Ilyen sok pénzt kérnek el idén a strandokon egy lángosért vagy egy fagyiért

GettyImages-1163190838

A fagylalt ára 10-15 százalékkal, a lángosé közel 10 százalékkal drágul a tavalyihoz képest. Valószínűleg a többi, strandokon vásárolható finomság sem lesz olcsóbb.

Ahogy egyre melegszik az idő, egyre több strand nyit ki. A tóparti büfékben ebédelni sajnos már egy ideje nem számít különösebben olcsónak, ám idén még mélyebbre kell nyúlnia a zsebébe annak, aki lángost, fagylaltot vagy más finomságot akar vásárolni – derül ki a Pénzcentrum írásából.

Ez az oka az áremelkedésnek, ami nem is számít Európában kiemelkedőnek

A tavalyi áremelkedéshez hasonlóan idén is 10-15 százalékkal emelkedik a fagylalt ára. A népszerűbb helyeken akár 600-650 forintot is elkérhetnek egy gombócért, de 500 és 600 forint közötti összeget valószínűleg mindenhol fizetnünk kell majd egy adag nyalánkságért a Magyar Cukrász Ipartestület szerint. Erdélyi Balázs, a szervezet elnöke elmondta: ennek oka egyrészt az alapanyagok emelkedő árában, másrészt az üzemeltetés költségeinek (például rezsi, bérleti díjak) drágulásában keresendő. A munkaerőhiány miatt egyre magasabb bérek csak tovább fokozzák az áremelkedést.

Mindezek ellenére a magyarországi fagyiárak nem számítanak különösebben magasnak nemzetközi összehasonlításban. A tavalyi hazai árak ugyanis a legolcsóbb európai strandok áraival voltak nagyjából egy szinten.

A strandokon kapható finomságok ára idén nyáron is emelkedni fog
A strandokon kapható finomságok ára idén nyáron is emelkedni fogKőrösi Tamás

A lángos ára is emelkedik a strandokon

Ugyancsak jelentősen, mintegy 8-10 százalékkal drágul a lángos is. Míg tavaly valamivel 900 forint felett volt egy sima lángos ára, ugyanezért idén nyáron már bőven 1000 forint feletti összeget is elkérhetnek majd. Az ország különböző részein természetesen nagy különbségekre lehet számítani. Mindezek után igen valószínű, hogy nemcsak a fagyi és a lángos, de az összes többi strandon kapható finomság ára is emelkedni fog. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek