Ezek a legjobb helyek egynapos városnézésre: nem is kell sokat utaznod értük

GettyImages-90590340
Olvasási idő kb. 5 perc

Sokszor a nyaralás programja nagyon szoros, ezért egységnyi idő alatt a lehető legtöbbet szeretnék kihozni egy városnézésből. Éppen ezért nem szeretnénk órákat utazni városon belül, tömegközlekedni, parkolót keresni. Íme néhány város, amelyet rövidebb idő alatt is bejárhatunk, cserébe ezernyi színes látnivalóval gazdagodhatunk.

A turisták rémálma, hogy elvesznek egy városban. Mi lesz, ha nem találják a visszafele vezető utat? Elárulom, az ég világon semmi! Sőt a legjobb, amit tehetünk turistaként, hogy elveszünk egy városban, és elkerülve a turistaszivattyúként működő méregdrága kávézókat, szuveníreseket, inkább elbóklászunk, hogy megismerjük a város szövetét és lelkét, megnézzük, mi van a városközpont, a függöny mögött, mert sokszor izgalmasabb, szebb dolgokkal találkozunk ott, mint a színpadon. Az alábbi városok rengeteg élmény nyújtanak akkor is, ha csak kevés időnk van programozni, és gyalog akarjuk lejárni a főbb látványosságokat.

Városnézés a középkorból ránk maradt ékszerdobozban

Bruges, Belgium

Ez a középkorból ránk maradt belga ékszerdoboz az egyik legjobb európai célpont, ha hátizsákkal a hátunkon andalogva szeretnénk gyalogszerrel bejárni nevezetességeit.

Bruges városában kötelező elveszni.
Bruges városában kötelező elveszni.Harald Nachtmann / Getty Images Hungary

A 14. századi építészet, a várost átszelő csatornák minden sarkon tartogatnak lenyűgöző látnivalókat. A Rózsafüzér rakpart, a Belfry középkori harangtornya, a Szent Salvator-székesegyház, a Minnewater-tó festői látképe mind olyan látványosságok, amiket vétek lenne kihagyni. Nagyjából 30 perc sétával sok látványossággal találkozhatunk.

Barangolás az egyetemi város varázslatos díszletei között

Cambridge, Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság egyik legrégebbi városa, amely több ezer éves működésének majdnem minden korszakából hagyott valami látnivalót az utókornak. Cambridge ad helyet ezenfelül a világ egyik legrégebbi egyetemének is. Az intézmény számos fakultást foglal magában, amelyek a város különböző pontjain foglalnak helyet. Ha besettenkedünk egy-egy college udvarára, könnyen Harry Potter világát idéző környezetben találhatjuk magunkat.

Városnézés az Adria gyöngyszemében, ahol a Trónok harcát is forgatták

Dubrovnik, Horvátország

Dubrovnik történelmi városa az Adria egyik gyöngyszeme. Az eredeti állapotában megmaradt városfal, a mesés tengerpart nem egy alkotónak ihlette meg a fantáziáját. A Trónok harca jeleneteinek jelentős részét, James Bond- és Star Wars-filmet is forgattak itt. A régi belváros, a Minceta erőd, a Lovrijenac erőd, mind kihagyhatatlan látványosságok. Ha pedig fel szeretnénk frissülni, a Buza strandon élvezhetjük az Adria kristálytiszta vizét.

Egynapos séta a divat (egyik) fővárosában

Milánó, Olaszország

A divat fővárosaként is ismert Milánóban 1 óra sétával komoly kulturális sétát és bevásárlótúrát tehetünk. Olaszország üzleti és ipari központja, a milánói dóm lenyűgöző méretei és felépítése rabul ejtik a látogatókat.

A divat fővárosának legfontosabb látványosságai remekül bejárhatóak 1 óra alatt
A divat fővárosának legfontosabb látványosságai remekül bejárhatóak 1 óra alattFrancesco Riccardo Iacomino / Getty Images Hungary

A Teatro alla Scala, Milánó operaháza pedig a világ leghíresebb énekeseit, zenekarait fogadta. A pezsgő kulturális és üzleti élettel bíró város kiválóan alkalmas egy könnyed városnézéshez, amit az is elősegít, hogy nincsenek komoly szintkülönbségek a budapestnyi városon belül.

Csatangolás Skócia fővárosában

Edinburgh, Skócia

Skócia fővárosa, Európa egyik pénzügyi központja nem csak ódon épületei, tornyai, hideg bája miatt érdemes a felfedezésre. A Forth-öböl partján elterülő város első osztályú kirándulóhely, ha a városnézést a környékbeli dombokon céltalan csatangolással akarjuk kiegészíteni. Edinburgh igazi kulturális és művészeti központ. Az itt megrendezett Edinburgh-i Könyvfesztiválon közel 1000 íróval találkozhatunk. A város két központból áll: a György-korabeli új, elegáns városrész a 18. században alakult ki, az óváros keskeny mesés kis utcácskái pedig végtelen felfedezésre csábítanak. E misztikus város 1995-ben az UNESCO Világörökség-listájára is felkerült.

+1. „Városnézés” a faluban, ahol Feszty Árpád hajtotta örök álomra fejét

Lovran, Horvátország

Lovran inkább egy kis falu, mint város, ezért kilóg a sorból. De olyan falu ez, amelyik már akkor is állt, amikor még sok európai város első kövét sem fektették le. A település az Osztrák–Magyar Monarchia kedvelt üdülőhelye volt, de történelme Marcus Vipsanius Agrippával, a híres római államférfival, hadvezérrel kezdődött, akinek ezen a területen volt üdülőhelye. A település szerkezete az ókori viszonyokat őrizte meg. A kanyargós utcákon kifejezetten könnyű elveszni, de a végén mégis sikerül visszatalálni a főtérre, a Szent György-templomhoz. Lovran szélén pedig magyar vonatkozású villát is találhatunk, a Villa Flórában, kedvenc nyaralóhelyén hunyt el Feszty Árpád neves festőnk is. Ha pedig egy kis csobbanásra vágyunk, akkor pár perc sétára található egy nyugodt, jól kiépített strand, amit ingyenesen látogathatunk.

Ha csak egy kis hazai kirándulásra vágysz a családdal, olvasd el következő cikkünket is

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek