Egészségtelennek hitt szokásod segít a bélrák ellen

GettyImages-1468622176
Olvasási idő kb. 5 perc

Évente 5000 magyar hal bele a bélrendszert érintő daganatos megbetegedésekbe. Egy friss kutatás szerint azonban meglepően hétköznapi élelmiszer segíthet abban, hogy a rák ezen típusát megelőzzük.

Magyarországon a sokféle daganatos megbetegedés közül a tüdőrák a leggyakoribb, az elhalálozást tekintve a második helyen a vastagbelet és végbelet érintő kolorektális rák áll, a halálozás előfordulása mindkét nemnél 4-4 százalék. Évente körülbelül 5 ezer ember hal meg emiatt. Egy holland tanulmány a kávéfogyasztásban látja a megoldást a súlyos betegséggel szemben. 

Egy friss kutatás szerint a rendszeres kávéfogyasztók esetében a bélrendszert érintő rákos megbetegedések kiújulásának sokkal kisebb a kockázata. 

Évente 5000 magyar hal bele a bélrákba
Évente 5000 magyar hal bele a bélrákbaPonyWang / Getty Images Hungary

Kávéval a bélrák ellen

Több mint másfél ezer holland kávéfogyasztó bevonásával végeztek megfigyeléses tanulmányt a holland Wageningeni Egyetem nemzetközi kutatócsoportjának tagjai. Olyan ráktúlélők kávéfogyasztási szokásait és aktuális állapotát vetették össze, akik a belet érintő daganatos betegségekben érintettek, s már egy hatásos kezelésen túl voltak.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a sokak szerint egészségtelen napindító szokás, a kávézás befolyással van-e a bélrákos betegek állapotára. 

Mint kiderült, azok esetében, akik legalább napi két csészével fogyasztottak a fekete italból, kisebb valószínűséggel újult ki a daganat, és a korai halálozás esélye is csökkent. A kolorektális, azaz a beleket érintő rákos megbetegedések kiújulási aránya a kezeléseket követően közel 30 százalékos, azonban ez az egyik olyan tumorfajta, amely korai felismeréssel jól gyógyítható.

Szomorú magyar valóság

Mivel hazánkban a rákos megbetegedések esetén a bélrák okozta halálozások száma igencsak magas, az 50 évnél idősebbeknél évekkel ezelőtt elindult a hazai országos vastagbélrák-szűrési program. Az első eredmények szerint a vastagbéltükrözéssel együtt járó vizsgálatra kevesen jelentkeznek a felhívás ellenére, pedig a korai diagnózis a gyógyulás esélyeit is nagyban növelné. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a legrosszabb a helyzet a betegségek prevenciójával kapcsolatban, a halálozások száma pedig a duplája az uniós átlagnak. 

A holland kutatás az extrém mennyiségű kávét fogyasztók gyógyulási eredményeit is górcső alá vette, s úgy tűnik, minél több kávét iszik valaki, annál kisebb az esély arra, hogy a betegség visszatérjen. Azon betegek ugyanis, akik nem csupán kettő, de legalább öt csésze kávét ittak naponta, már 32 százaléknyi valószínűséggel nem estek vissza a betegségbe, s az is kiderült, hogy azoknál, akik viszont kettőnél kevesebb adag kávét fogyasztanak, 30 százalék az esélye annak, hogy kiújul a tumor. 

A holland tanulmány nem az első a világon, amely a rák és a kávézás közti összefüggéseket vizsgálja, azonban eddig csak a harmadik stádiumban lévő betegek kávéfogyasztási szokásait elemezték, ott nem jutottak hasonló eredményre.

A friss tanulmány szerint a rákos daganatok ellen minél több kávét iszunk, annál jobb
A friss tanulmány szerint a rákos daganatok ellen minél több kávét iszunk, annál jobbOliver Rossi / Getty Images Hungary

A kávé igenis egészséges

Most azonban az első és második stádiumban érintetteket is megfigyelték, s megerősítették azt a korábban már ismert tényt, hogy minél hamarabb ismerik fel a bélrákos megbetegedést, annál nagyobb a gyógyulás esélye. Egyes korábbi kutatások eredményei alapján úgy gondolják, a kávéban rejlő lehetőségek annak magas antioxidáns-tartalmának köszönhetőek. 

"A kávéfogyasztásnak a kolorektális rák kiújulásával szemben gyakorolt potenciális előnyeit megalapozó mechanizmusokat még nem tisztázták teljesen" – hangsúlyozza Abisola Oyelere epidemológus, de a tanulmányban azt is megfogalmazták, hogy folytatásra érdemesnek tekintik az ez irányú vizsgálatokat. 

A kávé azonban nem csak a kolorektális rákos daganatok kiújulása ellen hatékony, több kutatás is igazolta egészséges mivoltát. Egy 2018-as amerikai tanulmány már korábban is megerősítette, hogy a kávészeretők esetében bármilyen vastag- és végbélrák kialakulásának az esélye is mintegy 30 százalékkal kisebb, mint azoknál, akik nem vagy csak alkalmanként feketéznek. S nemcsak kialakulást, de a halálozási arányt tekintve előnyös a reggeli forró ital: még a legkifejlettebb tumor esetén is 54 százalékkal csökken a halálozási arány, ha sokat kávézunk. 

"A kávékészítési és -ízesítései szokásoktól függetlenek az eredmények" – hangsúlyozza Oyelere. 

Elképzelhető, hogy a kávé anyagcsere-aktiváló hatása lehet az oka annak, hogy éppen a bélrákos megbetegedések esetén számít a fogyasztás mennyisége – vélik a szakértők. Az aktív emésztőrendszerben csökken az oxidatxív stressz is az antioxidánsok hatására, illetve a májműködés is fokozódik. A továbbiakban ezeken az utakon indulhatnak el majd a kutatások annak érdekében, hogy még tisztább képet kapjanak a tudósok azzal kapcsolatban, miért is segítheti a kedvelt ital a gyógyulást. 

"Bár megfigyeléses vizsgálatunkból ok-okozati összefüggést nem tudunk levonni, eredményeink megalapozhatják a jövőbeli tanulmányokat, és segíthetik a betegek számára kidolgozandó iránymutatások elkészítését is" – összegzik a kutatók. 

Ha a kávé különlegesebb elkészítési formáit is megismernéd, ide kattintva olvass tovább!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek