Nagy a baj a Rám-szakadéknál: lehet, hogy soha többé nem látogathatjuk

GettyImages-1188964071
Olvasási idő kb. 3 perc

Korántsem biztos, hogy valaha újranyitják a legutóbbi sziklaomlás miatt veszélyessé vált és lezárt Rám-szakadékot. Az, hogy a mostani korlátozás ideiglenes vagy végleges-e, majd csak a statikai és a geológiai vizsgálatok elvégzése után derül ki.

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy egy nemrégiben történt sziklaomlás miatt lezárják a Rám-szakadékot, amelyet bizonytalan ideig nem látogathatnak majd a kirándulók. Akkor úgy tűnt, hogy ez csupán egy ideiglenes korlátozás, ám egy, a Lelépőn megjelent interjúban Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője szerint arra a kérdésre, hogy

megtörténhet-e, hogy soha többé nem lehet majd kirándulni Magyarország egyik legkedveltebb turisztikai célpontjához, azt felelte, erre majd csak a szakértői vizsgálatok kiértékelése után tudnak válaszolni.

Évente százezernél is többen látogatják a Rám-szakadékot

Mint azt a Dívány is megírta, a több helyen 35 métert is meghaladó mélységű Rám-szakadék állapotát erősen befolyásolja a folyamatosan növekvő látogatószámból következő emberi terhelés, az évi több mint százezres látogatottság, emellett a klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és a rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása sem hat pozitívan a kőfalai állékonyságára. Mint azt Mészáros Péter elmondta, az utóbbi idők szélsőséges hőingadozásai miatt erősödnek a sziklafalban lévő belső feszültségek, ennek következtében repedések keletkeznek, amelyek mentén kődarabok válnak le a kőzettömbről. A „pusztítást” a sziklafalak között nagy sebességgel lezúduló, hatalmas mennyiségű csapadék végzi, amely

megmozgatja, szinte tépi a sziklákat, rombolva a szurdok falainak állékonyságát. 

A jelenleg veszélyes Rám-szakadék állapotát a klímaváltozás és az emberi terhelés is befolyásolja
A jelenleg veszélyes Rám-szakadék állapotát a klímaváltozás és az emberi terhelés is befolyásoljasndr / Getty Images Hungary

Nem tudni, mikor dől el, biztonságos-e

A Rám-szakadékkal most is ez történt, bár nem először: legutóbb 2019-ben volt hasonló, kisebb sziklaomlással járó eset, amely után a vizsgálatok azt állapították meg, hogy miután biztonságosan használható, újra lehet nyitni.

A szakember szerint a mostani geológiai vizsgálatok is a vulkáni eredetű szurdok bázistalajára és falainak kőzetére, a statikaiak pedig ezek állékonyságára irányulnak majd.

Az eredmények kiértékelése után derül ki, hogy a Rám-szakadék újbóli megnyitása lehetséges-e, vagyis, hogy a szurdok az emberi jelenlét szempontjából biztonságos-e. 

Csak saját felelősségre!

Noha a Pilis gyöngyszeme a természeti adottságai miatt egyébként is Magyarország egyik legnehezebben járható turistaútja, a bármikor előforduló kőgurulás vagy sziklaomlás még veszélyesebbé teszi. Éppen ezért a Pilisi Parkerdő rendszeresen arra hívja fel a túrázók figyelmét, hogy az erdőt, így a Rám-szakadékot is mindenki csak saját felelősségre látogathatja.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek