Ez a világ legveszélyesebb látványossága: az életével játszik, aki ide jön

GettyImages-471255239

Kamerás turisták hordáit vonzza az Észak- és Dél-Koreát elválasztó, meglehetősen törékeny határ annak ellenére, hogy bármely pillanatban csatatérré válhat. Íme, néhány tény és érdekesség a világ egyik legveszélyesebb területéről, a koreai demilitarizált övezetről.

Van, aki számára az utazás egyet jelent bolygónk legcsendesebb helyeinek felfedezésével, vannak azonban olyan kalandvágyó lelkek is, akik ilyen alkalmakkor szeretnek inkább kilépni a komfortzónájukból. Utóbbiak táborát erősítik azok a turisták, akik mindig a kaland és a veszély közötti vékony határvonalon egyensúlyoznak, és nem riadnak vissza a világ legveszélyesebb országainak látogatásától sem. Bár rengeteg olyan ország van – köztük például Afganisztán vagy épp Szíria –, amely azért nem számít tipikus turisztikai látványosságnak, mert valóban nagyon kockázatos lenne elutazni a területükre,

ennek ellenére a világ egyik potenciálisan legveszélyesebb úti célja büszkén tekinti magát népszerű látványosságnak.

A Koreai-félszigeten található demilitarizált övezet (DMZ) ugyanis egy olyan törékeny határ, amely elválasztja az önkényuralmi északot a kapitalista déltől, és bármelyik pillanatban nemzetközi háborút kirobbantó csatatérré válhat. 

Csak látszólagos a béke

256 kilométerével csaknem olyan hosszúságú a koreai demilitarizált övezet, mint amilyen távol fekszik egymástól Budapest és Sárospatak. Kétségkívül ez a világ legveszélyesebb határvonala, amely nem több mint 4 kilométer széles a két Korea között.

A demarkációs vonalon folyamatos a katonai jelenlét, a területére egy teremtett lélek sem léphet.

Bár a puskaporos hangulatú területen béke van, de ez csak látszólagos, hiszen Észak- és Dél-Korea technikailag még ma is hadban áll egymással, miután a két ország háborújának végére csupán az 1953-ban aláírt, panmindzsoni fegyverszüneti szerződéssel tettek pontot. 

A demilitarizált övezet két oldalán folyamatos és erőteljes a katonai jelenlét
A demilitarizált övezet két oldalán folyamatos és erőteljes a katonai jelenlétnarvikk / Getty Images Hungary

Újra szabad az út

Mindez azonban a turistákat nem zavarja, legalábbis ezt mutatja a területre érkező kíváncsiskodók száma. Bár a 23 éves King idei július 18-i akciója miatt, aki a polgári körútja során dél felől hirtelen berohant Észak-Koreába, egy időre leállították a forgalmat, most azonban Dél-Korea nemrégiben bejelentette, hogy kiválasztott vendégek számára néhány körút újraindul. 

Tiltás ide vagy oda, a demilitarizált zónába még akkor sem lehet csak úgy bemenni, ha „szabad az út”.

A terület legérzékenyebb pontján, a Szöultól alig 60 kilométerre fekvő, elnéptelenedett Panmindzsonnál egy papírt íratnak alá az odaérkezőkkel arról, hogy a túrát annak minden veszélyével együtt vállalják. 

A látszólag háborítatlan terület tele van veszélyekkel
A látszólag háborítatlan terület tele van veszélyekkelpitr134 / Getty Images Hungary

A mikrofonkábel a két ország határa

Panmindzson eredetileg egy Kaesong és Szöul közti falu volt, amely a koreai háború után vált széles körben ismertté, mivel a múlt évszázad derekán itt tartották a koreai háborút megszakító fegyverletételi tárgyalásokat. Az elhagyatott falu egyik fő látványossága kétségtelenül a kék, egyemeletes sátorszerű épület, ahol a két Korea illetékesei időnként találkoznak.

Közvetlenül a határvonal fölé zöld bársonnyal borított tárgyalóasztal került, az asztal közepén lefutó mikrofonkábel pedig hivatalosan is nemzetközi határ.

A katonák által őrzött épület konferenciatermében ugyan szabadon sétálhatnak a turisták, ám jó pár szabályt be kell tartaniuk. Nem nézhetnek például a katonák szemébe, nem készíthetnek róluk fotókat, nem mutogathatnak feléjük, és nem is szólíthatják meg őket. Ezek mellett az sem mindegy, hogy a látogatók milyen ruhát viselnek, szigorú előírás ugyanis az, hogy semmilyen kihívó öltözetet nem viselhetnek, de még kék farmert és rövidnadrágot sem. 

A Dora obszervatóriumból nagyszerű kilátás nyílik a demilitarizált zónára
A Dora obszervatóriumból nagyszerű kilátás nyílik a demilitarizált zónáraTamas-V / Getty Images Hungary

Van egy közös biztonsági terület 

Fontos megemlíteni még egy igen jelentős területet, amely nem más, mint a Panmindzsontól egy kilométerre keletre található úgynevezett Joint Security Area (JSA), egy majdnem kör alakú, 800 méter átmérőjű földterület.

A terület a két Korea közös felügyelete alá tartozik, ahol időnként találkozik egymással észak és dél.

A két ország katonái itt legtöbbször dühös pillantást vetnek egymásra, és a baltás gyilkosság óta nem engedték át a demarkációs vonalat egymás oldalára. Az eset 1976. augusztus 18-án történt, amelynek középpontjában egy magas nyárfa állt.

A 3. ellenőrző ponton dolgozó katonákat éppen ez a fa zavarta a kilátásban, így öt dél-koreai civil munkást küldtek oda, hogy vágják ki.

Az észak-koreai tisztek hiába szólították fel a favágókat, hogy hagyják abba a munkát, tovább dolgoztak. Ekkor lépett akcióba baltákkal és ütőkkel egy észak-koreai gárda, amely incidens során a JSA századparancsnokát, Arthur Bonifas kapitányt és az első szakaszvezetőt, Mark Barrett főhadnagyot brutálisan megölték.

A szögesdrótokkal körülvett zóna jelzései teljesen egyértelműen mutatják, merre van észak és dél
A szögesdrótokkal körülvett zóna jelzései teljesen egyértelműen mutatják, merre van észak és délVisions of America/UIG / Getty Images Hungary

Érintetlen terület

A DMZ egykor mezőgazdasági területként, majd elpusztult csatatérként szinte érintetlenül hevert az ellenségeskedés vége óta, amelyet visszahódított a természet. Így lett ez Ázsia egyik legérintetlenebb és egyben az egyik legfejletlenebb területe.

A zónában megannyi értékes ökoszisztéma található, köztük erdők, torkolatok és a vándormadarak által gyakran látogatott vizes élőhelyek.

Madárfajok százainak, köztük a veszélyeztetett fehér nyakú és vörös koronás darvaknak szolgál menedékhelyül, és több tucat halfajnak, valamint ázsiai fekete medvének, hiúznak és más emlősöknek ad otthont. Az ellenségeskedés folytatását leszámítva, a DMZ élővilágára talán a legnagyobb veszélyt a háború után maradt több mint egymillió taposóakna és más fel nem robbant lőszer jelenléte jelenti.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra