Így jössz rá már a neten, hogy valaki narcisztikus vagy pszichopata

GettyImages-824265656

Egy kutatás kiderítette, miként prezentálják magukat a narcisztikusok, a machiavellisták és a pszichopaták az online térben. Te ráismersz valakire ez alapján a közösségi médiából?

Az online tér különleges felületet ad arra, hogy a személyiségünket a legkülönbözőbb módokon próbálgathassuk. A Facebookon ismerőseinkkel tudjuk tartani a kapcsolatot, az Instagramon képeket osztunk meg a világunkról, a Tinderen a nagy Ő-t vagy a ma esti Ő-t keressük, a LinkedInen pedig karrierlehetőségekre vadászunk, és mindegyik felületen teljesen más részét domborítjuk ki a lényünknek. A különböző chatszobákban vagy érdeklődési kör alapján rendezett közösségimédia-felületeken felvehetjük az anonimitás álarcát is, amelyet sokan arra használnak fel, hogy a névtelenség biztonságából küldhessenek el másokat melegebb éghajlatra. Ezek vagyunk mi, átlagemberek – na de hogyan jelenítik meg magukat az online térben a sötét triád tagjai, a narcisztikusok, a pszichopaták és a machiavellisták?

A sötét triád: narcisztikusok, machiavellisták és pszichopaták gyülekezete

A sötét triád néven emlegetett személyiségtípus-hármast 2002-ben azonosították be. Azokat sorolják ide, akikre nem igazak a személyiségzavar szintjére vonatkozó kritériumok, azonban nem kevésbé veszélyesek az idesorolt egyének. Mindegyik típus manipulatív, túlságosan felértékelik saját magukat, és nagyon leértékelnek másokat, illetve maladaptív vagy szociálisan ellenszenves viselkedést mutatnak. Magyarán beleavatkoznak mások életébe, manipulációval elérik, hogy partnerük ne hagyja el őket, internetes zaklatásba folynak, és etikátlanul viselkednek a munkahelyükön. 

A narcisztikusok a pszichopatákkal és a machiavellistákkal ellentétben nem gondolják azt, hogy az online tér megfelelő lenne az egyéniségük autentikus kifejezésére
A narcisztikusok a pszichopatákkal és a machiavellistákkal ellentétben nem gondolják azt, hogy az online tér megfelelő lenne az egyéniségük autentikus kifejezéséreFG Trade / Getty Images Hungary

Bár egy kategóriába sorolhatók, azért van némi különbség a sötét triád tagjainak viselkedése között. A narcisztikusok nagyképűek, önteltek, irigyek, és feljogosítva érzik magukat arra, hogy azt tegyenek, amit akarnak. Imádnak magukról beszélni, miközben beszélgetőpartnerükre nem igazán kíváncsiak, lekicsinylik a többieket, könnyen megsértődnek és alá-fölé rendeltségi viszonyban gondolkoznak. A machiavellisták hűvösen viselkednek, cinikusak, megtévesztők és számítók. Úgy vélik, az emberek alapvetően rosszak, ha te nem használsz ki másokat, akkor majd ők fognak téged, illetve jeligéjük a „cél szentesíti az eszközt”. A pszichopaták pedig zabolátlanok, felszínesek, elbűvölőek és kíméletlenek.

A sötét triád és az online tér

Egy augusztusban publikált kutatás megvizsgálta, hogy miként használják a sötét triád tagjai az online teret. Összesen 322 embert vontak be a felmérésbe, akik átlagéletkora 33 év volt, illetve 87 százalékuk részt vett valamilyen egyetemi képzésen. Először arra kérték őket, hogy töltsék ki a felnőttek 17 tételes online önértékelési skáláját (Presentation of Online Self Scale for Adults, POSSA), amely 3 alskálából áll: hiteles én („Mindig az igazi énem vagyok online”), alkalmazkodó én („Rendszeresen használok különböző személyiségeket online”) és az én szabadsága („A legjobb tulajdonságaimat tudom megmutatni online”). Majd ezt követően a 27 tételből álló rövid sötét triád skálát (Short Dark Triad, SD3) töltették ki velük. 

A pszichopaták és a machiavellisták jobban élvezik az online tér adta kontroll lehetőségét a másokkal történő interakcióik során, mint a narcisztikusok
A pszichopaták és a machiavellisták jobban élvezik az online tér adta kontroll lehetőségét a másokkal történő interakcióik során, mint a narcisztikusokJohnnyGreig / Getty Images Hungary

Az derült ki, hogy a machiavellizmusban és pszichopátiában magas pontszámot elért egyének inkább az alkalmazkodó énjükkel vannak jelen az online felületeken, és nem a hiteles egyéniségükkel. Kifejezetten az előnyükre tudják fordítani a virtuális tér adta lehetőségeket: kihasználják a nagyobb anonimitást és azt, hogy nagyobb kontrollt ad számukra az interakciók ideje és ütemezése terén ez a közeg, így antiszociális viselkedésük kisebb mértékű következményeket von maga után. A machiavellisták továbbá azt érezték, hogy az internet lehetőséget teremt számukra arra, hogy az énjük szabadságát gyakorolhassák, mivel az itt történő önkifejezésük kevésbé rizikós, és könnyebben tudják az adott helyzethez igazítani anélkül, hogy megkérdőjeleződne a hitelességük.

A narcisztikusok ellenben autentikus énjüket mutatják meg az online felületeken. Vélhetően azért, mert más hajtja őket, mint a pszichopatákat és a machiavellistákat: a narcisztikusok számára a figyelem, az elismerés, a csodálat és a felfújt egójuk simogatása fontosabb, mint mondjuk, a pénz kicsalása másokból. Nem is érzik azt, hogy az internet teljesen alkalmas lenne arra, hogy kellően kifejezzék egyéniségüket, mivel az internet (viszonylagos) anonimitása nem adja meg számukra azt a közvetlen visszacsatolást, elismerést, amelyet az élő interakciók nyújtanak.

Összességében tehát a narcisztikusokat könnyebben ki tudjuk szúrni online megnyilvánulásaikon keresztül, mint a pszichopatákat vagy a machiavellistákat, mivel ugyanazt a viselkedést mutatják az interneten is, amit az élő interakciók során. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra