Legismertebb fotója miatt vált el férjétől a Playboy első címlaplánya

GettyImages-97281081
Olvasási idő kb. 8 perc

A feleség Amerika legismertebb szexszimbóluma, a férj baseballsztár volt. Szépek, ismertek és nagyon szerelmesek – mindössze kilenc hónapig. Marilyn Monroe és Joe DiMaggio románca keserű véget ért, a szerelem helyébe hamar abúzus lépett a kapcsolatban.

Marilyn Monroe feltörekvő, 25 éves színésznő volt, amikor a nála 12 évvel idősebb DiMaggióval házasságot kötöttek. A frissen visszavonult sportoló egy újságból nézte ki magának későbbi feleségét, akit baseballszerelésben fotóztak: azonnal keresett valakit, aki bemutathatta őket egymásnak. A házasság végének kezdetét is egy ikonikus fotó jelentette, de ne szaladjunk ennyire előre.

Monroe és DiMaggio kapcsolata megduplázta az amerikai álmot

Joe DiMaggio ugyanúgy az amerikai álom megtestesítője volt, mint későbbi felesége. A szicíliai bevándorlók gyermekeként a világ egyik leghíresebb baseballjátékosává váló férfi nevét Ernest Hemingway Az öreg halász és a tengere halhatatlanná tette, de korabeli dalokban is megénekelték. Bár magánemberként meglehetősen visszahúzódónak írták le, az, hogy profi karrierje lezárását követően kora egyik legismertebb színésznőjét vette el, ismét az érdeklődés középpontjába állította őt – annak ellenére, hogy a sajtó élénk érdeklődését korábban sem viselte túlzottan jól.

A szenvedély nem volt elég ahhoz, hogy egyben tartsa Monroe és DiMaggio házasságát
A szenvedély nem volt elég ahhoz, hogy egyben tartsa Monroe és DiMaggio házasságátBettmann / Getty Images Hungary

Marilyn élete sem szűkölködött mesés fordulatokban. A Norma Jeane Mortensonként született színésznő 12 nevelőszülőnél és egy árvaházban is megfordult gyermekkorában, miután édesanyját paranoid skizofréniával diagnosztizálták. Első férjéhez, a gyári munkás James Doughertyhez is azért ment hozzá tulajdonképpen, hogy elkerülje az árvaházi életet. Ez a frigy mindössze 4 évig tartott, időközben

egy fotós felfedezte, és a pin-up modellkedés irányába terelte a lányt, aki 1946-ban kapta első filmes szerződését a 20th Century Foxnál.

Ekkor vette fel a Marilyn Monroe nevet is. Mire DiMaggiót megismerte, sok minden a háta mögött volt már a szórakoztatóiparban: miután első filmes szerződése lejárt, máshol pedig csak aprócska szerepeket kapott, visszatért a modellkedéshez, ruhátlan képek is készültek róla.

A Playboy első címlaplánya volt Monroe – akarata ellenére

Egy naptárba készített meztelen képe keltette fel ismét a filmes szakma érdeklődését iránta. Ez a fotó, illetve a sorozat többi tagja egyébként karrierjében jelentős szerepet kapott annak ellenére, hogy 1949-ben 50 dollárt kapott értük, és csak azért vállalta elkészítésüket, mert az autóját meg kellett javíttatnia. 

A fényképészt arra kérte, hogy lehetőleg ne legyen felismerhető a képeken, és Mona Monroe nevet szerepeltetett a fotók mellett – szégyent érzett amiatt, hogy ilyen sorozatot kell vállalnia a megélhetésért.

A képéket a fotós aztán eladta, bekerültek a Golden Dreams pinup-naptárba, és később Hugh Hefner is megvásárolta azokat, majd 1953-ban a Playboy első számának belső oldalain szerepeltette őket. A címlapra is Monroe került természetesen, bár ruhában. Ekkorra a képek már négyévesek voltak, a színésznő hollywoodi karrierje igazán beindult, őt senki sem kérdezte meg arról, hozzájárul-e a meztelen fotók megjelentetéséhez. Igaz, ekkoriban erre szükség sem volt.

Képen nézte ki magának DiMaggio Marilyn Monroe-t

Ekkor nézte ki magának Marilynt DiMaggio is a fent már említett fotón: Hollywood és az amerikaiak egyik kedvenc sportja egyesült a kapcsolatban, a The New York Times szerint szerelmük Amerika romantikus fantáziája volt. Egy magas, jóképű és sikeres baseballhős, valamint a szépség és a szexualitás megtestesítőjeként elhíresült színésznő kapcsolata volt ez, az emberek gyakorlatilag be sem tudtak telni velük.

Monroe és DiMaggio házassága igen rövidke volt
Monroe és DiMaggio házassága igen rövidke voltBettmann / Getty Images Hungary

1954-ben San Franciscóban össze is házasodott az álompár, Monroe visszaemlékezéseiben arról írt, hogy korábban el sem tudta volna képzelni, hogy így menjen férjhez.

„Ez olyasvalami volt, amit soha nem terveztem, nem álmodtam volna arról, hogy egy ilyen nagyszerű férfi felesége legyek. Joe sem gondolt arra, hogy elvesz egy nőt, aki nyolcvan százalékban reklámnak tűnt. Az igazság az, hogy nagyon hasonlóak voltunk. Az én hírnevem, akárcsak Joe-é, külsőség. Semmi köze ahhoz, amik valójában vagyunk” – fogalmazott.

DiMaggio egyre nehezebben viselte Monroe népszerűségét

A kívülállók azonban éppen ezeket a külsőségeket látták csak meg bennük. DiMaggiót a kezdetektől aggasztotta, hogyan fog majd megbirkózni felesége ismertségével, ugyanis Monroe visszaemlékezése szerint férje nem szerette, ha fotózzák, és interjút sem szívesen adott, így hát azt sem vette be a gyomra, amikor feleségével kellett volna megjelennie egy PR-jellegű eseményen. 

Már nászútjukon összezördültek emiatt: Japánban járva felkérték Monroe-t, hogy szórakoztassa a Koreában állomásozó katonákat, ezért a színésznő egy időre magára hagyta férjét, aki nagyon rossz néven vette a dolgot.

Míg felesége egyik első közös vacsorájuk alkalmával azon lepődött meg, hogy nem miatta érkeznek a rajongók asztalukhoz, addig ebben a helyzetben és később még sok másikban az exsportolónak kellett felesége hírnevével farkasszemet néznie. Egykor egyértelműen ő volt az érdeklődés középpontjában, bármilyen társaságban is tartózkodott, de ez megváltozott, amikor Monroe társaságában jelent meg valahol. Azt nem állíthatjuk, hogy túl jól viselte volna a dolgot: amikor Marilyn úgy fogalmazott, úgy éljenezték Koreában, amilyet még nem hallott biztosan férje sem, DiMaggio azt felelte, dehogynem. „Elég egyszer elvétened a labdát, és azt is hallod majd, milyen hangosan fujjolnak” – tette hozzá nem túl támogatóan.

DiMaggio még 20 évig küldött virágot Monroe sírjára

Hamarosan Marilyn elkezdte forgatni a Hétvényi várakozás című filmet, a munka közben pedig egy újabb ikonikus kép készült róla, melyen fehér szoknyáját felfújja a levegő. DiMaggio ott volt, amikor a mára legismertebbként számon tartott fotót kattintották, szemtanúk szerint már az elkészítés pillanatában forrt benne a düh, másnap pedig ujjnyomokkal a felkarján tért vissza forgatni felesége, aki egy hónap múlva be is nyújtotta a válópert.

Kilenc hónap alatt kiderült, hogy képtelenek a közös életre, DiMaggio és Monroe története ekkor azonban még nem ért teljesen véget.

Évtizedeken át küldetett virágot Marilynnek DiMaggio
Évtizedeken át küldetett virágot Marilynnek DiMaggioBettmann / Getty Images Hungary

A színésznő később, Arthur Millertől való válását követően kapott ideg-összeroppanást: Joe DiMaggio volt mellette ekkor, ahogyan későbbi sürgősségi epehólyagműtétjét követően is. 1962-ben bekövetkezett halála után második férje szervezte meg temetését is, ő döntött arról, hogy a hollywoodi elitnek ne legyen helye ezen az eseményen. A koporsó fölé hajolva is azt suttogta, hogy szereti, és még húsz évig hetente kétszer küldetett rózsát urnafülkéjéhez. Bár közel negyven évvel túlélte Marilynt, nekrológjában mégis megemlítették kettejük kapcsolatát, mely bizonyos értelemben sosem ért véget.

Ha Priscilla Presley életéről is szívesen olvasnál, ajánljuk ezt a cikkünket!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek