Lovasboltban is elkölthető az iskolakezdési támogatás

Több tízezer forintos terhet ró a szülőkre a szeptemberi iskolakezdés. A munkáltató 22050 forintos támogatást adhat béren kívüli juttatás formájában, amelyet mindkét szülő kaphat. Mi is ezt kaptuk, persze csak egyet, nekem, mint „passzív állományban lévő dolgozónak” fityisz az orromra, nem cafeteria-juttatás, és ugye nem készpénzt, hanem utalványt adtak, de jól jön ez is. A honlap szerint összesen vagy 14 ezer elfogadóhelyen lehet elkölteni, a térkép alapján szűkíthető listában van bababolt, élelmiszer-áruház, hipermarket, ruhaüzlet, posta (?), bútorbolt, elektronikai cikkeket forgalmazó üzlet, optika és könyvesbolt, sőt lovasáruház is. Sok webáruház is elfogadja ezeket, nem csak a hagyományos boltok.

És mit kéne venni pénzért vagy utalványért? A füzet-és kellékcsomagot kb. 6800 Ft-ért már a nulladik szülői értekezleten, tehát májusban odaadták nekünk, ezt már nem kell vadászni egyetlen boltban sem. Ebben van ceruza, színes lap, festék és hasonló kellékek is. A tankönyvcsomagot is az iskolában fogják árusítani, a mi iskolánkban egy elsősnek ez 9000 Ft-ba kerül majd, meg még egy „tanulói betűtár” nevű, jelenleg frissítés alatt álló készlet. A tornaruhát egységesnek szeretnék, az iskolai zsákkal együtt, tehát az iskola emblémájával ellátott egyenpólójuk és egy osztálybéli nagymama által varrt egyenzsákjuk lesz, kikerülve legalább egy dolgot, ahol mindenféle jövedelmi és ízlésbeli különbségekre derülhet fény. Ez is pénzbe kerül ugyan, de egyelőre kb. 2000 Ft-ból megúszható. Tehát eddig úgy tartunk nagyjából húszezernél, hogy egyetlen boltba se tettük be a lábunkat.

A füzeteket, könyveket be is kell majd kötni, egy-két ezres máris röpül megint. De ez eltörpül az iskolatáskák árai mellett, igaz, mostanában kezdtek a boltok akciózásba. Az egyik nagy hipermarket 5000 és 12000 közt kínálta az alsósoknak való táskákat, nekem sikerült vennem egyet 9000 körül, amit két hét múlva már 5400-as akciós áron kínáltak, na így jár, aki siet. A tolltartó van, ahol szettben jár a táskához, az Aldi és a Lidl már 3-4000 Ft-ért kínál ilyeneket, de kapható szett 20 ezer Ft fölött is (ez már nyilván magától gurul az iskolába, gondoltam először). Apropó, gurulás – amikor a pénztárosnő meglátta a gyereket és a hátitáskát együtt (pedig a kisebbekből választottunk) jóindulatúan megjegyezte, ő ennek a gyereknek inkább gurulós típust venne, hátitáska formájú az is, alján görgőkkel mint a felnőtt bőröndökön. Lépcsőn ugye nem jobb, mint a hagyományos, de lehet, mégis olyat kellett volna venni. A külön tolltartó is ritkán van ezer alatt, az Interspar „töltve” árulja 900 Ft-ért. De azon se Hello Kitty, se Pókember persze. Minél menőbb a figura, annál mélyebbre nyúlhatunk a zsebünkbe, bár én azon is elhűltem, hogy figura nélküli alig van, úgy tűnik nincs rá kereslet.

A kevésbé iskola-specifikus dolgok is okozhatnak jókora kiadást. Egy normális gyerek csak röhög a tavaszi nadrágjain nyár végén (halászgatyának esetleg még jó lesz...), kinőheti az összes zárt cipőjét (ár ötezer és a csillagos ég közt), elszakíthatja az esőkabátot a táborban, az akciós fürdőruha pedig nyár végére széjjel is mehet teljesen – egy igazi minőség úszódressz lányoknak pedig tavaly ilyenkor 6 ezer fölött volt a Decathlonban. Egy megfelelő minőségű olló is legalább 800-1000, a balkezes drágább. Már az évnyitóra kell ünneplő ruha meg cipő, a fehér blúz azt hiszem, nálunk is megúszhatatlan lesz, tekintve, hogy a gyerek szélessége nem, de a hossza azért mégiscsak nőtt a nyáron, és ebben a korosztályban a hasbukkantós még nem menő. És egyelőre azt sem tudom, hol árulnak hagyományos ünneplő fehér blúzt – mi korában kis magyar készítők boltjaiban vettük az eddigieket, de a legtöbb azóta sajnos bezárt már. Pedig az iskolakezdés meg az iskolába való holmik árusítása úgy tűnik, biznisz. Komoly biznisz. Csak ezek szerint nem nekik.

A nagycsaládosok a fogyatékkal élők és a különböző családvédelmi támogatásban részesülők kaphatnak iskolakezdési támogatást az iskolaigazgató jelzése alapján, melynek összege 10 ezer forint. Ezen kívül az állam gyerekenként még ezer forintot is ad az önkormányzatoknak, ezt az önkormányzatok saját keretből még megtoldhatják. Tápszentmiklóson például a tankönyveket és a füzetcsomagot is az önkormányzat biztosítja a családoknak, és még plusz tízezer forint is jár gyerekenként. Nyár végén a szociális segélyt kérők száma is megnő az önkormányzatoknál, ez a támogatás évente legfeljebb hat alkalommal adható, írja a Független Hírügynökség.

„Egyre több munkaadó is támogatja dolgozóit iskolakezdéskor kedvezményesen adózó béren kívüli juttatással. Egy közös gyerek után mindkét szülő megkaphatja ezt a maximálisan 22050 forintos támogatást. A munkavállaló ezt az összeget az iskolakezdést megelőző és az azt követő 60 napon belül kérheti és költheti el. Amit aztán tankönyvre, taneszközökre, iskolaszerekre, ruházatra költhetnek.” – tájékoztatott  a közleményben Fata László független cafeteria tanácsadó.

Oszd meg másokkal is!
Mustra