Tudósok megfejtették, miért a nőket fenyegeti jobban a demencia

GettyImages-590281262
Olvasási idő kb. 1 perc

Amerikai tudósok egy lépéssel közelebb kerültek annak a megfejtéséhez, hogy miért érinti nagyobb arányban a nőket a demencia, mint a férfiakat.

Statisztikák szerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegek kétharmada nő. Ennek nem csupán az az oka, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak: egy új tanulmány szerint a menopauza is szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában.

A San Diegó-i Scripps Kutatóközpont kutatóinak Alzheimer-kóros betegek agyán végzett vizsgálatai azt mutatták, hogy a C3-nak nevezett fehérje szintje hatszor magasabb volt az Alzheimer-kórban szenvedő nők agyában, mint a férfiakéban. Az ösztrogén természetes gyulladáscsökkentőként működik, és a tudósok szerint komoly szerepe van a C3 gátlásában a menopauza előtt. Míg a férfiaknál a nemi hormon szintje az életkor előrehaladtával emelkedik, az ösztrogén a nőknél meredeken csökken a menopauza idején, ami a C3 megnövekedett szintjét eredményezheti. A magas C3-szint gyulladást vált ki, és arra késztetheti az immunsejteket, hogy elkezdjék lebontani az idegsejtek közötti kommunikációs csatornaként funkcionáló szinapszisokat, ami az Alzheimer-kór jellemzője.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek