Kisállatok otthonra: szagtalan futóegeret vagy pufók csincsillát?

Ha a gyerek állatot akar, és nem kifejezetten kutyát, macskát, akkor általában akkor valami naaaagyot, vagy valami Egészen Aprót. Anya, az elefánt tényleg nem való lakótelepre?

Artúr, a csincsilla
Artúr, a csincsilla

Tényleg nem lehet a katicát idomítani, hogy jöjjön elő, amikor fütyülök? Hát akkor legyen valami köztes. Lehet hal, madár vagy terráriumlakó – a mai téma a harmadik kategória, azon belül is a kisrágcsálók.

Kisrágcsálóról sokunknak jut eszünkbe a házi alaptípus, az egér.  Ha a gyerek maga szerzi be a háziállatot, nagy eséllyel fogunk találni egy ilyet befőttes üvegben, dobozban egy szép napon – olcsó (általában más állatok eledeléül kínálják) és igénytelen, mint az izé, egér. Terézanyu hajlamú gyerek direkt fellelkesül, hogy megmentheti a kockás piton aznapi reggelijét (más gyerek meg kifejezetten a kockás pitont szeretné otthonra).  Az állatkereskedések egerei nem terjesztenek betegséget, de isten mentsen minket, ha a szakszerűtlen tartásból kifolyólag meglóg a lakásban (átlagéletkora 2 év), ugyanis istenien ellátja saját magát nélkülünk is, ekkor azonban általában eldől a háziállat-kérdés is: egészségügyi okokból kölcsönkérünk egy macskát, ami a jó ég tudja hogy, de nálunk ragad.

Az egérnél valamivel szofisztikáltabb választás az aranyhörcsög vagy a tengerimalac.  Utóbbi ellen szól, hogy a legtöbb példány nem kifejezetten okos (de a magához való esze azért megvan mindnek), érzékeny lehet a gyomra (gond lehet a permetezett zöldség, mi simán túlélünk ugyanakkora mennyiséget), túlnőhet a foga, lehet C-vitamin hiánya. Az apró mancsok simogatását, dögönyözését általában jól tűri, ha a fent felsorolt bajokat túléli, akkor 6 évig is boldogíthatja a gyereket. Etethetjük szénával, fűvel, zöldséggel-gyümölccsel - de amit kölyökkorában, anyja mellett nem fogyasztott, azt később nehezebben fogadja el. Legyen mindig friss vize is!

A népszerű aranyhörcsögök és a különféle törpehörcsögök kedves kis jószágok, de sajnos sok esetben harapnak, ami megrémítheti a gyereket. Ha nem harap, hanem kedves és szelíd, akkor pedig rövid átlagéletkora miatt (akár egyéves korában is rajzolhatjuk neki a sírfeliratot) okozhat a gyereknek bánatot. A hörcsög is érzékeny a tápanyagokra és a huzatra is. Kis termetük ellenére végtelen étvágyúnak tűnhetnek, nemcsak azonnal fogyasztják a táplálékot, de pofazacskóikba is tömik csakúgy, mint vadon élő társaik. Nehéz elérni azt is, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzanak, mert kedvenc csemegéiket elfogyasztják, a többit pedig elrejtik szem elől. A megfelelő étrendet úgy alakíthatjuk ki, hogy a magvakat (jó választás a köles) rendszeresen zöldfélékkel, gyümölcsökkel, sőt lisztkukacokkal, fagallyal, egészítjük ki.

Jó választás lehet a degu. Kedves és intelligens jószág, kijön a gyerekekkel, viszont a szakértő szerint TILOS egyedül tartani, mert fajtárs nélkül depresszióra hajlamos (vagy megoson, mint az egyik ismerős példánya, aki egy óvatlan pillanatban kiszökött a tízemeletes panelház lépcsőházába, hogy soha többé ne kerüljön elő). A felnőtt degukat sokak szerint elegendő naponta egyszer etetni. A menü állhat egy kis friss zöldségből,  magokból , lehet készen kapható degueledelt is venni. Ne adjunk könnyen romló ételt. Gyakran eldugdossák, elássák a csemegéket, ezért néha nézzük át a forgácsot, nem lapul-e itt-ott egy- egy régebbi, rothadó gyümölcsdarab. Ne adjunk túl sok olajos magvat sem, mert hízásra hajlamos. Sok édes gyümölcsöt se kapjon a degu, mert a magas cukortartalmú étrend hatására cukorbeteg lehet, és a fogainak se tesz jót. A háziállatként tartott egyedek élettartama általában 5-7 év, de volt, aki hallott már 8-10 éves degukról is, bár a természetben csak egy-két év adatik nekik.

Telitalálat lehet a mongol futóegér is. NEM BÜDÖS (nincs jellegzetes egérszag, gondozni persze őt is ugyanúgy kell, mint minden terráriumlakót), nem harap, kedves és mókás állat, igénytelen és jól kijön a gyerekekkel is. Érdekes lehet megfigyelni, ahogyan a hím segít az ivadékgondozásban (nemcsak pici, hanem PC állat is), remekül hasznosítja a lakásban gyűlő vécépapír-gurigákat is (nem eszi, hanem rágcsálja őket nagy lelkesedéssel). Átlagéletkora 4-5 (inkább 3 év, de élhet 5-6 évig is!) év, tehát nem kell attól rettegnünk, hogy mire a gyerek megtanulja a gondozását, egy bús reggelen élettelenül találjuk a helyén. A mongol futóegerek társas lények, és nem szeretnek egyedül lenni. Ezért legalább két állatkát tartsunk. A magányos állatok rövidebb életűek, kevésbé ellenállóak, gyakran túlsúlyosak, kevésbé barátságosak. Megfelelő számukra az állatkereskedésekben kapható hörcsögeledel, de ma már kapható speciálisan mongol futóegérnek gyártott eleségek is. Magok (túl sok napraforgómag elhízást okozhat), zöldség-gyümölcs, időnként lisztkukac. Vízre nekik is szükségük van, ha nem is sokra.

Vannak kevésbé ismert állatok, amelyek nem ilyen rövid életűek, tehát jól gondoljuk meg, mit veszünk. Egy csincsilla például elélhet akár húsz évig is, és egyetlen példányból semmilyen hasznos dolgot nem lehet készíteni, viszont pufók, barátságos és kíváncsi házi kedvenc válhat belőle. Finom homokban fürödve tisztítja a bundáját, és figyelni kell rá, hogy mindig tudjon mit rágcsálni. A ketrecből kiengedve is mindent megrág – Tünde csincsillái például imádták a szekrények lábát és a színes magazinokat. A kábeleket is képes elrágni, ami balesetveszélyes az állatra és az emberre nézve is.

Tinikoromban bécsi kortársaim közt nagy divat volt a laborpatkány is – a punkos-alteros ifjak előszeretettel sétáltak a császárváros utcáin, vállukon patkánnyal.

Az érdemi infók szakszerűségéért köszönet Dr. Terényi Melinda állatorvosnak, nála egyébként szinte valamennyi felsorolt állat megfordult már házi kedvencként, gyerek mellett.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek