A férfi vendégek rendesebbek a nőknél, vallja a pedikűrös: ebben teljesítenek jobban

GettyImages-1177019301

A műköröm és a géllakk aranykorában a manikűrt és a pedikűrt legtöbben a női szépségápolással, a „csajos énidővel” azonosítják, pedig a kezek és lábak igényes ápolása férfiak esetében legalább olyan fontos, mint nőknél. Erre nemcsak akkor lehet szükség, ha a férfi fizikai munkát végez, hanem a megnyerő és ápolt külső érdekében is.

Ugyan egy átlagos családban talán még mindig többet mosogatnak az anyukák, mint az apukák, és a leevett ruhákból is inkább a nők suvickolják ki az ételmaszatot,

a férfiak keze még így is több káros külső hatásnak lehet kitéve, mint a női kacsó.

Hogy miért? Vegyük sorra a lehetőségeket:

Fizikai munka

Ha házat épít: vakol, burkol, betont kever, ha ablakot gyalul, meszel vagy mázol, ha autót szerel, benzint tölt vagy olajat cserél, ha bútorokat pakol, ha földet művel vagy állatot tenyészt, naponta érintkezhet a bőrt igénybe vevő vagy egyenesen roncsoló vegyi anyagokkal, durva, érdes felületekkel, melyek után a kéz regenerálásra szorul. Az efféle műveleteket követő gyakori kézmosás a higiénia szempontjából ugyan elengedhetetlen, de a bőrfelületet a kiszáradás újabb kihívása elé állítja.

Ha a munka nem kíméli a kezet, jól jön a férfimanikűr
Ha a munka nem kíméli a kezet, jól jön a férfimanikűrCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Sport

A bicikli kormánya, a súlyzók, a kondigépek kapaszkodója vagy akár egy evező olyan szilárd felületek, melyek erőteljes, rendszeres markolgatása bőrkeményedést idéz elő. De ugyanez a helyzet a kertészkedéssel is, természetesen, és a barkácsolás közben használt szerszámok és vegyi anyagok is nyomot hagynak a bőrön.

Nem is csoda, hogy ezután ápolásra szorul a kéz
Nem is csoda, hogy ezután ápolásra szorul a kézTeresa S / EyeEm / Getty Images Hungary

Környezeti hatások

Ha gyakran mosunk kezet, a bőrünk kiszárad. Ha kifújja a szél, a kéz bőre akkor is kiszárad. Ha pedig megcsapja a hideg, úgyszintén kiszárad. Ha viszont ez megtörtént, megrepedezik, szinte törik a bőr, ahol pedig „eltört”, ott kinyílik, vérzik. Ez a veszély természetesen mindkét nemet egyformán fenyegeti, de a hölgyek kevésbé vonakodnak a kesztyű használattól, és kézkrémet is gyakrabban alkalmaznak. Károsíthatja még a bőrtépkedés, körömrágás is a kezet – amellett, hogy fertőzések melegágya is lehet ez a tevékenységünk…

A férfimanikűr

Egyszerű és nagyszerű megoldás
Egyszerű és nagyszerű megoldásdidesign021 / Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy a körömágyakat, a benőtt bőrt szakszerűen kezeljük, a bőrkeményedést puhítsuk, a bőrfelületet hidratáljuk, a körmöket helyesen vágjuk, néha egyszerűbb betérni egy szalonba, és gyorsan túlesni az egészen. Hogy ott pontosan mi és hogyan is történik, az a szakemberek hatásköre. Nekünk elég felismerni a veszélyeket, és felkeresni a megoldást nyújtó szalont.

A szakember általi férfilábápolás, mint kezelés, lehet esztétikai és egészségügyi indíttatású is. Goldschmied Hajnalka gyógyító manikűr-pedikűrös szakembertől megtudtuk, a férfiak minden korosztálya előszeretettel fordul hozzá, bár sokkal inkább pedikűrkezelésért, mint manikűrért, és azt is elsősorban egészségügyi és nem szépészeti okokból veszik igénybe.

A szakértő elmondta, hogy a fiatalabb férfi korosztály szinte kizárólag egészségügyi panaszokkal jelentkezik nála,

az idősebb réteg tagjai pedig gyakran inkább kényelmi megfontolásból. Az alkalmi turista vendégek mellett jelentős hazai vendégköre folyamatosan visszatérő, állandó férfi tagokkal van tele, köztük nyugdíjasokkal is, akik 4-6 hetente keresik fel.

„Meg kell, hogy mondjam, hogy a férfi vendégek általában rendesebbek is, mint a nők. Ha egy gombás köröm kezelése, egy benőtt köröm miatti gyulladás, vagy egy tyúkszem eltávolítás után otthoni utókezelésre van szükség, azt a férfiak, tapasztalatom alapján, még becsületesebben megcsinálják, mint a nők” – nyilatkozza a pedikűrös szakember.

„Természetesen, az ilyen kezelések után vissza kell jönni kontrollra is, így könnyen fel tudom mérni, hogy otthon kik csinálják jobban a rájuk bízott utómunkákat.”

Noha legtöbb paciense már az előző alkalommal leegyezteti a nagyjából egy hónappal később esedékes kezelés következő, pontos időpontját, a szakértő azt tanácsolja: tyúkszem és benőtt köröm esetén akkor kell pedikűröshöz fordulni, ha már kezd érzékeny lenni, de még nem fáj. Ez a tökéletes időpont a kezelésre.”

A kéz körmeivel más okból keresik fel férfiak a szakembert.

„Manikűrkezelésre főként az idősebb korosztályból érkeznek, illetve olyanok, akiknek a munkájukhoz van szükségük az ápolt kézre. Az előbbi réteg még a tartósabb polírozást is szokta kérni, míg a szakmai szempontokat figyelembe vevők, például a felszolgálók, ettől inkább eltekintenek” – mondja a kéz- és lábápolás szakavatott mestere.

Pedig a manikűrszalonokban általában többféle kezelést is kínálnak a hozzájuk forduló férfiaknak az alapcsomagtól a kényeztetőn át a legragyogóbb hatást elérő kezelésig, az említett procedúráktól egészen a francia vagy a japán manikűrig, kinek-kinek igénye szerint.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra