Riasztó adat: napi öt órán át csinálja ezt az átlag magyar

GettyImages-1954361117

Európában a negyedik legtöbbet tévéző nemzet a miénk, de világszinten is ijesztően előkelő, nyolcadik helyen állunk e téren, derül ki az NMHH által közölt friss adatokból.

A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.

Lassan általános válik az a tendencia, miszerint egyre kevesebb időt töltenek az emberek a tévé előtt ülve. Amerika ebből a szempontból kiemelten jól teljesít, a kontinens északi felén tíz év alatt egy órával csökkent az átlagos napi képernyőidő. Magyarországon épp ennek ellenkezője zajlik, de erről bővebben majd később. 

A magyar tévénézők kedvencei a tehetségkutatók
A magyar tévénézők kedvencei a tehetségkutatók

A Global Audience & Content Evolution (Glance) 71 országra kiterjedő vizsgálatot folytatott a 2022-es televíziózási szokásokkal kapcsolatban. Mint abból kiderült, Amerika északi felén az emberek lassanként elfordulnak a televíziótól, Dél-Amerikában viszont népszerűbbé vált a tévénézés: a 2000-es évek elejére három óra fölé emelkedett a napi fogyasztási idő, 2022-ben pedig - a mérések kezdete óta - a legmagasabb értéken zárt napi 3 óra 38 perccel.  

Európa népessége a kilencvenes évek közepétől legalább három órát fordított erre a tevékenységre, ez 2014-re négy órára emelkedett.

A koronavírus-világjárvány ideje alatti kiugró értékektől eltekintve Európában is csökkenő trendet figyelhettek meg az utóbbi években. A kontinensek sorrendjében egyébként Ausztrália és Óceánia található az utolsó helyen, a déli földrész metropoliszaiban mindössze 1 óra 46 percet tévéznek átlagosan naponta - áll az NMHH elemzésében. 

Nálunk tradicionálisan hobbi a tévénézés

2022-ben Európában csökkent a legnagyobb mértékben a tévé előtt töltött idő, átlagosan húsz perccel. Ebben a grúzok jártak az élen, ők 41 perccel kevesebb ideig ülnek a tv előtt, mint korábban, az abszolút rekorder a kontinensen pedig Izland, ahol egy átlagos napon alig több, mint fél órát néztek tévét.

A tévénézésre fordított idő európai rangsorában a magyarok ugyanakkor mindig is az élen jártak.

2022-ben a negyedik helyen végeztünk, hazánkat mindössze Bosznia-Hercegovina, Románia és Szerbia előzte meg. Világviszonylatban is előkelő helyezéssel bírunk, nyolcadikak vagyunk a sorban, a fent említett európai államokon túl csak a Dominikai Köztársaság (5 óra 15 perc), Szaúd-Arábia (5 óra 2 perc), Kamerun (5 óra 12 perc), és Üzbegisztán (5 óra 3 perc) lakói vannak szorosabb kapcsolatban a villogó dobozokkal.

Európában egyedül a magyar tévénézők tartottak ki a képernyők jelentette tájékozódási és szórakozási lehetőségek mellett, vagyis ugyanannyi időt szenteltek a tévének 2022-ben is, mint 2021-ben: átlagosan 4 óra 51 percet.

Nem mindenki ugyanazt nézi

A legnézettebb műsorok között a világ sok országában a különböző dráma- és vígjáték-sorozatok az elsők, de Európában inkább a szórakoztató reality műfaja került túlsúlyba. Belgiumban, Bulgáriában, Hollandiában, Portugáliában és Romániában és hazánkban is első helyen végeztek a tehetségkutató műsorok és egyéb reality formátumok, többek között a Got Talent, az Álarcos énekes, a Big Brother, illetve a Sztárban sztár leszek A németek, az osztrákok és a svájciak a hírműsorokat kedvelik leginkább. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek