Bukarest, Budapest? Ezt nem szeretik a magyarok egy külföldi turistában

GettyImages-518253283
Olvasási idő kb. 5 perc

Magyarország népszerű célpont a külföldi turisták számára. Ez jó, hiszen büszkék lehetünk hazánk szépségeire, emellett sok család és cég megélhetését, működését biztosítja a turizmus. Ennek ellenére vannak olyan dolgok, amiket nem szeretnek a magyarok a külföldi turistákban.

Mielőtt egy idegen országba utazunk, igyekszünk megismerni az ottani szokásokat. Ilyenkor nemcsak arra vagyunk kíváncsiak,milyen ruhákkal készüljünk, vagy mit érdemes majd megnézni, hanem arra is, hogyan ajánlott viselkedni. Ennek ismerete nélkül ugyanis könnyen kellemetlen helyzetben találhatjuk magunkat. Sokan ugyanígy készülnek, mikor Magyarországra látogatnak.

A látnivalók mellett a viselkedés is lényeges a külföldi turistáknak

A közösségi oldalakon találhatunk olyan bejegyzéseket, melyek arra figyelmeztetik a külföldieket, hogyan készüljenek, ha Magyarországra utaznak.

Vannak olyan dolgok, melyeket a magyarok nem szeretnek a külföldi turistákban
Vannak olyan dolgok, melyeket a magyarok nem szeretnek a külföldi turistákbanandreydayen / Getty Images Hungary

A legtöbb oldalon felsorolják, mely nevezetességeket ajánlott megnézni, milyen időjárásra számíthatnak a turisták egy adott időszakban, de ezek mellett némelyik a viselkedésre is részletesen kitér. A Redditen azt gyűjtötték össze, hogy szerintük mi az, ami miatt a magyarok rosszallóan nézhetnek a külföldi turistákra, mik azok a dolgok, amiket nem érdemes megtenni. 

A turistáknak is ismerni kell az illemszabályokat

Az idegesítő turisták legfőbb ismérvei közé tartozik a büszkeség megsértése és a nyugalom megzavarása a leírások szerint. Ez valószínűleg így van az egész világon, hiszen a helyiek sehol nem szeretik, ha bármilyen formában átgázolnak rajtuk.

Sokan említik, hogy gyorsan lehervad a magyar arcokról a mosoly, ha Budapestet összekeverik a román fővárossal, Bukaresttel. Az viszont jó pont a magyaroknál, ha helyesen ejtik ki a fővárosuk nevét, és nem sziszegik el az s betűt.

Ne viccelődjenek az ország nevével, a hungry (angolul éhes, éhező) és a Hungary szó hasonlóságával. Ezt nem tartják viccesnek a magyarok, kizárólag akkor megengedett, ha ők maguk említik meg.

Állítják, hogy a tolakodó viselkedést sem szeretik a magyarok. Bár a legtöbben – főleg a fiatalabb korosztály – igazán segítőkészek, de ha szinte kérdés nélkül nyomnak az orruk alá egy térképet, hogy igazítsák útba őket, akkor az zavaró a számukra. Azt tanácsolják, hogy előtte legalább mérjék fel, ki mosolyog vissza rájuk, és inkább ahhoz forduljanak a kérdésükkel.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az esetleges anyagi fölényüket soha ne éreztessék senkivel, se az eladókkal, se a szolgáltatást végzőkkel vagy azokkal az emberekkel, akikkel valamilyen pénzügyi helyzetbe kerülnek. Az alapvető udvariasság mellett ennél egyébként arra is figyelmeztetik az utazót, hogy emiatt még csalás áldozatává is válhatnak.

Rámutatnak, hogy vásárlások alkalmával ne számolgassák az örökkévalóságig az aprópénzt, mert gyorsan elfogy a türelme a sorban állóknak. Azt tanácsolják, inkább fizessenek bankjegyekkel vagy kártyával.

A termálfürdők látogatóihoz szólnak azok, akik azt kérik a turistáktól, hogy ne szálljanak be egy taxiba vagy üljenek le a tömegközlekedési eszközökön a vizes fürdőruhájukban. Ez az ott élőkben undort kelthet, ráadásul meg is bírságolhatják emiatt a turistát.

Különös módon az is bekerült a listába, hogy mindig köszönjenek, ha belépnek valahová, mert Magyarországon ez a megszokott, és nagy tiszteletlenségnek veszik, ha ezt elmulasztják.

Jól jön néhány magyar szó a külföldi turistának

Ismerjük az érzést, mikor nyaralás alatt jóval felszabadultabbak vagyunk, sőt bizonyos helyzetekben egy hatalmas játszótérnek látjuk a világot. Ezt a féktelen jókedvet a legtöbben azért tudják szabályozni annak érdekében, hogy ne zavarjanak másokat, azonban, ha ez elszabadul, az valószínűleg rosszallást vált ki a helyiekből – Magyarországon is.

Vannak, akik nem szeretik, ha megzavarják a nyugalmukat a külföldi turisták
Vannak, akik nem szeretik, ha megzavarják a nyugalmukat a külföldi turistákwundervisuals / Getty Images Hungary

Kiemelik, hogy a szórakozóhelyek környékén is figyelni kell az ott élőkre a külföldi turistáknak, mivel a hangoskodás miatt bizony rosszallóan néznek majd rájuk. Így nyomatékosan kérik őket, hogy ne kiabáljanak az utcákon, akkor sem, ha esetleg többet ittak a megszokottnál.

Rossz szemmel nézhetnek a magyarok a turistákra akkor is, ha eléjük furakodnak valahol, vagy ha nem tudnak haladni, az ügyeiket intézni miattuk.

A tanácsokat írók végül arra is kérik a Magyarországra készülőket, hogy legalább néhány udvariassági szót; a kérem, köszönöm, jó napot kifejezéseket tanulják meg, hiszen nem kerül semmibe és nem is marad megbecsülés nélkül, ha a saját nyelvükön köszöntik a helyieket.

Ha szeretnéd tudni, hogy melyek a legszebb magyar szavak a külföldiek szerint, kattints ide!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek