Nem várt folyamat indult be a Tiszán: a szokatlan időjárásnak köszönhető

GettyImages-1495872137
Olvasási idő kb. 3 perc

A megszokottnál hamarabb kezdődött el a Tisza virágzása: a kérészek valószínűleg a korán jött meleg miatt keltek korábban táncra.

A Tisza mentén már több helyen is látható a tiszavirágzás, ami a Berek szerint idén korábban következett be, mint azt megszokhattunk. A lap szemtanúk beszámolói alapján arról ír, hogy vannak olyan napok és folyószakaszok, ahol

néhány száz példány táncol a víz felett, más időben és helyszínen viszont mintha szőnyegként takarnák le a folyót a villámgyors élőlények. 

98 fajukkal találkozhatunk itthon

Magyarországon a kérészek 98 fajával találkozni. A 3-40 milliméter hosszú és 3-80 milliméteres szárnyfesztávolságú rovarok lárvái vízben élnek, az iszapban ásnak, úsznak vagy köveken kapaszkodnak. Élő vagy elhalt növényi részekkel táplálkoznak, de ragadozó fajok is vannak – olvasható a Magyar Rovartani Társaság oldalán

Felejthetetlen élmény a tiszavirágzás

Mint írják, a vizet elhagyó lárva először szárnyas, de még nem ivarérett szubimágóvá vedlik, utóbbit csak újabb vedléssel éri el. Az imágók, ahogy mondani szokták, kérészéletűek, vagyis nagyon rövid ideig élnek, hiszen imágó korukban egyetlen tevékenységük a szaporodás.

Ennek a folyamatnak a része az, amit tiszavirágzásnak nevezünk, és amelyet most több helyen is láthatunk. 

A Berek szerint a rajzás egyébként három szakaszban történik. Az előrajzás során csupán néhány száz röpköd a folyó víztükre fölött, a leglátványosabb azonban a főrajzáskor, melynek alkalmával milliónyi egyed tánca látható a víz fölött. Az utórajzás már a folyamat végét jelenti, ekkor már csak néhány tucatnyi röpképes imágót lehet megfigyelni. Akik szeretnék meglesni e páratlan látványt, azoknak mindenképpen hasznos tudniuk: a tiszavirágzás az esti órákban kezdődik, és körülbelül három órán át tart.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek