Az elsőszülött többet bűnhődik

A felelősségteljes elsőszülöttről és vakmerő kistestvéréről kialakult sztereotípia úgy tűnik tudományosan is beigazolódott, legalábbis ezt támasztják alá a legújabb pszichológiai kutatások.Valóban az elsőszülöttnek jut a legtöbb a szülői szigorból, míg a többi gyermek könnyebben kitér a vigyázó szemek elől. Az is igaz, hogy többet büntetik a szülők az első gyermeküket, mint a többit, sőt az új, amerikai kutatás szerint anyagilag is kevésbé támogatják a nagyot, mint a kisebbet.

A John Hopkins egyetem szociológusai által végzett kutatás során több mint 7000, 1979 és 1994 között született gyermeket vizsgáltak a téma szempontjából, és azt találták, hogy valóban nagy a különbség aközött, ahogyan a nagyobb és a kisebb gyerekeket kezelik a szülők. Kiderült például, hogy ha a nagyobb gyerek kibukik az iskolából, vagy kamasz korában teherbe esik, sokkal inkább kénytelen egyedül boldogulni, míg ha a kisebb testvérrel történik ugyanez, a szülők hajlandóbbak segíteni anyagilag.


A kutatók szerint az egész a példa statuálásról szól, vagyis a szülők a nagyobb gyerek felé irányuló szigorra próbálják kordában tartani a kisebbet, és hangsúlyozni elszántságukat. A nagyobb gyermek gyakoribb büntetésével a szülők azt remélik, hogy a kisebb nem követi majd el ugyanazt a hibát, mivel tudja, hogy akkor büntetés várna rá is. Mindebbe persze szerepet játszik a tapasztalatlanság is, mire ugyanis a második, harmadik gyerek megérkezik, a szülők rájönnek, hogy sok dolgot túlreagáltak, ráadásul gyakrabban erőt vesz rajtuk a kimerültség is. Mivel az elsőszülöttet többet fegyelmezik, ez segíti elő a szófogadó, megbízható elsőszülött sztereotípiájának kialakulását, szemben a cserfes kicsivel.

Kevin Leman pszichológus, a The Birth Order Book szerzője szerint ez az eltérő hozzáállás a testvérekhez valóban eltérő személyiségek kialakulásához vezethet. Gyakrabban találnak elsőszülötteket vezető beosztásban, hiszen már gyerekkorban is inkább a nagyobbal végeztetik a szülők a fontosabb feladatokat. Bizonyítottan kevesebb elsőszülött, -különösen, ha lány - hagyja ott az egyetemet és a szülők öreg korukban gyakrabban támaszkodnak inkább az elsőszülöttre, mint a többi gyerekükre. A kisebb testvérek ezzel szemben bátrabbak és vállalkozókedvűek, gyakrabban kockáztatnak, több anyagi támogatásra számíthatnak otthonról, de tény, hogy nem olyan kitartóak, és például gyakrabban hagyják ott az iskolát, mint idősebb testvéreik.
Oszd meg másokkal is!
Mustra