Lesz antibébi tabletta férfiaknak is?

Bár a nők már csaknem fél évszázada élhetnek a hormonális fogamzásgátlás lehetőségével, férfiak számára eddig még nem kerültek forgalomba hasonló készítmények. A kutatók mindenesetre lázasan dolgoznak a megoldáson, és talán hamarosan célba is érnek.

Nagyjából ötven év telt el azóta, hogy kifejlesztették az első hormonális fogamzásgátló tablettákat nők számára, máig nincsenek azonban megbízható reverzibilis módszerek a spermiumtermelés gátlására. Ily módon a nem kívánt terhesség elleni védekezés felelőssége továbbra is jobbára a nőkre hárul.

Ez nem jelenti azonban azt, hogy a kutatók ne próbálkoznának olyan hormontartalmú készítmények kifejlesztésével, melyek alapját képezhetnék a férfi fogamzásgátló tablettáknak. Ez azonban számos buktatót rejt, melyek közül elsőként a biológiai sajátosságokat említi dr. John K. Amory, a Washington Egyetem professzora. Míg ugyanis a nők fogamzóképessége a nemi ciklussal szinkron periodicitást mutat, melynek során minden hónapban általában egy petesejt válik alkalmassá a megtermékenyülésre, addig a férfiak esetében nem mutatkoznak ilyen rendszeresen ismétlődő ciklusok, és másodpercenként ezer spermium termelődik. Nem nehéz belátni hát, melyik a könnyebben kiszámítható és könnyebben gátolható folyamat.

Ennek ellenére folyamatosan történnek próbálkozások férfiaknak szánt hormonális fogamzásgátlók kifejlesztésére, melyek legtöbbjében a tesztoszteron lenne a hatóanyag. Régi megfigyelés ugyanis, hogy a spermiumok termelődése ellen hat minden olyan állapot, amikor a tesztoszteron nagy mennyiségben elárasztja a szervezetet, ilyenkor ugyanis nem jutnak el a herékhez azok az agyi jelek, melyek hatására megindul az ivarsejtek termelése. Ezzel a mechanizmussal magyarázható egyébként többek között a tesztoszterontartalmú izomnövelő készítményeket nagy mennyiségben fogyasztó testépítőknél („body-builderek”) nem ritkán megfigyelhető nemzőképtelenség is.

Az elmélet tehát adott, ami azonban sajnos még mindig nem ültethető át a gyakorlatba, újabb problémaként jelentkezik ugyanis, hogy a szervezetbe kívülről bejuttatott tesztoszteront a máj rövid időn belül elbontja, még mielőtt az kifejthetné a hatását az ivarszervekre. Éppen ezért elsősorban az injekció vagy bőrtapasz formájában alkalmazható hormonkészítmények felé fordult a kutatók figyelme, és ezekkel valóban ígéretes eredményeket sikerült már elérniük. Egy kínai munkacsoport például hatásosnak találta a tesztoszterontartalmú injekciót mint férfiak számára kifejlesztett fogamzásgátlást. Több mint ezer, 20 és 45 év közötti önkéntesnek adagoltak 500 milligramm hormont 30 hónapon keresztül havonta, és a kétéves megfigyelési periódus során 1000 férfira számítva mindössze 1,1 terhesség jött létre. A nem kívánt terhesség hatásos kivédése mellett ugyanilyen fontos, hogy a kezelt férfiak nem számoltak be jelentősebb mellékhatásokról, és nemzőképességük a készítmény alkalmazásának beszüntetését követőn hamarosan visszatért.

Dr. Amory munkacsoportja egy másik úton is elindult a férfiak által alkalmazható fogamzásgátlás kutatása terén, amikor bőrön alkalmazható fogamzásgátló gél kifejlesztésébe fogtak. Az ezzel kapcsolatos első eredményekre azonban még várnunk kell. A kutató arra figyelmeztet, hogy senki ne reméljen gyors sikert a most folyó kutatásoktól, és megemlíti, hogy az utóbbi három évtized azzal telt, hogy mindenki öt éven belül megoldást ígért e téren – melyek aztán sorra kudarcba fulladtak.

A férfiak számára szánt fogamzásgátlókkal kapcsolatos kutatások jelenlegi állásáról a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism egy korábbi száma ad hírt.

Gyermekévek Medical Tribune

Oszd meg másokkal is!
Mustra