Ebbe a városba költözz, ha boldog és nyugodt életre vágysz

GettyImages-150800105

Idén is elkészült a felmérés arról, hogy melyek a világ és Európa legélhetőbb városai. A kutatásból kiderül, hogy még mindig nagyon jó európainak lenni, hiszen az itteni városok, különösen a kontinens nyugati felében, nagyszerű lakóhelynek bizonyulnak.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), az Economist Group kutatási és elemzési részlege világszerte folyamatosan felméri a városok „élhetőségét”. Vizsgálataik kiterjednek a kultúra és a környezet, az oktatás, az egészségügy, az infrastruktúra és stabilitás elemzésére. Legutóbbi felmérésüket idén tavasszal végezték el, ebből egyértelműen látszik: az európai városok még mindig töretlenül vezetik a ranglistát. 

Budapest is ott van a legjobbak között 

Elég csak az élhetőségi indexre egy pillantást vetni, és máris jól látszik, a tíz legélhetőbbnek tartott város között számos nyugat-európai is ott sorakozik, és nincs még egy olyan régiója a világnak, amely ennyi kiválósággal büszkélkedhet. 

Budapest is az élhető városok mezőnyét erősíti
Budapest is az élhető városok mezőnyét erősítiPaul Panayiotou / Getty Images Hungary

A helyzet azonban nem mindenhol ilyen felhőtlen, hiszen néhány város relatív helyezése csökkent a korábbihoz képes, ami főként azért történhetett meg, mert az Ázsiában és az Ausztráliában élők életszínvonala erre az évre visszatért a koronavírus-járvány előtti időszakhoz. 

A kutatás alapján élhetőségi szempontból, világ- és európai viszonylatban is előkelő helyet foglal el Budapest, hiszen olyan magas pontszámot kapott európai városokkal együtt említik, mint Koppenhága, Párizs, Bécs, Zürich, Berlin, Hamburg vagy Madrid. 

A jelenlegi helyzetet összegezve elmondható, hogy többségében azok a régiók, amelyek eddig is a toplista élén álltak, megőrizték pozíciójukat, ám van néhány olyan város, amely az életszínvonal romlása miatt lejjebb csúszott a rangsorban.

A brit városok visszaestek a rangsorban

A felmérésből kiderül, hogy a listavezetők nem változtak a legutóbbi indexben szereplőkhöz képest. Bécs megőrizte helyét a világ legélhetőbb városaként, hiszen 98,4 pontot ért el a maximális 100 pontból az EUI indexében. A kutatókat az sem lepte meg, hogy Koppenhága, Zürich és Genf lett a második. A tanulmány megfogalmazása szerint festői szépségű Budapest, Prága és Pozsony érte el a legmagasabb pontszámot Kelet-Európában. 

A világ városai közül a kutatás szerint most Bécsben a legjobb az élet
A világ városai közül a kutatás szerint most Bécsben a legjobb az életSylvain Sonnet / Getty Images Hungary

A keleti régió városai közül Pozsony, Bukarest és Varsó, valamint a nyugat-németországi Stuttgart volt az az európai város, melynek pontszámai a legtöbbet javultak 2022-ben. Ez a változás elsősorban az egészségügyi ellátás magasabb színvonalának köszönhető.

Ennél sokkal meglepőbb, hogy a világranglistán több európai város is a legnagyobb visszaesők közé tartozik.

A szakértők szerint ennek sokkal inkább a világ különböző városaiban történt fejlesztésekhez van köze, mintsem az Európában tapasztalható problémákhoz. A globális élhetőségi sorrendben a legnagyobb visszaesést Edinburgh produkálta, amely 23 hellyel lépett vissza a korábban elfoglalt helyéhez képest. De indexpontszáma kevesebb mint egy ponttal csökkent. De más brit városok, köztük Manchester és London helyezése is csökkent. Bár a korábbiakhoz képest az élet valójában jobb lett Londonban, mégis 12 hellyel esett vissza a világ városainak élhetőségi ranglistáján. Ezzel együtt az is megfigyelhető, hogy a brit fővárost követő nem európai városok pontszámai jelentősen javultak a megelőző évekhez képest.

Az élhetőségi index egyúttal az emberek elégedettségét is tükrözi Forrás: economist.com
Az élhetőségi index egyúttal az emberek elégedettségét is tükrözi Forrás: economist.com

A zavargások és az időjárás is befolyásolja az élhetőséget

A kutatás a városok rangsorolása mellett magyarázatot ad arra is, mi lehet az oka annak, hogy néhány európai városban rosszabbul érzik magukat az emberek. Az okok között elsősorban a bűnözést és a stabilitásnak a polgári zavargásokat követő megromlását említik. Példaként hozzák a tavalyi stockholmi zavargásokat, melyeket egy szélsőjobboldali csoport a Korán másolatainak égetésére irányuló tervei váltottak ki. Ez az akció hozzájárult ahhoz, hogy a Svédország fővárosa 22 hellyel essen vissza az EIU rangsorában. A világ országait tekintve ez az esés a második legnagyobb az élhetőségi toplistán. 

A társadalmi tényezők mellett a környezeti hatások is befolyásolják egy-egy város megítélését
A társadalmi tényezők mellett a környezeti hatások is befolyásolják egy-egy város megítélésétAntonio Masiello / Getty Images Hungary

A stabilitási pontszámok Athénban is csökkentek, itt szintén polgári zavargások, valamint a magas infláció miatti sztrájkok rontották az értékeket. Nem meglepő módon az instabilitás, valamint az orosz–ukrán háború miatt Kijev még mindig az európai ranglista legalján helyezkedik el.

A szakértők biztosak abban, hogy Európa továbbra is a világ legélhetőbb kontinense marad, ám előrevetítették, hogy a jövő évi élhetőségi rangsorra biztos, hogy hatással lesznek az idei nyári erdőtüzek és hőhullámok, hiszen mindezek miatt Dél-Európa egyes részei inkább pokolinak, mint paradicsominak tűntek. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra