Újabb kutatás bizonyította: még mindig ez a legjobb a demencia elleni küzdelemben

GettyImages-1131215873

A memóriafejlesztés minden életkorban nagyon fontos, de különös jelentősége van az enyhe kognitív károsodásban szenvedő idősek esetében. Ma már számos olyan elfoglaltság van, amely segíti a koncentrációt és az emlékezőképességet, ám van egy olyan több mint százéves játék, ami még a videójátékoknál is hatékonyabban segíti a memóriánkat.

Vizsgálatok igazolják, hogy az enyhe szellemi károsodásban szenvedőknél az agyi tevékenység ösztönzése lassíthatja a kognitív hanyatlás tüneteit. Ismert tény, hogy szellemi aktivitásunk megőrzése késlelteti az elbutulás folyamatát, melyben különös szerepük van a memóriát segítő játékoknak. Ezek közül is kiemelkedően fontosak a keresztrejtvények.

Memóriajavító: weben vagy papíron a jobb?

A Columbia és a Duke Egyetem kutatói egy hiánypótló vizsgálattal nemrég megállapították, hogy a keresztrejtvénynél nincs jobb memóriafejlesztő játék. Különösen igaz ez akkor, ha a demenciát szeretnénk megelőzni vagy megfékezni.

A keresztrejtvény bizonyult a legjobb memóriafejlesztő játéknak
A keresztrejtvény bizonyult a legjobb memóriafejlesztő játéknakBurak Karademir / Getty Images Hungary

Az elmúlt két évtizedben egy önálló iparág fejlődött ki arra szakosodva, hogy különböző internet- és alkalmazásalapú programokkal kognitívan stimuláló rejtvényeket kínáljanak. Az amerikai kutatók kíváncsiak voltak arra, hogy ezek az új típusú játékok hogyan hatnak az agyunkra egy klasszikushoz, a keresztrejtvényhez képest. A szakemberek meglepő felfedezésre jutottak. 

A keresztrejtvény sokkal jobb az agynak

A kutatómunka során a szakemberek 107, enyhe kognitív károsodásban szenvedő 55 és 95 év közötti nőt és férfit vizsgáltak meg. A résztvevőket véletlenszerűen két csoportba sorolták, így voltak, akik keresztrejtvényt fejtettek, és voltak, akik egyéb, főként számítógépes videójátékokkal játszottak.

A keresztrejtvényt fejtők memóriája sokkal jobb volt
A keresztrejtvényt fejtők memóriája sokkal jobb voltPixelsEffect / Getty Images Hungary

A 90 hétig tartó kognitív tréning első negyedévében intenzív foglalkozásokon vettek részt az idősek, míg a további 78 hétben már kisebb intenzitással folyt a munka, de végig nyomon követték a résztvevők fejlődését, hogy értékelni tudják a tesztalanyok kognitív károsodását és funkcionális képességeit.

A vizsgálat végén a kutatók arról számoltak be, hogy a keresztrejtvényt fejtőknél jóval kisebb mértékű kognitív hanyatlást tapasztaltak, mint azoknál, akik számítógépes játékokkal játszottak.

De a rejtvényfejtés hatása klinikailag is jelentős, ugyanis az MR-vizsgálatok kisebb agyzsugorodást mutattak azoknál, akik keresztrejtvénnyel játszottak.

Ezért teljesítettek jobban a keresztrejtvényezők

A vizsgálat egyértelműen igazolta, hogy más játékokhoz képest a keresztrejtvény sokkal hatékonyabb memóriafejlesztő a kognitív hanyatlás megelőzésében. Az okok között a szakemberek azt is megemlítették, hogy vélhetően a számítógépes játékok a kognitív funkciók szélesebb körét stimulálhatták, melyeket valószínűleg nem sikerült megragadni a kutatás során.

Az agy fejlesztésének leghatásosabb módja az új információk megtanulása
Az agy fejlesztésének leghatásosabb módja az új információk megtanulásafranckreporter / Getty Images Hungary

Az orvosok egyet értettek abban, hogy minél többet eddzük az agyunkat, annál jobban fog működni hosszú távon, illetve, hogy minél jobb minőségű az agytorna, annál hatékonyabb lesz az eredmény.

A kutatók azt is felismerték, hogy az agy fejlesztésének leghatásosabb módja az új információk megtanulása.

Éppen ezért azt gyanítják, hogy a keresztrejtvényezők azért teljesítettek jobban, mert folyamatosan új információkat tanultak, szemben azokkal, akik ismétlődően ugyanolyan vagy hasonló feladatot végeztek el.

Általánosságban elmondható, hogy ha a kognitív feladatok ösztönzőek, akkor pozitív hatást fejtenek ki, bár a különböző játékok valószínűleg eltérő kognitív terhelést jelentenek, és eltérően hatnak az agyra. 

Végezetül, a tanulmány arra is rávilágított, hogy mennyire fontos az elköteleződés az adott memóriafejlesztő módszer iránt. A kutatók megfigyelték, hogy a kései stádiumú kognitív hanyatlással küzdő résztvevők kitartóbban folytatták a számukra ismerősebb keresztrejtvényfejtést, mint a számítógépes kognitív játékokkal való tréningezést.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek