Ez a világ 25 legunalmasabb turistalátványossága: erdélyi vonatkozás is van köztük

turista látványosság
Olvasási idő kb. 4 perc

Nemrégiben egy amerikai felmérésben összegyűjtötték a világ száz legunalmasabb látványosságát. Mi most nem untatunk mind a százzal, csupán azt a 25-öt választottuk ki, amelyek rendszeresen szerepelnek a turistacélpontok között, csak épp érdemtelenül.

Biztosan te is jártál már úgy, hogy a gyerekeid kézzel-lábbal tiltakoztak, ha el akartad vonszolni őket egy múzeumba. Lehet, hogy nem véletlenül, a most készült lista legalábbis arról tanúskodik, hogy sok olyan hely szerepel a köztudatban, amely nem igazán tarthat számot az érdeklődésre. Ezek között a múzeumok a 100 legunalmasabb látnivaló egyharmadát teszik ki. A Solitaired rangsorát 67 millió Google-értékelés alapján állították össze, amelyeket a világ 3290 népszerű turistacélpontjáról írtak 71 ország 384 városában. Kiszámították az egyes helyek unalompontszámát 0-tól 5-ig úgy, hogy a látogatók negatív benyomásait keresték 11 olyan kulcsszó alapján, mint az egyhangú, száraz, untató, érdektelen, ingerszegény, fárasztó, álmosító, lapos, sivár, szürke, hétköznapi. 

Turisták kedvelt úti célja, mégis csalódást okoz

A top 100-ban szereplő turistacélpontok kétharmad része amerikai helyszín, de 16 európai látványosság is felkerült a listára. Közülük az első a londoni Shrek's Adventure, amely a film népszerűségével ellentétben nem nyerte el a látogatók tetszését. Ugyanilyen csalódást keltő az írországi Nemzeti Manó Múzeum és a belga Hasábburgonya Múzeum.

A londoni Shrek-központ első helyen szerepel az unalmas turistacélpontok európai listáján
A londoni Shrek-központ első helyen szerepel az unalmas turistacélpontok európai listájánChris Jackson / Getty Images Hungary

Ebből is látszik, hogy nemcsak művészeti, történelmi és tudományos múzeumok tűnhetnek unalmasnak. Amennyire izgalmas lehet például egy kémhistória, annyira nem váltja be a hozzá fűzött reményeket ugyanennek a múzeumi változata.

Akik pedig így nyáron egy gyöngyöző hideg italt vizionálva látogatnak el a Coca-Cola vagy a Heineken fellegvárába, azok közül is sokan csalódnak várakozásaikban. Persze az is lehet, hogy csak dühükben pontozzák le ezeket a helyeket, hogy nem vihetik haza a titkos receptet, de még csak le sem ihatják magukat a borsos belépti díj fejében.

Íme, 25 nagyon unalmasnak tartott turistacélpont, erdélyi vonatkozással

Mi örülhetünk, mert egyetlen magyarországi helyszín sem került fel a nem túl hízelgő listára. A legközelebbi ilyen a szomszédos Ausztriában található, a bécsi Mozart-háznak jutott ez a kétes dicsőség. Ha viszont a történelmi Magyarországban gondolkodunk, akkor az erdélyi Törcsvár kastélyát kell itt említenünk, amelyet Drakula gróf lakhelyeként tartanak számon, de a jó öreg vámpír sem elég ahhoz, hogy az idelátogatókat kizökkentse az unalomból.

Az erdélyi Törcsvár kastélya Drakula gróffal próbálja becsábítani a turistákat
Az erdélyi Törcsvár kastélya Drakula gróffal próbálja becsábítani a turistákatSean Gallup / Getty Images Hungary

Még akkor is, ha tapasztalt utazó vagy, érdemes mielőbb végigböngészned a listát, nehogy csak akkor szembesülj a lehangoló valósággal, amikor már lefoglaltad a nyaralásodat.

Íme az általunk választott 25 hely a leginkább kihagyhatónak bélyegzettől kezdve visszafelé (zárójelben a kapott unalompontszámmal):

 1. Shrek's Adventure, London (2,9)
 2. Museum of Ice Cream, New York (2,5)
 3. International UFO Museum and Research Center, Roswell (2,5)
 4. International Spy Museum, Washington (2,3)
 5. Warner Bros. Studio Tour Hollywood, Los Angeles (2,2)
 6. Thang Long Water Puppet Theatre, Hanoi (2,2)
 7. National Leprechaun Museum of Ireland, Dublin (2,2)
 8. WonderWorks, Orlando (2,0)
 9. Guinness World Records Museum, Koppenhága (2,0)
 10. NASA Johnson Space Center, Houston (1,9)
 11. World of Coca-Cola, Atlanta (1,9)
 12. Heineken Experience, Amsterdam (1,9)
 13. Frietmuseum, Brugges (1,9)
 14. Alcatraz East Crime Museum, Pigeon Forge (1,9)
 15. AREA15, Las Vegas (1,9)
 16. Whales of Iceland, Reykjavik (1,9)
 17. Moulin Rouge, Párizs (1,9)
 18. Mozarthaus Wien, Bécs (1,8)
 19. Upside Down World, Bali (1,5)
 20. Bible Lands Museum, Jeruzsálem (1,5)
 21. Joypolis, Tokyo (1,5)
 22. Tienanmen tér, Peking (1,4)
 23. Nobel Peace Center, Oslo (1,4)
 24. Green Island, Kuvaitváros (1,2)
 25. Törcsvár kastélya, Bran (1,0)

Vannak olyan célpontok is, amelyeket annyira ellepnek a turisták, hogy kénytelenek korlátozni a számukat. Ha érdekel, melyek ezek, ide kattintva erről is olvashatsz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek