A világ kedvence: a LEGO

Ha felmérést készítenének arról, hogy melyik a legötletesebb gyerekjáték, jó eséllyel pályázhatna az első díjak egyikére a LEGO, ami generációk óta szórakoztatja a piciket és a nagyokat egyaránt. Sokan nem is gondolnánk, hogy a LEGO idén nyáron már 76 éves lesz, a sikertörténet ugyanis 1932-ben kezdődött Dániában. Az első mű egy fából készült kacsa volt, pont úgy, ahogy az első építőelemek is, aztán hamarosan átváltott a gyár a műanyagra (spórolásból), a játékgyártók közül először a világon.



A LEGO nem csak egy dán mozaikszó (LEg GOdt=játssz jól!), hanem teljesen véletlenül latinul is van értelme, méghozzá az jelenti, hogy tanulok, összerakom. Ha nem is hisszük el, hogy a névadó Ole Kirk Christiansen, ácsmester véletlenül talált erre a remek névre, azzal mindannyian egyetérthetünk, hogy korszakalkotó ötletével átalakította a játékról alkotott korabeli képet, ezzel pedig több ezer gyereknek és felnőttnek okozott egész életre szóló örök játék-élményt.



A LEGO összetettségét mi sem bizonyítja jobban, mint amikor szembesülünk azzal, hogy mára a kreatív csapatnak köszönhetően a legbonyolultabb dolgokat is képesek néhány elemmel előállítani. Az újdonságot kezdetben az az új, máshol még nem alkalmazott technika adta, ami az építőelemek tetején található bütyköknek, valamint az alsó rész üreges kialakításának köszönhető, és az ennek köszönhető tökéletes illeszkedés. A LEGO ma már nem pusztán egymásra helyezhető építőkockákat jelent, amiből esetleg házat tudunk építeni, hanem komoly emelőszerkezeteket, élethű járműveket és gépeket is, amik egyszerűségükben nagyszerűek.



De térjünk vissza a kezdetekhez, az első kerék megalkotásához ugyanis majdnem harminc év kellett, mely 1961-ben került a boltokba. Tíz év elteltével jutottak el a gyártók odáig, hogy megpróbáljanak a lányok kedvében is járni, így született meg 1971-ben az első LEGO babaház, majd 74-ben, mind két nem örömére az első mozgatható figura. Négy év múlva készült el a ma is ismerős, mini figura, melynek jellegzetes, egységesen barátságos arckifejezése van.

A LEGO felemelkedését sok mindennek köszönheti, az egyik legnagyobb erőssége a folyamatos megújulás mellett az, s ez mindenki számára vitathatatlan, hogy kompatibilis világot építettek ki és gyártanak évtizedek óta.



Nem csak a klasszikus építkezős korszakban lévő gyerekeknek akar kedvezni a LEGO, igyekszik minden korosztályt szórakoztatni, a folyamatos újításokkal és bővítésekkel, valamint okos marketinggel. A legkisebbeknek gyártott DUPLO sorozatot már 1967-ben piacra dobták, 82-től pedig kifejezetten csecsemőknek készítettek megfelelő játékokat. A LEGO Technik (eredetileg Expert Builder néven futott) 77-től került a játékboltokba, ami a tapasztaltabb, ügyesebb felhasználóknak készült, s fogaskerekekkel, emelőszerkezetekkel élethű modelleket tartalmaz. De ne feledkezzünk meg a LEGO Space-ről, FABULAND-ról (fiataloknak szánt fantáziavilág), a SCALA-ról (összeállítható bizsuk lányoknak), a Bionicle-ről (speciális akciófigurák), City-ről, valamint a többi, összesen 32 többi tagjáról a LEGO-családnak.

Az elmúlt 76 évben több divathullám is érintette a LEGO-t, de az alapkoncepció gyakorlatilag változatlan maradt. Mára már nem csak a különböző élethelyzeteket elevenítik meg a boltok polcain található szettek (farm, állatkert, kalózok, stb.), hanem néhány közkedvelt film szereplői és jelenetei is „életre kelnek” a gyártók fantáziájának köszönhetően. Ehhez a jól működő kooperációhoz társultak a Microsoft X-box konzol játékai, ahol a filmekből ismert hősök legófigurák, s a játék világában minden egyes elem legoból épül fel (Star Wars, Harry Potter, Indiana Jones).



Nagy utat tett meg tehát a kis fából faragott kacsától induló LEGO, s azzal mindenki egyetérthet, hogy igazi sikertörténet született 34-ben Dániában. Ma már a dánok elsődleges export terméke a LEGO, melyet 1956-tól gyártanak külföldön (először Németországban), s mára a világ több országában óránként 2,3 millió kockát gyártanak (köztük Magyarországon, Nyíregyházán is). A LEGO a világ második, Európában pedig az első játékgyárává nőtte ki magát. S hogy mi is a LEGO? Nem csak egy játék, hanem egy olyan eszköz, ami egyszerűségével segíti fejlődni a gyerek fantáziáját és kreativitását, ráadásul olyan értéket képvisel, amit jó eséllyel még az unokákra is tovább tudunk örökíteni.

forrás: www.doksi.hu; wikipédia
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek