Ezt véletlenül se érintsd meg kirándulás közben, nagy baj lehet belőle

GettyImages-1265067608 (1)

Ha elhagyatottnak tűnő őzgidát látsz az erdőben kirándulva, semmiképp ne hallgass érzelmeidre, ne érintsd meg a kölyköt, hívják fel szakemberek a figyelmet.

Az európai őzek ellési ideje a következő hónapban indul, a kicsinyek megszületését követő két hétben pedig az anyaállat időnként magára hagyja  a gidát, hogy saját maga élelemhez jusson. Ilyenkor hiheti a kiránduló a kis állatról, hogy anyja eltaszította, de ez téves!

A jelenséget elfektetésnek nevezik: a gida mozdulatlanul fekszik addig, amíg az őzsuta vissza nem tér. Mirigyei különösebb szaganyagot ekkor nem bocsátanak ki, így valójában egyáltalán nincsen veszélyben.

Amíg az őzgida nem tud anyjával menni az erdőben, a suta elfekteti őt: ilyenkor nagy veszélyt jelenthet rá az ember
Amíg az őzgida nem tud anyjával menni az erdőben, a suta elfekteti őt: ilyenkor nagy veszélyt jelenthet rá az emberLarry Keller Lititz Pa / Getty Images Hungary

Az erdőben túrázók, sétálók, kutyázók viszont azt hihetik, sérült vagy magányos állatról van szó.

Ennek ellenére sem szabad még csak egy simogatás erejéig sem hozzáérni a gidához, a visszatérő anyaállat ugyanis megérzi az ember szagát a szőrén, és eltaszítja magától.

Így gyakorlatilag éhen halnak a fiatal állatok.

A legtöbbet tehát akkor teszed az őzgidákért, ha ebben a helyzetben hagyod őket, és érintés nélkül távozol mellőlük. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek