A tehéntej megterheli a kisbabák veséjét

A tehéntejben túl sok a fehérje, a só és az ásványi anyagok, ami megterhelő egy egy év alatti kisgyerek szervezetének. A tehéntejtől a széklet lúgosabb lesz, ami pedig növeli az allergia és az ekcéma kialakulásának előfordulását. Az orvosok tápszert javasolnak helyette, de csak akkor, ha az anyatej mennyisége már nem elegendő.

Nézze meg képeinket!

A Magyar Gyermekorvosok Tanácsa felvilágosító programsorozatot indított, amelynek első előadásán a tejalapú táplálás fontosságáról beszéltek a szakértők: Dr. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Tanácsának elnöke, Dr. Veres Gábor gasztroenterológus, valamint Kugler Gyöngyi, pszichológus.


A felvilágosító program keretében készített reprezentatív kutatás (melyet 6-12 hónapos csecsemők édesanyjai körében végeztek) azt mutatta, hogy a kisbabák több mint felét még szoptatják hat hónapos korukban. A hónapok előrehaladtával a szoptató anyák száma csökken. Ebben a korban a fejlődéshez, hogy a csöppség megközelítőleg megháromszorozhassa a születési súlyát egy éves korára, a gyerekorvosok álláspontja szerint 5-8 deciliter tejalapú táplálék szükséges. Ijesztő adat, hogy a gyermekek 45 százaléka a szükséges mennyiségnél kevesebb tejet kap. Az anyatej pótlását – az orvosok egyértelmű állásfoglalása ellenére – még ma is sokan tehéntejjel oldják meg.



A kutatás is igazolja, hogy ma már szerencsére az anyák mindössze 20 százaléka nem szoptatja saját elhatározásból a gyermekét. A programban is hangsúlyozzák a szakértők, hogy a gyermek legjobb tápláléka az anyatej, azonban ha nincs elég, akkor pótolni kell azt. Sokan tartózkodnak tápszer adásától, így a 6 hónapos gyermekek 5 százaléka, valamint a 10-12 hónapos babák ötöde kap tehéntejet. Az anyák egyötöde teljesen elutasítja a tápszert, pedig az anyatej után az a baba legjobb tápláléka, hiszen összetételében hasonló ahhoz.

Dr. Veres Gábor elmondta, hogy a tehéntejben túl sok a fehérje (1dl-ben 3,3g), a só és az ásványi anyagok, ami egy éves kor alatt megterheli a veséket, a széklet pedig lúgosabb lesz, ami a végbélnyílás környékén okozhat gyulladást. A gyermekorvosok egy éves kor után is inkább a babatej adását javasolják, mint a tehéntejet. A régen gyakran adott feles tej (fele víz, fele tej) nem jó megoldás, hiszen a hígítás következtében csak feleannyi tápanyag és kalória van benne.

Sajnos nagyon sok anyuka érez bűntudatot, szorongást a nem elegendő mennyiségű anyatej miatt, ami tovább növeli a tej csökkenésének esélyét is. Pedig az anya –gyermek viszonyt nem az határozza meg, hogy tudja-e szoptatni az édesanya, hanem a fő funkciók ellátása, táplálás, a biztonságnyújtás, amely megalapozza az ősbizalom kialakulását, mondta el Kugler Gyöngyi. A meghitt etetés cumisüveggel is megoldható, vagy pohárból is kaphatják a kiegészítő táplálékot a gyermekek.

A napi ajánlott tejalapú táplálékmennyiség nem csak anyatejjel és tápszerrel érhető el: a javasolt bevezetési időpont után egyéb tejtermékekkel (pl. joghurt) is színesíthetjük a kicsik ételválasztékát. Ha egy éves kor fölötti gyermeknek tehéntejet szeretnénk adni, mindenképpen lassan és fokozatosan vezessük be, két-három napig fél decit kapjon a gyerek, majd két hét alatt elérhetjük az ajánlott napi mennyiséget, javasolta Dr. Veres Gábor.
Oszd meg másokkal is!
Mustra