Színes csigák forognak a kiságy fölött

Az otthoni elfoglaltságok közt a legegyszerűbb a minden háztartásban vészesen halmozodó papírokból alkotni valamit közösen. Pár ötletet írunk, mi mindent csinálhatunk papírból, de persze magunk is kitalálhatunk ezt-azt, várjuk az olvasói javaslatokat! Ezekhez az egyszerű, de szórakoztató játékokhoz nem kell más, csak olló, ragasztó, időnként egy kis cérna, egy-egy színes ceruza, no meg persze színes és fehér papír. A hányódó képes újságok, színes magazinok is végre méltó feladatra találhatnak.

Ha kistestvér érkezik a családba, akkor legjobban úgy előzhetjük meg a féltékenységet, ha együtt várjuk a pici érkezését. Jó alkalom erre, ha már nagyobbacska a nagy testvér, ha közösen készítünk forgójátékot neki. A forgóra kerülhet spirál alakban kivágott színes papír, ami rugózik a szélben. Készíthetünk kicsi legyecskét: vágjunk ki két színes csíkot, ragasszuk derékszögben egymáshoz őket, és hajtsuk először az egyiket át a másikon, majd a másikat az egyiken. Egy két színű négyzetalapú kicsit rugózó hasábot kell kapnunk. A végén az utolsó kis négyzet felső élének közepétől ejtsünk két ferde vágást, és hajtsuk le ezt a kis háromszöget, ez lesz a légy orra. Egy félbe hajtott fehér lapból vágjunk kikét szárnyacskát meg két szemet és ragasszuk rá a hasábra: kész is.

Ha kész a légy és a spirál, csináljunk csigát is. Vágjunk ki két színes csíkot, az egyiket ragasszuk össze kör formában, a másikat ragasszuk az aljára. Vágjunk ki egy kicsit a végéből, hogy legyen szarva a csigának, és rajzoljunk rá szemet. Csináljunk különböző színűeket. Akaszthatjuk őket hurkapálcára, de ha azt túl szúrósnak találjuk, akkor vállfára is, vagy készíthetünk függönykarikából, fonalból és nádból is kis forgójátékot.

Bonyolultabb mozgóka az artista. Rajzoljunk egy körülbelül húsz centi hosszú, szimmetrikus embert, feltartott kézzel. Színezzük, rajzoljunk neki arcot is. Színes fonalból, szalagból, csillámló papírmaradékokból ragasszunk rá csinos ruhát, hajat. Egy drót akasztóra rögzíthetjük fejjel lefelé vagy felfelé, ahogy tetszik, és kiakaszthatjuk.

Kisebbeknek való papírmozaik. Nagyon egyszerű: tépkedjünk szét színes papírt darabokra (ne nagyon kicsikre, mert akkor a papír helyett csak a ragacsos gyerekujjakra fog ragadni). Rajzoljunk elő valami mintét, napot, sünit, házikót, és mintha színeznénk, rakjuk ki a színes papírfecnikkel. Lehet magazinból is kitépkedni, akkor több színűek lesznek a fecnik.

Nagyobb gyerekek készíthetnek kisebb testvéreiknek házi kukucs játékokat. Vágjunk ki egy képeslap méretű lapot és készítsünk egy 3-4 centis bevágást a közepénél és a tetejétől kis távolságra, egymással párhuzamosan. Rajzoljunk rá például egy tengert tengeralattjáróval, hogy a tengeralattjáró teteje az első lyuknál legyen. Vágjunk ki egy 3 cm széles papírcsíkot, mely 4 centivel hosszabb a képeslapunknál. Rajzoljuk rá a periszkópot, és fűzzük át a bevágásokon. Ha kihúzzuk felülről, olyan, mintha kidugná a tengeralattjáró a periszkópját. Csinálhatunk kacsintós fejet, kishalakat elnyelő nagyhalat, tűzoltót létrával, egeret kergető macskát is, meg ami még eszünkbe jut. Ha a nagyobb szeret pepecselni, egy nagyobb kukucs-képet is készíthet. Rajzoljunk egy házat egy papírra. Vágjuk körül az ablakokat és az ajtókat, persze csak három oldalukat és hajtsuk ki. Ragasszuk egy másik papírlapra, és rajzoljunk virágot, macskát, tevékenykedő embereket az ablakok-ajtók mögé. Készíthetünk kis konyhát tűzhellyel, szekrénnyel, mosogatógéppel is, vagy lakóhajót, vonatot. Ha kész, mesét is köríthetünk a saját készítésű világ lakói köré. Szintén használhatunk képes újságból kivágott figurákat a rajzok helyett, ha inkább ragasztgatni szeretnénk a kis ablakokba.
Oszd meg másokkal is!
Mustra