Ezeken a helyeken még az utcán is népviseletben járnak az emberek

GettyImages-177461951

Volt idő, amikor minden ország, vagy legalábbis minden régió és talán majdnem minden város és törzs más-más típusú ruhát viselt. Noha az elmúlt száz évben sokat változott a világ, és már csak elvétve lehet találni olyan helyeket, ahol még ma is népviseletben járnak a helyiek, azért még akad.

Nyolc népviseletet mutatunk, amelyekkel még ma is találkozhatunk utazásaink során.

A népviselete révén minden ország megőrizheti nemzeti identitását, amelyet nemzedékről nemzedékre adnak tovább. Ez a ruha reprezentálja a történelmet, a kulturális és kézműves hagyományokat, valamint a helyi időjáráshoz való alkalmazkodást, sőt jelentheti az adott emberek és csoportok társadalmi, családi vagy vallási státuszát is. 

A legtöbb országban ma már csak fesztiválokon, nemzeti ünnepségeken és különleges alkalmakkor bújnak népviseletbe,

de szerencsére még vannak olyan helyek, ahol a tradicionális ruházat máig a mindennapi viselet része.

Legyen az hát akár éghajlathoz igazodó vagy egy adott kultúrát tükröző, bő, szűk, buggyos, színes, egyszínű vagy épp mintás, egytől egyig mind egyedi és szemet gyönyörködtető. No és mindnek megvan a maga története.

Galériánkban megmutatjuk, hol milyen népviselettel találkozhatunk ma – csak kattints a képre, és már lapozhatod is.

Ha szeretnéd azt is megtudni, egykor honnan lehetett felismerni, hogy kinek mi volt a foglalkozása, ajánljuk figyelmedbe az erről szóló cikkünket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek