egyik legfontosabb sajátossága, hogy a kicsik számára az őket érdeklő kérdések tudományos magyarázatait egy könnyebben feldolgozható, a szépirodalom és a tanítói célzatú irodalom keveréknyelvén megfogalmazott stílusban tálalja. Ez Finy Petrának tökéletesen, egyszerre alaposan, igényesen, és egyszerre sok humorral sikerült, ezért hamar nélkülözhetetlen „szakirodalommá” válhat az ovisok számára, amelyet méltán fog a 20 év múlva felnőtté váló generáció meghatározó kiskori olvasmányemlékként emlegetni. A kötetek további előnye, hogy rajzai (Tommaso Levente Tani) egyszerűek, de mégis részletgazdagok és színesek, nem hiányzik belőlük a humor sem. Külön megemlíteném a könyvek ideális alakját és súlyát, illetve a belső borító rajzos mintázatát, ami nagyon mély és nagyon pozitív gyerekkori emlékeket idézett fel bennem. Ami a kötetekből kimaradt, az az oldalszámozás. Mert miért ne láthatna egy óvodás is számokat ? - hívja fel figyelmemet a „problémára” egy matektanár barátnőm, és valóban igaza van: a rajzokat, a stílust nem rontaná egy esetleges, az illusztráció részét képező oldalszámozás...

Mesék egy szuszra - óvodásoknak és kisiskolásoknak (3-10)

Roberto Piumini az olasz meseirodalom Lázár Ervinje is lehetne akár. Meséik hangulatát tekintve megegyeznek: mindketten finom mértékben spirituális ihletettségű történeteket vetnek papírra, hol prózai, hol verses formában. (Lázár Ervin meséit ld itt.) A Katalizátor kiadó által 2007-ben megjelentetett – és még mindig kapható – szeretetreméltó történetekhez a világhírű illusztrátor, Anna Laura Cantone humorral teli rajzai csinálnak még több kedvet. Külföldi szerző esetén érdemes odafigyelni a fordításra, ami ebben az esetben Szirti BeaTótfalusi István közreműködésével és Székely Éva lektorálásával igazán színvonalasra sikerült. A mesék egy szuszra című könyv önálló olvasásra, felolvasásra és közös (tesós) olvasásra egyaránt alkalmas mesegyűjtemény, közepesen hosszú történetekkel.

Dolgozatok az egész családnak (6-99)

A helyesírási hibákban sajnos sok esetben hemzsegő Európa-kiadványok között ez a könyv ezúttal szerencsés választás, hiszen az elemisták dolgozatait olvasva elsiklik a szemünk az ezegyszer szándékos hejesírási bakik felett. Sőt, rendkívül mulatságosnak fogjuk találni ezt a nagyon is mélyenszántó, a társadalomkritikát sem nélkülöző művet, amely bennünket, magyar olvasókat talán leginkább Karinthyre, illetve európai viszonylatban a kis Nicolas történeteire vagy Emil Ajar Előttem az élet című regényére emlékeztet. Marcello D'Orta nápolyi tanár gyűjtése, az  Én, reméljük, megúszom című kötet szókimondó, őszinte és nyers humorral ábrázolja napjainkat. A dolgozatokba itt lehet beleolvasni. A kötetet elsősorban közös családi felolvasásokra ajánlom olyanok számára, akik nem botránkoznak meg azon, ha egy gyerek sajátosan és szókimondó módon fogalmazza meg véleményét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek