Először rendeznek Down-világnapot Magyarországon

Down-szindrómás és ép gyerekek játszanak együtt március 21-én a budapesti Vígszínházban a Down-világnap alkalmából, amelyet először rendeznek meg Magyarországon; a kézműves foglalkozások, arcfestés, bohócok, játszóház és zsonglőrök mellett színészek és énekesek szórakoztatják majd a kis vendégeket. A közönséget Gryllus Vilmos, Szalóki Ági, Palya Bea és a Makám Együttes mulattatja; felcsendül néhány jól ismert dallam a Vígszínház gyerekeknek szóló előadásaiból, többek között fellép Igó Éva, Tornyi Ildikó, Csőre Gábor, Fesztbaum Béla, Lajos András és Sarádi Zsolt, írja az MTI.A Down Dada sarokban az érintett szülők beszélgethetnek, míg csemetéik kézműves foglalkozásokon és arcfestésen vesznek részt, bohócok és zsonglőrök ügyességében gyönyörködhetnek, s a játszóházban múlatják az időt. Ha jó idő lesz, a Vígszínház előtt nagy festés és rajzolás kezdődik, s aki a legügyesebben lefesti a Vígszínházat, jegyeket nyerhet a Vígszínház előadására. A kézműves foglalkozásoknál a Vígszínház társulatának tagjai: Eszenyi Enikő, Börcsök Enikő, Kútvölgyi Erzsébet, Venczel Vera, Borbiczki Ferenc és a műsorban fellépő művészek is segítenek. A tájékoztatás szerint Hegyi Barbara, Csőre Gábor és Lajos András gyermekeikkel együtt vesznek részt a színes programokon.

A játszónapon a Down-szindrómás gyermekek képeket festenek majd, amelyeket kortárs festők egészítenek ki, fejeznek be. Az így elkészült alkotásokat áprilisban elárverezik, ezzel segítve anyagilag egy Korai Fejlesztő Központ létrehozását Észak-kelet Magyarországon. A központ megalakításával a beteg kicsiket nem kell majd Budapestre hordani, helyben is megkaphatják a szükséges fejlesztést; korai fejlesztő központ a keleti országrészben eddig nem létezett, s ez jelentősen megnehezítette az ott élő családok dolgát, számol be az MTI.

A Down-világnapon tartott rendezvénnyel a Down Egyesület célja felhívni a társadalom figyelmét a Down-szindrómás gyerekek korai fejlesztésének szükségességére, a beteg gyermekek társadalomba való beilleszkedésének lehetőségére, s a családban nevelés fontosságára.

Hazánkban a tavalyi évben született 97.613 gyermekből hozzávetőleg minden 600. újszülött Down-szindrómás. Magyarországon 10.000 Down-kóros ember él, de az általános társadalmi ismerethiány miatt a Down-babák közül minden harmadik újszülöttről lemondanak a szülei, így ezen gyermekek többsége állami gondozásban nő fel.
Blogmustra