Genetikai oka van a diszlexiának?

Kedvenc brit kutatóink újabb eredménnyel álltak elő, amely szerint a gyenge olvasási képességek összefüggnek egy genetikai változással. Az American Journal of Psychiatry című szaklapban közölt tanulmány szerint az általános intelligenciára nincs hatással a génváltozat.Silvia Paracchini kutatásvezető, az oxfordi Wellcome Trust Humángenetikai Központjának munkatársa elmondta, hogy a kutatók a hatos kromoszómán található KIAA0319 jelű gént vizsgálták, amely a gondolkodási folyamatokért felelős agyterület fejlődésében játszik szerepet. A tanulmányozott génmódosulatot hordozza legalább minden hetedik ember.

Hatezernél több 7-9 éves gyereket vizsgáltak. Tesztek segítségével megállapították, hogy a gén mutáns változatát hordozó gyerekek 15 százalékánál olvasási problémák tapasztalhatók, még azoknál is, akik egyébként nem tekinthetők diszlexiásnak, írja az MTI.

A kutatók szerint a gyenge olvasás és a tanulási zavarok hátterében is több ok állhat, a genetikai háttér csak egyike az összetevőknek. További tanulmányok szükségesek annak meghatározására, milyen szerepet játszik ez a gén az agyi fejlődésben, és ez miként befolyásolja az emberek olvasási készségét - közölte Paracchini.

A diszlexiáról nemrég egy kedves olvasónk írt a Porontyon.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek