Ezeket olvasd, ha könnyed szórakozásra vágysz

GettyImages-1306357582

Nyáridéző könnyed olvasmánylistát állítottunk össze, hogy könnyebben viseld az őszre szokást. Ezt az 5 könyvet ajánljuk!

A nyárnak lassacskán vége, de ha még neked sem akaródzik az ősz komolyabb hangulatához igazodnod, és kihúznád még egy kicsit a nyár könnyedségét, akkor ezt az 5 könnyed olvasmányt ajánlanánk a nyári hangulat fenntartására. A strandról gyűjtöttük ezt a változatos összeállítást, amelyet a kora őszi parkba kiülős, piknikezős délutánokhoz is meleg szívvel tudunk ajánlani. Igyekeztünk minél frissebb vagy frissen relevánssá vált kötetek közül válogatni, hogy a könyvfalók is találhassanak valami izgalmasat maguknak. Ki tudja, talán még te is megtalálod az ízlésednek megfelelő regényt ezek között.

1. Bányainé Nagy Judit, Fancsikai Eszter és Tapasztó Orsi: Nem akarok beleszólni

Könnyed könyvajánló: Bányainé Nagy Judit, Fancsikai Eszter és Tapasztó Orsi Nem akarok beleszólni című regényét a Helikon Kiadó jelentette meg
Könnyed könyvajánló: Bányainé Nagy Judit, Fancsikai Eszter és Tapasztó Orsi Nem akarok beleszólni című regényét a Helikon Kiadó jelentette meg

Nem először ejtünk szót a @nemakarokbeleszólni lányok 2021-ben megjelent könyvéről, azonban a könnyed hangulata miatt kihagyhatatlan eleme a nyáridéző olvasmánylistának. Három nővér, Dorka, Nusi és Bori életét követhetjük nyomon a legkisebb, Bori esküvőjétől kezdve, ahogyan humoros világlátásukkal viccet űznek a világból, egymásból és saját magukból. Magával sodró, pörgős történetvezetéssel megírt regényről van szó, amely nemcsak a sebességével, de a magukat és a társadalmat kifigurázó narrátorok éleslátású vicceivel is rögtön megragadja az olvasó figyelmét, és nem is nagyon ereszti el. Van olyan nővér, akinek egy rejtélyes külföldi udvarló és a családja között kell döntenie, van, akinek az önfelvállalással kell megbirkóznia, és van, akinek meg kell tanulnia nemet mondania. A nagy kérdés, hogy sikerül-e végül a három nővérnek megtalálnia saját magát, újraéleszteniük a testvéri összetartást és feldolgozniuk a gyermekkori érzelmi sérüléseiket, amelyek még mindig hatással vannak életükre, hiába költöztek a fővárosba vidékről. Kacagtató történetükből kiderül!

2. Susan Wiggs: Talált kincsek

Könnyed könyvajánló: Susan Wiggs Talált kincsek című regényét a Vinton Kiadó jelentette meg magyarul
Könnyed könyvajánló: Susan Wiggs Talált kincsek című regényét a Vinton Kiadó jelentette meg magyarul

Susan Wiggs többszörös New York Times-bestselleríró, aki a Talált kincsek című romantikus regényével is elnyerte ezt a titulust, magyar fordítása 2021-től csábítja el olvasóit. A történet San Franciscóba röpít el minket, ahol főhősnőnk, Natalie biztonságos, előre kiszámított, de talán kicsit szürke életét fenekestül felborítja egy szívszaggató baleset, amely elragadja tőle édesanyját. Natalie-nak nemcsak a mérhetetlen gyásszal kell megbirkóznia, amelyet anyja halála hagyott maga után, hanem a Talált Kincsek Könyvesboltjának adósságban úszó sorsát is megörökli tőle, csakúgy, mint szeretett nagypapájának felelősségét, akit egyre inkább magával ragad a demencia köde. Bámulatos kitartással néz szembe a hirtelen jött nehézségekkel, miközben arra is rájön, hogy talán a lélekölő irodai munkája helyett nem is akkora baj, hogy gyermekkora csodavilágának, anyja könyvesboltjának felfuttatásával kell foglalkoznia. Ahogyan a szívdöglesztő Peach Gallagher segítségével felújítja a könyvesbolt romos épületét, úgy egyre mélyebbre ássa magát Natalie családja titokzatos történetébe, és olyan kincset talál, amelyre nem is számított… Igazi romantikus történetet kínál Wiggs az olvasók számára, valamint egy nő magára találásának és saját erejének, kitartásának felfedezését mutatja meg, arra biztatva, hogy a legmélyebb gödörből is lehet kiút, ha építünk magunknak egy létrát hozzá.

3. Margaret Atwood: Alias Grace

Könnyed könyvajánló: Margaret Atwood Alias Grace című regényét a Jelenkor Kiadó jelentette meg magyarul
Könnyed könyvajánló: Margaret Atwood Alias Grace című regényét a Jelenkor Kiadó jelentette meg magyarul

Ha meghalljuk Margaret Atwood nevét, mindenkinek A szolgálólány meséje villan az eszébe, amelyet az HBO sorozatként fel is dolgozott. Azonban a (többek között) Booker Prize-nyertes Atwood számos egyéb történettel képes elcsavarni az olvasók fejét, ilyen például az Alias Grace is, amelyet csupán 2017-ben fordítottak le magyarra, és amelyből Netflix-sorozat formájában adaptáció is készült. A 19. században Írországból Kanadába emigrált Grace Marksot megvádolják, hogy szeretőjével együtt megölte munkaadóját és annak szeretőjét, a házvezetőnőt. Szenzációs hírverést kap a tárgyalása, és végül életfogytiglanra ítélik zavart elmeállapotára hivatkozva. Évekkel később egy fiatal, jóképű orvos, aki maga sem tudja igazán, hogy minek szeretné szentelni az életét, lehetőséget kap arra, hogy megvizsgálja Grace állapotát. De vajon sikerül-e megfejtenie a nagy rejtélyt, hogy Grace valójában őrült, hidegvérű gyilkos, vagy csak a körülmények áldozatává vált lány? Egyszerre ismerhetjük meg a fiatal orvos ügyes-bajos, leginkább kaotikus életét, Grace élettörténetét, és általuk a 19. századi kanadai cselédek mindennapjait, a korabeli pszichológiai hitek és tévhitek világát, amelybe a szemfényvesztő szeánszok is beleütik az orrukat, és a nők helyzetét a korabeli erkölcsi renden keresztül. Izgalmas, formailag posztmodern detektívélményt ad a regény, amelynek rengeteg apró részletébe kiválóan bele lehet feledkezni. A történetet megfűszerezi, hogy Atwood egy valós történelmi esemény alapján írta meg.

4. Elena Ferrante: Briliáns barátnőm (Nápolyi regények 1.)

Könnyed könyvajánló: Elena Ferrante Briliáns barátnőm című regényét a Park Kiadó jelentette meg magyarul
Könnyed könyvajánló: Elena Ferrante Briliáns barátnőm című regényét a Park Kiadó jelentette meg magyarul

Elena Ferrante Nápolyi regények című tetralógiájának első kötete a Briliáns barátnőm, amelyet először 2016-ban fordítottak magyarra. Az HBO gyártotta sorozat azonban, amely még mindig nem ért véget, szintén ez alatt a cím alatt fut, a Nápolyi regények összes kötetét dolgozza fel. A négy kötet két lány barátsága körül forog, akik az 50-es évek nápolyi szegénynegyedében szomszédokként barátkoznak össze, majd a kötetek alatt egyre idősebbé válva inspirálják egymást a kitörésre. Egymás legkeményebb riválisai, mégsem érti meg senki egyiküket sem olyan jól, mint ők egymást, és életük legnehezebb óráiban is mindig számíthatnak a másikra. Elena Greco, a narrátor lágy, félénk, szorgalmas és önfeláldozó, míg Lila Cerullo tüzes, erőszakos és egy kreatív zseni. Egy macsóságközpontú, szegénységgel küszködő közegben nőnek fel, ahol nem sok lehetőséggel kecsegtet az élet, főleg, ha az ember lánynak születik. Elena és Lila azonban egymásból erőt merítve eltökélik, hogy kitörnek a szegénységből, csupán más-más életutat választanak erre. Közben megismerhetjük a telepi élet minden mocskát, szagát és bűnét. A tetralógia folyamán minden olyan életkérdést végigvesz az író, amelyet a nőknek meg kell válaszolniuk gyermekkortól kezdve nagymama korukig, amelyre Elena és Lila más választ adnak végül.

Az első rész, a Briliáns barátnőm a gyermekkorukat mutatja be egészen kamaszkorukig, azonban ha valaki nem szívesen olvas ilyen fiatal karakterekről, akkor bátran belecsaphat történetükbe akár a második kötettől is, mivel Ferrante zseniális történetmesélése a fontos pillanatoknál röviden, a szövegből organikusan következően beleszövi az aktuális rész előtt történt legfontosabb eseményeket. Tapinthatóvá válik Nápoly szegénytelepe és az 50-es évek történelme az egyéni női megélések tükréből, magával ragadó a két lány története.

5. Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány

Könnyed könyvajánló: Donatella Di Pietrantonio A visszaadott lány című regényét a Park Kiadó jelentette meg magyarul
Könnyed könyvajánló: Donatella Di Pietrantonio A visszaadott lány című regényét a Park Kiadó jelentette meg magyarul

Olaszországba kalauzol el minket Donatella Di Pietrantonio 2021-es regénye, A visszaadott lány. Fájdalmas-furcsa kiskamaszkori élményére emlékszik vissza narrátorunk, amikor nőisége ébredésének hajnalán hirtelen a jómódú egyke életét elragadják tőle a családi szeszélyek, és a szegény, többgyerekes, nélkülöző falusi életbe kénytelen átszokni. A friss tudás leforrázza lelkét, hogy akiket egészen addig szüleiként ismert, valójában a nagybátyja és a nagynénje, akik mindenféle magyarázat nélkül egy szép napon visszaadják a biológiai szüleinek. Csakhogy ott sem látják szívesen, még egy éhes szájat jelent csupán a falusi gyakorlatias, házias tudás nélkül odapottyant, kissé hasznavehetetlen „úri kisasszony”. Az „anya” szó elveszíti minden jelentését: hiába lett hirtelen két anyja is főhősnőnknek, egyik nő sem tudja feltölteni tartalommal számára ezt a kifejezést többé. Egyedül húga, a nála ezerszer talpraesettebb Adriana társasága nyújt vigaszt számára, miközben próbál beilleszkedni új életébe, és feldolgozni, megfejteni, hogy imádott nevelőanyja miért hagyta magára. Vajon sikerül sarokba szorítani egykori anyját, a nagynénjét, hogy megtudja, miért kellett elszakadnia tőle? Di Pietrantonio mesterien varázsolja elénk Olaszországot: olyan érzékletesen ír a napsütötte vidékről, hogy az olvasó a nyelve hegyén érzi hol a paradicsomszósz, hol a tintahal ízét. A testvérek története azonban nem zárul le, a folytatásból, az idén megjelent Halásznegyedből megtudhatjuk, hogyan alakult a két kislány felnőtt élete.

Kellemes nyáridéző szórakozást és gondtalan olvasgatást kívánunk!

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra