Évente 13 millió baba születik korábban

Zanza!

A világon évente csaknem 13 millió koraszülés történik, és a koraszülöttekből több mint 1 millió egy hónapon belül meghal - állapította meg egy amerikai jótékonysági szervezet, a March of Dimes által végeztetett tudományos kutatás, amelynek eredményét vasárnap hozták nyilvánosságra.

koraA probléma elsősorban az afrikai és ázsiai fejlődő országokat sújtja, rájuk jut a koraszülések 85 százaléka. Bár az Egyesült Államokban is 36 százalékkal nőtt a koraszülések száma az elmúlt 25 évben. A tanulmány minden olyan szülést koraszülésnek minősített, amely 37 teljes hétnél korábban történt.

A fejlődő országokban a koraszülést az alultápláltság és a rossz közegészségügyi állapotok magyarázhatják. Az Egyesült Államokban viszont az ok az lehet, hogy egyre több nő vállalkozik gyerekszülésre 35 év feletti korban, és egyre többen vesznek igénybe különböző lombikbébi-eljárásokat.

A tanulmány óriási világproblémának minősíti a koraszülést, amely a családoknak érzelmi és fizikai megterhelés, az országok egészségügyi rendszerei számára pedig súlyos anyagi kérdés.

Az Egyesült Államokban a koraszülöttek gondozása és a koraszüléssel járó egészségi problémák kezelése évi 26 milliárd dollárba (4.700 milliárd forintba) kerül.

A szerzők szerint ez a tanulmány az első kísérlet a probléma méretének a felbecsülésére. A nehézséget az is fokozza, hogy nincsen általánosan elfogadott meghatározása a koraszülésnek, nincsenek egységes fogalmak ebben a kérdésben. Több nemzeti adatra volna szükség arról is, hogy hosszú távon milyen egészségi problémát okoz a koraszülés.

(MTI)

Blogmustra