Boldogságtitkok 3. – Most megteheted…

boldogsag3Hétköznapi praktikák, hogy a boldogság minél többször látogasson meg, és ha már eljött, lehetőleg minél tovább maradjon. A korábbi részekben a tudatosságról és a jelenről volt szó, most kézzelfoghatóbb ügyek következnek.


 


Életcél
Ha van ilyen, s mindent megteszünk annak érdekében, hogy terveink megvalósuljanak, sokkal több boldog óránk lesz, mint ha céltalanul lézengünk. Lényeges, hogy az elképzeléseink megvalósíthatók legyenek, és ne akarjunk többet, mint amire képesek vagyunk.

Megfelelő tevékenység
Feleljen meg az adottságainknak, és szerezzen örömöt az a tevékenység, amit végzünk. Amikor pedig eljön a változtatás ideje, lépjünk tovább. Keressük az új kihívásokat, ne ragadjunk bele kényelmes karosszékünkbe – a bukás kockázatát is vállalni kell. Bátran nézzünk szembe a problémákkal, így nagy eséllyel meg is tudjuk oldani őket.

Elfogadás
Kulcskérdés, hogy a körülöttünk zajló, a velünk és bennünk történő eseményekhez hogyan állunk hozzá, miként fogadjuk sorsunkat. Ha a gondokat érzékelve elfogadóan azt a kérdést tesszük fel, hogy „mire tanít meg ez a probléma?”, sokkal több boldogságban lesz részünk.

Elégedettség
Az elégedettség gyakorlása is fokmérője lehet a boldogság átélésének. Aki képes arra, hogy hálás legyen mindazért, amit a sors adott neki, és a pozitívumokra összpontosít, sokkal boldogabb, mint aki folyton a negatív tapasztalások felemlegetésével foglalatoskodik.

Kapcsolatok
Az emberi kapcsolatok ápolása is közelebb visz a boldogság kék madarához. A szeretett személyekkel való összetartozás érzése beindítja testünkben a boldogsághormon (vagyis a szerotonin) termelődését.

Hit
Nemcsak a földdel és lényeivel, hanem az éggel való kapcsolódás is teljesebb létet biztosít. A hívő emberek boldogabbak, mint ateista társaik. Hitük védettséget jelent számukra, több erőt érzékelnek önmagukban akkor, amikor egy-egy probléma megoldása elé állítja őket az élet. Ha a szeretet motiválja gondolataikat és tetteiket, akkor önmaguknak és környezetüknek is több örömben lehet részük.

 

A test

Külső-belső harmóniánk megteremtéséhez nélkülözhetetlen a testünkkel való harmonikus kapcsolat. Fogadjuk el és szeressük, mindemellett ápoljuk és tartsuk karban a hozzánk illő sporttal. A testmozgás hatására fokozódik a belső béke érzete. Érdemes jól megdolgoztatni magunkat, mert ha izzadunk, a verejtékkel távoznak a depresszióra hajlamosító anyagok, és nő a boldogsághormon szintje.

A lélek

A lelkünknek is adjuk meg, ami jár: a szeretetkapcsolatok kialakításán túl részesítsük sok szépségben és harmóniában – utóbbira példa a zenehallgatás, a jóga és a masszázs. Mindennapi lelki szennyesünket –  csakúgy, mint a fizikait – tisztítsuk ki: ha mi hibáztunk, tegyük helyre tettekkel, illetve szavakkal. Ha minket bántottak, bocsássunk meg.

Nem visszük magunkkal álmainkba és következő napjainkba a problémákat, ha lefekvés előtt visszanézzük napunkat. Ha valami diszharmonikus dolog történik, tekintsünk rá, fogadjuk el, kérjünk bocsánatot, illetve bocsássunk meg, majd pedig írjuk át az egész történetet pozitív kicsengésűre. Mindezeken túl pedig, amennyiben szükséges, alkalmazzunk speciális terápiát – például kineziológiát a blokkok, diszharmóniák oldására.

És a szellem

A szellemünkről se feledkezzünk meg – erről az előző részben bővebben beszéltünk. Tudatosabbá válva a boldogság is elérhetőbb közelségbe kerül, sőt a valódi boldogság záloga ez!

Azt vesszük majd észre, hogy már nem vagyunk vezethetők, nem hagyjuk, hogy a külvilág gondolatmintákat, életvitelt, szokásokat, függőségeket kényszerítsen ránk. A már meglévő függőségekre is nagyobb lesz a rálátásunk. De nemcsak ezekre, hanem általában önmagukra is. Szellemünket igényes spirituális irodalommal, tanítással, szellemi gyakorlatokkal, meditációval táplálhatjuk, fényesíthetjük.

 

Boldogságtitkok 2. – Most vagy ott!
Boldogságtitkok 1. – Ne felejtsd el élvezni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra