Ilyen hétköznapi eseményekből is fakadhat hallucináció

GettyImages-156615494

Ha olyasmit látsz, amit más senki, esetleg olyan torz módon változik a valóság előtted, ami már ijesztő, akkor lehet, hogy hallucinálsz. Ez messze nem csak a drogot fogyasztó vagy elkábított emberekkel fordulhat elő: más oka is lehet annak, ha szinte látomásaid vannak.

Ha valakit hallucinációk gyötörnek, az aggodalommal tölti el környezetét: mivel a látomásokat sokan kötjük össze a drogok használatával, ez érthető, és nem is alaptalan. Vannak ugyanakkor olyan, mindannyiunkkal időről időre bekövetkező helyzetek és állapotok is, amelyekben szintén hallucinációkat tapasztalhatunk.

Ezért véljük a drogokat a látomások okainak

Vallási szertartásokon, háború előtt harcosok felkészítésére és szabadidős célokra is használt drogokat a korábbi évszázadokban az ember. A dél-amerikai indiánok az oly sokat emlegetett ayahuascát vallási és gyógyító szertartások során már 1000 éve fogyasztják. Feltételezik, hogy az olmékok – az egyik legkorábbi mezoamerikai civilizáció – és a mexikói maják is használták a nádvarangyok idegméregét hallucinációk kiváltása céljából. Számukra a szer csak megnyitotta a kaput az őseik birodalmába, vagy éppen a természetfelettinek vélt világba. A drogok okozta éleslátásélmény és eufória nem cél volt, csupán következmény, miközben a spirituális megvilágosodás útján haladtak. Ezen szerek modern felhasználása már sok veszélyt rejt, nem is kell annyira messzire mennünk, ha látni szeretnénk, miként. 

A látomások oka lehet egy olyan hétköznapi dolog is, mint az éles fény
A látomások oka lehet egy olyan hétköznapi dolog is, mint az éles fényIgor Ustynskyy / Getty Images Hungary

Modern világunkban a tudatmódosító szereknek először gyógyító hatásait tanulmányozták. Az 1950-es és 60-as években azt kutatták, vajon kiutat mutathatnak-e a depresszióból, az alkoholizmusból vagy épp a skizofréniából. Az Egyesült Államokban azt is megvizsgálják, hogy az LSD használható-e egyfajta igazságszérumként. Hamarosan azonban betiltották használatukat – a mai napig illegális és erősen ellenjavallott bármilyen pszichoaktív anyag vagy drog fogyasztása.

Hétköznapi eseményből is fakadhat hallucináció

Mindenféle drogok nélkül is ki lehet váltani különös folyamatokat. Nem kell más hozzá, mint mondjuk, egy magas láz egy maláriás vagy épp koronavírusos embernél, máris tapasztalhatja a furcsa látomásokat. Bizonyos betegségek, például a demencia, a skizofrénia, de még egyes szembetegségek is hallucinációkat okozhatnak, sőt a halláskárosodással összefüggésben néhányan zenei hallucinációkról is beszámoltak már. Ám még a tökéletesen egészséges emberek is látomásokat tapasztalhatnak meg, ha erős, villódzó fényeket néznek, ez az idegtudomány egyik legrégebbi felfedezése. Ez a rövid videó például pár másodpercig tartó, enyhe hallucinációkat okoz. De vigyázat, a villódzó fények az arra érzékenyeknél akár rohamot is kiválhatnak!

Híres kutatóval is megtörtént

Telente a hó ragyogása is elég lehet hozzá. Ez magyarázza, hogy láthattak furcsa alakokat legendás felfedezők és hegymászók. Sir Ernest Shackleton például 1919-es antarktiszi expedíciós naplójában írta le, hogy „a hosszú és 36 órás menetelés során Dél-Georgia meg nem nevezett hegyei és gleccserei felett gyakran úgy tűnt számomra, hogy négyen vagyunk, nem hárman”. Az illúzió egyik magyarázata a Ganzfeld-effektus lehet. Ez annyit tesz, hogy ha folyamatos, egyenletes ingernek vagyunk kitéve (itt: ugyanolyan hullámhosszú fény), agyunk megpróbálja értelmezni a jelet, és hozzáadni olyan információkat, amelyek nincsenek ott – hallucinációkat generálva.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra