A világ legextrémebb kilátóitól neked is inadba száll a bátorságod

GettyImages-1203208528
Olvasási idő kb. 6 perc

A kilátók sok turista kedvencei: külföldön szép számmal találhatsz olyanokat, amelyek próbára teszik a bátorságod. Elrugaszkodtunk a tornyok világától, igen különleges, mondhatni, extrém kilátópontokat gyűjtöttünk válogatásunkba: te vállalnád, hogy ezekről nézel szét a magasban?

Válogatásunk a bizonyíték arra, hogy a szerkezetnek nem kell toronynak lennie ahhoz, hogy egészen lélegzetelállítóan különleges élményt adhasson: egy létra, híd is lehet olyan, hogy abba beleborzongj. Példa erre a nemrég átadott kötélhíd is Sátoraljaújhelynél, amely valószínűleg sok hazánkba érkező turista mellett a magyarok bátorságát is próbára teszi majd. 

Különleges kilátópontért nem is kell már külföldre menni

A Nemzeti Összetartozás Hídja mintegy 700 méteres hosszúságban köti össze a Szárhegyet a Várheggyel: hazánk leghosszabb kötélhídján már akár te is átsétálhatsz. Lássuk, hol élhetsz át hasonló élményeket jelenleg külföldön!

A Step into the Void igen különleges kilátópontja a semmi közepén
A Step into the Void igen különleges kilátópontja a semmi közepénAlenaPaulus / Getty Images Hungary

Step into the Void

A franciaországi Aiguille du Midi Skywalk részeként látogatható kis üvegkabin több mint 3800 méteres magasságban azt kínálja, amit neve is jelent: tényleg a semmibe léphetsz itt, legalábbis ez lehet az ember érzése, amikor beáll az üvegdobozba. 

A kilátó információi szerint a teljes mértékben átlátszó üvegkabinban a lábad alatt ezerméteres mélység tátong, mégis biztonságban állhatsz ott.

Ezt a kilátópontot lift és lanovka használatával érheted el, és nem árt, ha megfelelő időjárási viszonyok uralkodnak a tervezett látogatás idején.

A kínai üvegjárda sem gyenge idegzetűeknek való, de a kilátás innen is garantáltan különleges
A kínai üvegjárda sem gyenge idegzetűeknek való, de a kilátás innen is garantáltan különlegesVcg / Getty Images Hungary

Tianmen Glass Walk

Több mint 1400 méteres magasságban sétálhatsz a 60 méteres hosszúságú üvegjárdán, amely egy kínai nemzeti park területén húzódik.

Bár a kilátás minden irányban meglehetősen izgalmas, a legtöbb látogató lefelé néz.

Épp ezért lehet érdekes a látványosság akkor is, ha éppen felhősebb az időjárás – felhőkön lépdelhetsz ilyenkor szó szerint.

Egész Chicago a lábad előtt heverhet ebből a kilátóból
Egész Chicago a lábad előtt heverhet ebből a kilátóbólKubrak78 / Getty Images Hungary

The Ledge Sky Deck

A korábbiakkal ellentétben ez a kilátópont egy zsúfolt nagyvárosban található, név szerint Chicagóban: 103 emelet magasságban ülhetsz be egy apró kis üvegdobozba, melyből minden irányba kitekinthetsz 412 méteres magasságban. Ez a hely sem a tériszonyosoknak való…

A kanadai Cliffwalk kilátója is lélegzetelállító élményt jelent
A kanadai Cliffwalk kilátója is lélegzetelállító élményt jelentPete Ark / Getty Images Hungary

Cliffwalk

A kanadai Vancouverben található ez a különleges látványosság, melyet sziklafalba rögzítettek. Minden látogató kapaszkodik a korlátba ezen a fajárdán, mely messzire eltávolodik a sziklafaltól, pedig aggodalomra semmi ok: erősen rögzítették azt.

Pazar kilátás a semmi közepén: ennek a kilátónak is a legkülönlegesebbek között van a helye
Pazar kilátás a semmi közepén: ennek a kilátónak is a legkülönlegesebbek között van a helyeEisenlohr / Getty Images Hungary

Stairway to Nothingness

A korábbiaknál jóval közelebb, az ausztriai Dachsteinben is találhatunk olyan kilátót, amelytől sokaknak szállna inába a bátorsága. Először az ország legmagasabban fekvő hídján kell átkelned, majd néhány acél lépcsőfokon közelítheted meg a kilátópontot, ahol úgy érezheted, a semmi közepén figyeled a tájat.

Talán ez a legkülönlegesebb kilátás: a Donnerkogelhez a bátorság mellett tudás is kell
Talán ez a legkülönlegesebb kilátás: a Donnerkogelhez a bátorság mellett tudás is kellk5hu / Getty Images Hungary

Donnerkogel

A semmiben lebegő létra is a szomszédos Ausztriában található, csak azoknak ajánlott, akik tapasztaltak via ferratázásban. 

A létra 43 méter hosszú, és alatta 700 méteres mélység tátong, karabinerrel kell magunkat ahhoz rögzítenünk, hogy biztonságban lehessünk.

Egy kilátó, ahová rettegés és élvezet is lehet a feljutás, de a Global SkyView már kényelmes panorámát ad
Egy kilátó, ahová rettegés és élvezet is lehet a feljutás, de a Global SkyView már kényelmes panorámát adRFarrarons / Getty Images Hungary

Global SkyView

Svédországban, egészen pontosan Stockholmban vár rád ez a nevezetesség, amely az Ericsson Globe tetejére juttat el bárkit. A gömb alakú gondolák anélkül visznek fel a magasságba, hogy egy lépést is tenned kellene, a 16 perces út során retteghetsz, vagy akár élvezheted is a különleges élményt.

Ez aztán extrém kaland a javából
Ez aztán extrém kaland a javábólMike Hewitt / Getty Images Hungary

Up at the O2 London

Ikonikus modern látványossága a brit fővárosnak a koncertek és sportesemények helyszínéül szolgáló O2, melynek tetejére néhány éve gyalogszerrel is feljuthatsz. Természetesen ehhez komoly biztosítást is kidolgoztak, de az élmény ettől még eléggé hátborzongató. Akár naplemente vagy alkony idején is részed lehet ebben a különleges panorámában.

Ha a világ legextrémebb turistalátványosságaira vagy kíváncsi, ezt a cikkünket olvasd el!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek