Nem hívják vissza a mérgező cumisüvegeket hazánkban

Kanadában néhány napja visszahívták azokat a cumisüvegeket, amelyek biszfenolt tartalmaznak, mert a kutatók szerint károsak az egészségre. A magyar hatóságok ennek ellenére nem vonják ki a forgalomból a törhetetlen cumisüvegeket.


Ezek a cumisüvegek azért törhetetlenek, mert biszfenolt tartalmaznak. Ezt az anyagot műanyag italosüvegek, és dvd tokok gyártásakor is használják. Az Egyesült Államokban régóta foglalkoznak tudósok a biszfenollal. A kutatásban résztvevő magyar adjunktus, Zsarnovszky Attila, a Szent István Egyetem adjunktusa azt mondta, hogyha ételt vagy italt tárolunk ezekben a polikarbonát edényekben, az anyag már egy hét alatt kioldódik és az élelmiszerekbe kerülhet, számol be a Független Hírügynökség.

A biszfenol ugyan nem marad meg a szervezetben, de mivel az utánpótlás folyamatos, így állandóan jelen van. Ez pedig veszélyes, ugyanis a biszfenol káros a szemre, a májra és a vesére is. Ezek miatt Kanadában már nem engedik forgalmazni az ilyen alapanyagú cumisüvegeket. Magyarországon viszont nem kerülnek le a polcokról, mert itthon, akárcsak az Unióban, nem tartják veszélyesnek.

Az amerikai kutatók azt mondják, hogy a mindennapi háztartási munkák, például mosogatás vagy sterilizálás közben is kioldódhat a mérgező biszfenol és melegítés után szinte biztos, hogy a melegített étel tartalmazza a káros anyagot. A magyar hatóságok viszont úgy vélik, hogy ahhoz, hogy ez megtörténjen, a doboznak el kellene olvadnia. Bordás Imre, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet igazgató-főorvosa szerint fölösleges riogatni az embereket.
Oszd meg másokkal is!
Mustra