Csecsemők tízezer méter magasban

Tudta ön, hogy manapság már a csecsemőknek is saját útlevelük van? És azt, hogy nem kell teljes árat fizetni a repülőjegyükért, de azért így is tizenezer forintot fizethetünk azért, hogy végig ölben tarthassuk őket? Utazási tanácsok olvasónktól, Alvómackótól.


A légitársaságok és a szállodák általában a második életévüket be nem töltött gyermekeket tekintik az utazás és a szállás szempontjából csecsemőnek. Az ő számukra nem tartnak fel külön ülőhelyeket az autóbuszon, és a szálláshelyek - kevés kivételtől eltekintve - sem számolnak fel külön díjat szállásukért (amennyiben nem foglalnak külön ágyat) és ellátásukért; így részvételi díjuk ingyenes.

A legtöbb légitársaságnál 24 hónapos korig fix, néhány ezer forintos összegért utazhatnak a csecsemők, ám ilyenkor nem jár nekik külön ülés, egy felnőtt ölében kell ülniük. Mindig kérdezzünk rá foglalásnál, hogy a konkrét légitársaságnál mik a szabályok, mert jelentős eltérések lehetnek az árban. Van olyan cég is, ahol a teljes ár 10%-ába kerül a csecsemőjegy. A két éves korhatár az utazás időpontjára vonatkozik, nem a jegyfoglaláséra.

A legtöbb légitársaság hosszú távú járatain mózeskosár kérhető, a Boeing 767-es gépeken pedig falra szerelhető bölcsőt is lehet igényelni. A csecsemőjegyre nem kell reptéri illetéket fizetni, de nem is jár hozzá poggyász. Így ha fejenként két bőröndünk van, plusz a gyereknek is kettő, akkor bizony arra pótdíjat kell fizetni. A legtöbb légitársaság a babakocsit általában ingyen elviszi, az autós hordozót viszont nem vihetjük fel az utastérbe, poggyászként kell feladni.

A felszállás előtt fél órával érdemes a csecsemő orrába orrcseppet cseppenteni, majd landolás előtt megismételni ugyanezt, ha az út négy óránál hosszabb ideig tart. A felszállás és a landolás idején kínáljuk a kicsit cumisüveggel, mert a cumizás megakadályozza, hogy a fülek „bezáródjanak” és a kicsi rosszul érezze magát.

Hétnaposnál fiatalabb csecsemők és koraszülöttek légi utaztatása nem tanácsos, mert a kabinnyomás változása kimerítheti őket. Mivel a csecsemők könnyebben száradnak ki, ügyeljünk arra, hogy csecsemő az utazás előtt és folyamán több folyadékot kapjon!

Sok szállodában ingyenesen biztosítják a gyerekágyat, azonban van, ahol néhány ezer forintot vagy pár eurót kérnek érte. A szállásfoglalásnál mindenképpen jelezzük, hogy milyen korú gyerekekkel megyünk, és hogy pótágyat vagy gyerekágyat kérünk nekik.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy útlevél a csecsemőknek is kell, és ezt csak a két szülő együtt intézheti. Az okmányirodába így hármasban a következő papírokkal kell besétálni: a gyermek lakcímkártyája, születési anyakönyvi kivonata és esetleg az előző útlevele, a szülők személyi igazolványa (vagy kártyaformájú jogosítványa) és lakcímkártyája.

Elvált szülőknél ezenkívül szükséges jogerős bírósági ítélet és jogerős gyámkirendelő határozat is. A négy év alatti gyerekek útlevele 2 évig érvényes, az illeték 1500 forint. Harminc nap alatt készül el, a sürgősségi igénylés dupla illetékbe kerül, és öt nap alatt megvan.

Az útlevéligényléshez nem kell, sőt nem is lehet igazolványképet vinni, helyben fotózzák a gyereket, digitálisan. Ez nem egyszerű, a fotón ugyanis látszania kell mindkét fülének, fontos, hogy nyitva legyen a szeme, valamint nem látszhat a szülő arca vagy keze a képen. Még több információt találhattok itt.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek