Alkoholra szoktatja a gyerekeket a Harry Potter

Míg világszerte megtelnek a mozik a Harry Potter-rajongókkal azért, hogy láthassák a kasszasikernek számító sorozat legújabb részét, a szülők azon csodálkoznak, hogy a szereplők kezébe alkoholt adtak az alkotók. A filmben Hermione be van csípve, Ron is kortyolgat néha, Harry pedig az öreg professzorával poharazgat. A szereplők az alkohol különböző formáit töltögetik és kortyolgatják helyszínről helyszínre, hogy csillapítsák az idegességüket, bátorságot merítsenek belőle, vagy, hogy megvigasztalódjanak éppen bánatukban.

harry

Szakértők szerint a szülőknek figyelembe kell venni a jelenetekben látható ivást, ugyanis számos tanulmány arra utal, hogy a filmeken látható drog- és alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás komolyan befolyásolja a fiatalok viselkedését. A filmek ugyanis hozzájárulhatnak az alkoholizálás korai megkezdéséhez.

Bár az előző Harry Potter filmekben is láthattunk ivást, ennél az epizódnál új szintre jutott az alkoholizálás. A tinédzserek alkoholfogyasztása nagyképernyőn keresztül ugyanis határozottan sértő és káros lehet. Az egyik jelenetben például a három főszereplő egy ismeretlen italt rendel egy kocsmában, melyről nem derül ki pontosan, hogy alkohol-e vagy, sem (Hermione-nak még habos „bajsza" is lesz tőle). A lány végül, amint hazafelé sétál, úgy néz ki, mintha be lenne csípve, s fesztelenül ölelgeti a fiúkat.

Lize Perle, a Common Sense Media vezető szerkesztője, aki munkája során gyerekkönyvekről és filmekről ír kritikát, azt nyilatkozta a Harry Potter filmben látható alkoholizálásról, hogy számára nagyon zavaró volt az ismétlődő ivás látványa. Hermione viselkedése, ahogy felszabadul az alkoholtól azt az üzenetet hordozza, hogy az ital bátorrá tesz, s segítségével még a fiúkat is átölelheted, amit igazán akarsz tulajdonképpen, csak nem mered megtenni. Ráadásul egy olyan világban, ahol a sötét varázslók rendszeresen elrabolják, vagy megölik az embereket, a legkevesebb problémájukat a szereplőknek az alkohol okozza, s ezzel csökkenhet annak negatív megítélése is.

Van, aki úgy gondolja, hogy a film már önmagában is varázslatos környezetben játszódik, tehát az iskola nem igazi iskola, a diákok nem igazi diákok, és nem igazi tanítók a tanítók sem, ezért majdnem olyan, mintha az alkoholizálás sem lenne igazi.

Egy 2007-es tanulmányban közel 5600 német diáknál vizsgálták meg az alkoholfogyasztás és az amerikai filmek közötti összefüggést. Gyakran tekintik a fiatalok az ivást baráti viselkedésformának, a kutatások arra mutatnak rá ezen kívül, hogy azok a filmek, ahol többször mutatnak ivást, nagyobb hatást gyakorolnak a gyerekekre, mint ahol mulatozós ivást látnak, ez kevésbé befolyásolja őket. Egy hasonló tanulmányban 3000 serdülőt vizsgáltak, melynek meglepő eredménye az volt, hogy a diákok több mint a fele már kipróbálta a dohányzást. A döntésük pedig összefüggött azzal, hogy látták filmekben a cigarettázást.

Dr. Christopher Welsh, pszichiáter és függőségspecialista szerint ez nem azt jelenti, hogy nem javasolt megnézni a gyerekeknek a legújabb Harry Potter-filmet, hanem rávilágít arra a fontos tényezőre, hogy a szülőknek beszélni kell a gyerekekkel a film kapcsán az alkoholról. A gyerekeknek tudniuk kell, hogy amit a filmen látnak, lehet, hogy vicces, de egyáltalán nem helyes.

A Harry Potter-filmet bemutató Warner Brothers azt nyilatkozta a témában, hogy a legfontosabb céljuk a film készítésekor az volt, hogy maradéktalanul képernyőre vigyék az eredeti forrásanyagot, melyet J.K. Rowling megalkotott. Hozzátették, hogy a varázslóvilágban nem tarthatóak ugyanazok a szokások, mint a való világban. Ms. Rowling nem nyilatkozott a témában.

forrás: www.nytimes.com

Oszd meg másokkal is!
Mustra