Komiszlépcsőt javasol a Szuperdada

Mikor a könyvet elkezdtem olvasni, oldalról oldalra erősödő szörnyű érzés fojtogatta a torkom: én vagyok a világ legrosszabb anyukája. Pontosan azokat a hibákat követtem el, amitől a könyv szerzője óva inti a szülőket. Mielőtt teljesen hatalmába kerített volna az elkeseredettség, észrevettem, hogy a könyv a különböző szokványos gyereknevelési problémákra megoldási javaslattal is szolgál. A komiszlépcső és egyéb trükkök a Szuperdada című könyvben.


Az író, Jo Frost – akinek egyébként saját gyermeke nincs is - egy teljesen hétköznapi bébiszitter, aki 15 éves bébicsősz tapasztalatát osztja meg az olvasókkal könyvében. Az angol Channel4 televízióban bemutatott Szuperdada című sorozat, melyben Jo különböző családok problémáit oldja meg, igen népszerű lett, azóta több országban műsorra tűzték.

Az író szerint az alapvető gondokat az jelenti a gyermeknevelésben, hogy a szülők elfogultak gyerekeikkel szemben, érzelmileg túlságosan érintettek, pedig három lépés távolságból már egészen másképp nézne ki a problémájuk. A könyv megpróbál minket, szülőket néhány lépéssel hátrébb vinni, hogy innen közelítsük meg a gyerekkel kapcsolatos gondjainkat.

A könyvben olvashatunk a különböző életkorokról és fejlődési szintekről, találunk tippeket a fogzás miatti nyűgösség csökkentésére, a szeparációs félelem oldására, a hiszti kezelésére és a szobatisztaságra való nevelésre is.

Szó esik még a napirend fontosságáról, a következetességről is. A könyvben külön fejezet foglalkozik a kisgyermekekkel kapcsolatos problémákkal, az öltözködés, az étkezés, a társas jártasságok, az alvás, a szabadidő és a szobatisztaságra nevelés kérdéseiben praktikus tanácsokkal segíti a nehéz helyzetben lévő szülőket.

A minap alkalmam volt letesztelni, hogy működnek-e a módszerek. Bár azt gondoltam, nálunk nem fognak bejönni a trükkök, a komiszlépcső - melynek lényege, hogy a túlpörgött gyereket egy időre kivonjuk a forgalomból (pl. lépcsőre vagy olyan helyre állítjuk, ahol nem tudja magát elfoglalni), hogy lehiggadhasson, fölfogja, mit csinált és belássa, hogy ezt nem kellett volna - két perc alatt megtette a hatását, a hiszti elmúlt, a gyerek bocsánatot kért és folytatódott a játék. A módszer, mely hasonlít a klasszikus sarokba állításhoz, csak úgy működik, ha előtte a figyelmeztetést és a magyarázatot sem hagyjuk ki. Bízom benne, hogy a könyv többi tippje is beválik.

Jo Frost: Szuperdada – Hogyan hozzuk ki legjobbat gyerekeinkből?
Park Könykiadó, Budapest, 2006.
4500 Ft.
223 oldal, végig színes fotókkal

Oszd meg másokkal is!
Mustra