Súlyos kárt okozol, ha ezt teszed a természetben: szakértők figyelmeztetnek

GettyImages-764781523
Olvasási idő kb. 2 perc

Tömegesen sodorja veszélybe a vízi madarakat az etetés, így a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra figyelmeztet, hogy inkább ne tegyük ezt.

Nemcsak fölösleges, de még meg is betegíti az etetés az állatokat, amely ellen egyébként világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek – adta hírül az MTI az MME közleménye alapján.

Több szempontból is veszélyes a madarak etetése

Bár szinte automatikusan nyúlunk a hátizsákba ilyen-olyan elemózsia után, a vízi madaraknak semmi szükségük az emberi táplálékra. Mint írták, miután ezen állatok életmódja és túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól, az értéktelen táplálék megbetegítheti e vízi élőlényeket, emellett

szennyezi is a környezetet, rontja a víz minőségét, valamint növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.

A vízi madarak etetése nemcsak szükségtelen, még meg is betegítheti az állatokat
A vízi madarak etetése nemcsak szükségtelen, még meg is betegítheti az állatokatFedBul / Getty Images Hungary

Ezek a legnagyobb veszélyek

A szakemberek szerint a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen őszi elvonulási viselkedést. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy az etetés növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt, ráadásul az önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz. Mint jelezték, az etetőhelyek közelében évről évre egyre több madár költhet, így növekszik a nyári kéregetők száma, és immár több madárral kezdődik újra a folyamat.

Arra sokan nem is gondolnak, hogy mindemellett a feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat is, segíti szaporodásukat is.

Az MME a lakosság tájékoztatása, a strandokat, sétányokat üzemeltető önkormányzatok és a madarak segítése érdekében elkészített egy ingyenesen letölthető, kinyomtatható és kihelyezhető plakátot is a vízimadarak etetéséről.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek