Fogamzásgátlóval a petefészekrák ellen?

A fogamzásgátló tabletta révén 100 ezer petefészekrák okozta halálesetet és 200 ezer daganatos megbetegedést sikerült megelőzni ötven év - a tabletta bevezetése - óta egy tanulmány szerint, amelyet a The Lancet című brit orvosi folyóirat legújabb száma ismertet.

Valerie Beral oxfordi professzor és rákkutató munkacsoportja a petefészekrákkal foglalkozó, 21 országban (főként az Európában és az Egyesült Államokban) készült 45 tanulmány elemzése után jutott erre a következtetésre. A kutatások több mint 23 ezer petefészekrákban szenvedő és 87 nem rákos nő esetét dolgozták fel, írja az MTI.


"Az elmúlt évtizedekben a tabletta használata feltehetően évente legkevesebb 30 ezer további megbetegedést előzött meg" - olvasható a tanulmányban. 2002-ben világszerte mintegy 120 millió nő szedett fogamzásgátlót, közöttük 80 millióan a fejlődő országokban. A szájon át szedhető fogamzásgátló szerek egyes rákfajták (mell-, méhnyak és méhrák) esetében fokozott kockázatot jelentenek, mások esetében (petefészek- méhtest-, vastagbél- és végbélrák) pedig védelmet nyújtanak - emlékeztetnek a kutatók a The Lancetben.

A tanulmány megerősíti a fogamzásgátló jótékony hatását a petefészekrák megelőzésére, ráadásul meggyőző és kétséget kizáró módon - hangsúlyozza a folyóirat szerkesztőségi cikke, amely szerint ez a jótékony hatás évekig tart. A tanulmány szerint a gazdag országokban a tabletta tíz éven át tartó szedése révén ezer nő közül 12 helyett csak 8 betegszik meg petefészekrákban, és 7 helyett csak 5 esik áldozatul a betegségnek 75 éves kor előtt, számol be az MTI.

"A szájon át szedhető fogamzásgátlók petefészekrák elleni védő hatása független az összetételüktől" - írja a The Lancet. A folyóirat emlékeztet az esetleges mellékhatásokra is (trombózisos problémák, vérrögök, szív- és májbetegségek), és megjegyzi: a kedvező hatások jóval nagyobbak a mellékhatásoknál, és szorgalmazza, hogy a nők minél szélesebb körben jussanak hozzá - recept nélkül - "e hatékony rákmegelőző szerhez". A tanulmányt a Cancer Research brit jótékonysági szervezet finanszírozta.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek