A portugálok jóváhagyták az abortusz legalizálását

A portugáliai választópolgárok többsége jóváhagyta a művi vetélés törvényesítését a vasárnap rendezett népszavazáson, és bár a választási részvétel nem érte el az előírt 50 százalékot, vagyis a referendum nem érvényes, José Sócrates szocialista miniszterelnök mégis azt ígérte, hogy kormánya véghezviszi a törvénymódosítást.


A közszolgálati rádió - közvélemény-kutatási adatokra támaszkodó - jelentése szerint a szavazók 57-61 százaléka támogatta a kormány javaslatát, mely szerint a nők nem kívánt terhességüket a magzat 10 hetes koráig büntetlenül megszakíthatják. Az ellenzők részaránya 39-43 százalékot tett ki, de a részvétel csak 34-40 százalék között mozgott, vagyis a választásra jogosultak kevesebb mint 50 százaléka járult az urnákhoz, ezért a referendum nem volt érvényes, tudósít az MTI.

"A mi feladatunk a portugálok akaratának tiszteletben tartása, a parlamentnek szavaznia kell a referendum eredményét elismerő törvényről" - közölte első reagálásában a kormányfő, hangsúlyozva, hogy az abortusz a magzat 10 hetes koráig a jövőben nem lesz bűncselekmény Portugáliában. Hasonló értelemben nyilatkozott Vitalino Canas, a Szocialista Párt szóvivője: "Bár a népszavazás jogilag nem kötelező, a Szocialista Párt azt gondolja, hogy egy demokráciában a választók akarata mindig kötelező".

Portugáliában jelenleg nemi erőszak, vérfertőzés, az anya veszélyeztetettsége, illetve súlyos magzati rendellenesség esetén engedélyezik az abortuszt, a terhesség első 12 hetében. Az illegális magzatelhajtáshoz folyamodó nők három évig terjedő börtönbüntetést kockáztatnak, jóllehet eddig senkit nem ítéltek el ilyen címen, a tiltott vetélés elvégzésén rajtakapott orvosokat és nővéreket leszámítva.

Európában csak Lengyelországban és Írországban vannak hasonlóan szigorú törvények, Máltán pedig teljes tilalom van érvényben. A népszavazási kezdeményezés éles konfliktushoz vezetett a baloldali kormány és a katolikus egyház között Portugáliában, ahol a népesség több mint 90 százaléka katolikusnak vallja magát. 1998-ban már volt egy hasonló referendum. Akkor a 8,7 millió szavazásra jogosultnak több mint a fele nem élt a jogával, így a népszavazás érvénytelen lett, s a tilalom érvényben maradt.

A miniszterelnök nyilatkozata szerint a jelenlegi szabályozás "retrográd" és "nemzeti szégyen". Sócrates utalt a statisztikákra, melyek szerint évente mintegy 10 ezer nőt kell kórházakban kezelni az illegális abortuszok okozta komplikációk miatt.

Az abortusz jogi helyzete országonként igencsak eltérő. Chilében, Nicaraguában és Máltán például illegálisnak számít a beavatkozás, Kanadában viszont különösebb indok nélkül elvégezhető, írja a Wikipedia. A legtöbb országban feltételekhez kötött az abortusz elvégzése, és csak a terhesség elején lehetséges. A beavatkozás alapja lehet az anya egészségét veszélyeztető vagy a nemi erőszakból származó terhesség, a magzat születési rendellenessége, de indokolhatja az anya rossz anyagi helyzete is. Az Egyesült Államokban a szabályozás államonként változó, különlegesen heves társadalmi vita folyik a második és harmadik trimeszterben végrehajtott abortuszok megengedhetőségét illetően. Az országban évente mintegy 18 ezer terhességet szakítanak meg a 21. hét után, ez az összes abortusz 1,4 százaléka.
Oszd meg másokkal is!
Mustra