Vigyázz, kész, tábor!

Ha gyerekkori táborozásainkra gondolunk, fel sem merül bennünk, hogy anyáink kényszerből írattak be minket, hogy együtt énekeljük a tábortűznél Guantanamerát több tucat sorstársunkkal. Azért nem gyanakodtunk, mert táborozni egyszerűen jó. Most, hogy már aktívan űzöm én is a mamisportot, tudom, hogy főleg iskolás korban, feldolgozhatatlan sokk lehet sok családban a nyári szünet és a gyermek konstellációja. Egy tábor viszont akkor jó, ha ebből a gyerek nem érez semmit, csak hanyatt dől a szórakozásban és dúskál az élményekben.



Az iskolák természetesen többfajta tábort szerveznek a nebulóknak, de sokszor a szülők valami egészen speciális szórakoztatásra vágynak (természetesen a gyerek részére).


Hosszas keresgélés után hamar rájöhetünk, hogy ha akarunk, annyi tábort találhatunk a csemeténknek, mint égen a csillag, én is teletölthetnék egy egész posztot linkekkel (vagy akár kettőt is), de inkább részletesen kapjátok a dózist, külön cikkekben. Addig is adunk egy kis támpontot, hogy milyen fajta szórakozást nyújthatnak a gyerekek számára az egyes táborfajták. Persze nem mindegy, hogy ottalvós táborba megy, vagy naponta elcipelősbe, a kisiskolások számára még sokszor az utóbbi a legideálisabb.

Ha már emlegettük a forróságot, a nyár legsablonosabb szórakozása a vízparti mókázás, Balatonnál, Velencei tónál, Fertő-tónál, Tisza-tónál és egyéb vizes helyeken. Ha visszagondolunk saját nyarainkra, emlékezhetünk rá, hogy néhány balatoni hetet biztosan töltöttünk már bundába csomagolva, tíz centire a méteres hullámokat vető víztől, így könnyen lukra futhatunk a nyár "nagy durranás" táborával, ha kifogjuk az egyetlen fagyos nyári hetet.

Ha azonban vízi táborba szánjuk a gyereket, és miért ne tennénk, akkor jó választás lehet egy úszótábor, ahol két legyet is üthetünk egy csapásra. Ha még nem tud a kölök úszni, megtanítják, ha pedig tud és szeret, űzheti a kedvenc sportját. S a "rossz idő"-problémánk is meg van oldva, mert a táborok nagy része fedett uszikban zajlik.

Amikor már kicsit nagyobb a gyerek, más alternatívája is van a víznek, például az evezős táborok. Én, mint lelkes Tiszán evező, csak javasolni tudom, az azonban tény, hogy mire élvezni is fogja a gyerek ezt a fajta nyaralást, már rég nem mi szervezzük a programját.

Ha mozgás, akkor gondoljunk a táncra is, bár nem biztos, hogy egy amúgy nem táncoló gyereknek nagy élmény. Kisebb stúdióknál könnyen beleszaladhatunk olyan szervezésbe, ami mondjuk tánctábor ugyan, de egy iskola termében és folyosóján zajlik az egész. A semminél persze jobb, főleg egy amúgy összeszokott társaságnak, de nem biztos, hogy a gyerek egy kis teremben akar dekkolni egész héten.

Mozgással, sporttal kapcsolatos táboroknak igazán széles választékával találhatjuk szembe magunkat, karate, vívás, foci, lovaglás,vagy vándortábor (igen, erre mindenki eljutott legalább egyszer és tuti, hogy el is tévedt a legrövidebb utat keresve) formájában.

De ne csak testre, gyúrjunk agyra és kreativitásra is! Ha tanult már legalább egy évet a gyerek valamilyen nyelven, kézenfekvő lehet beíratni nyelvi táborba saját, vagy egyéb szervezéssel. Nem biztos, hogy csöpp gyerekünk élvezni fogja a hirtelen töményen érkező angolszász, vagy egyéb nyelv áradatát, azonban a legtöbb nyelvi táborban rengeteg kézműves és szabadidős tevékenységet is tartanak.

Ha már kézműveskedés, akkor irány valamilyen művészeti tábor, ami nagy élmény lehet a gyerekeknek! Agyagozhatnak, tűzzománcolhatnak, festhetnek, gyöngyöt fűzhetnek még a legcsekélyebb művészvénával ellátott gyerekek is. Néhány múzeum pedig igazán színvonalas programmal készül, akár régésztábor, akár múzeumi belső, különleges foglalkozások keretében.

Következő posztunkban részletes táborajánlók olvashatók. Várjuk táborszervezők, pedagógusok jelentkezését, akik szívesen mesélnének nyári táboraikról a Poronty olvasóinak.
Oszd meg másokkal is!
Mustra