5+1 kevésbé ismert retró családi film, amit te is láthattál gyerekkorodban: melyikre emlékszel?

bedknobs-1

A júniustól Magyarországon is elérhető Disney+ kínálatában több ezer órányi tartalom között böngészhetnek a felhasználók: a legújabb filmek és sorozatok mellett rengeteg klasszikus alkotás is megtalálható a streamingszolgáltató felületén a stúdió aranykorából. Ezek közül válogattunk néhány kevésbé ismert, de az egész család számára kiváló szórakozást nyújtó élő szereplős és animációs filmet.

Ágygömb és seprűnyél (1971)

A ’90-es évek derekán, a szombatonként jelentkező legendás Disney Mozidélután kínálatában ismerhették meg az akkori magyar gyerekek és szüleik ezt a színpompás családi musical-vígjátékot, melyben három testvért 1940-ben London bombázása elől vidékre költöztetnek, ahol szállásadójukról, a különc vénlány Miss Price-ról (a Gyilkos sorokból ismert Angela Lansbury) kiderül, botcsinálta boszorkány, aki szívesen pattan seprűnyélre és rengeteg hihetetlen varázslatra képes. A cselekmény során hőseink egy állatok által benépesített mesebirodalomba is eljutnak, és hazájukat is meg kell védelmezniük a megszálló német csapatoktól.

Ágygömb és seprűnyél (1991)
Ágygömb és seprűnyél (1991)United Archives / Getty Images Hungary

Az animációs figurákat és hús-vér színészeket vegyítő különleges szekvenciákért hála az Ágygömb és seprűnyél elnyerte a legjobb vizuális effektusoknak járó Oscart, és ugyan a korabeli kritika vegyesen fogadta, idővel klasszikus darabbá vált – erősen nosztalgiafaktoros alkotás azoknak, akik emlékeznek az említett Családi Mozidélutánokra, de a mai gyerekek is jól szórakozhatnak rajta.

A kapitány kincse (1977)

Szintén a Disney Mozidélután programsorozatából lehet ismerős az ifjú Jodie Foster és a brit színészveterán, David Niven főszereplésével készített A kapitány kincse, melyben egy csaló egy vadóc Los Angeles-i árva lánnyal játszatja el egy tekintélyes angol birtok elveszett úrnőjét abban a reményben, hogy így megkaparinthatja az ott elrejtett legendás kalózkincset. A terv természetesen nem úgy sikerül, ahogy eredetileg eltervezték, a végeredményből pedig egy vérbeli „régi sulis” családi vígjáték kerekedik, amilyeneket manapság már nem igazán csinálnak.

A kapitány kincse (1977)
A kapitány kincse (1977)Michael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Olivér és társai (1988)

A kis hableány lehengerlő sikere elhomályosította a Disney egy évvel korábban bemutatott, sorban 27. egész estés animációs filmjét, az Olivér és társait, mely Dickens klasszikusát, a Twist Olivért helyezi a modern New York nagyvárosi közegébe, a címszereplőt pedig egy elárvult kiscica bőrébe bújtatja, akit egy kóbor kutyákból álló tolvajcsapat fogad be magához. Ugyan az Olivér és társai nem ér fel a legnagyobb Disney-klasszikusok zsenialitásához, de így is egy kedves, szeretettel teli, kiváló zenékkel tarkított, ízig-vérig „diznis” mese, amit a kutya- és macskamániás gyerekek biztos, hogy könnyen megszeretnek.

Olivér és társai (1988)
Olivér és társai (1988)WhatsOnDisneyPlus.com

A mentőcsapat (1977)

Szintén a kevésbé ismert Disney-rajzfilmek sorát gyarapítja az 1977-es A mentőcsapat, melynek hősei egy különleges, egerekből álló nemzetközi segítőegyesület tagságát erősítik: a pedellusból lett botcsinálta egérhős, Bernard és az elegáns magyar származású egérlány, Bianca – az eredeti változatban Gábor Zsazsa testvére, Gábor Éva kölcsönzi a karakter hangját – egy elrabolt kislány megmentésére sietnek, akit az ördögi Madame Medúza egy titkos gyémánt megszerzése miatt tart fogságban a Mississippi mocsarában.

A mentőcsapat (1977)
A mentőcsapat (1977)DisneyPlus

Ugyan idehaza csak jóval később mutatták be, A mentőcsapat a ’70-es évek második felében világszerte óriási sikert aratott – 7,5 millió dolláros költségvetése ellenében 169 millió dollárt hozott a jegypénztáraknál –, melynek hála később folytatása is készült A mentőcsapat a kenguruk földjén címmel. Utóbbi alkotásban (mely szintén megtekinthető a Disney+ kínálatában) Bernard és Bianca Ausztráliába látogatnak, hogy a szigetországban keveredjenek újabb kalandokba.

Rocketeer (1991)

Rocketeer (1991)
Rocketeer (1991)IMDB

A szuperhős műfaj elfeledett gyöngyszeme az Amerika Kapitány későbbi rendezője, Joe Johnston által levezényelt Rockeeter, amely az 1930-as évek klasszikus ponyva- és képregény-irodalmát idézi meg a vásznon, többek között Jennifer Connelly, Alan Arkin és Timothy Dalton közreműködésével. A főhős egy vakmerő pilóta, aki egy különleges kísérleti rakéta-hátizsák segítségével repülő nélkül is képes lesz a levegőbe emelkedni – a találmányra kémek és bűnözők, sőt, egy csapat világuralomra törő náci is feni a fogát, úgyhogy hősünk élete nem telik éppen unalmasan.

A Rocketeer nem versenyezhet a mai szuperhősmozik látványvilágával, ugyanakkor kellemes 108 percet nyújt azoknak, akik szeretnének virtuálisan beülni egy régi vágású kalandfilmre, amin gondolkodni nem kell sokat, csak hagyni, hogy egyik akcióból a másikba sodorjon a cselekmény.

Feketeszakáll szelleme (1968)

Listánk utolsó filmjére nem igazán érvényes a „kevésbé ismert” titulus, hiszen alig két évvel eredeti bemutatója után idehaza is jelentős mozisikert aratott, és a ma 40 felett járó nemzedékek biztosan emlékeznek rá, de érdemes az ifjabb korosztályoknak is figyelmébe ajánlani. A minden szerepében kiváló Peter Ustinov jutalomjátéka Feketeszakáll, a hírhedt kalózkapitány kísértete, aki egy ágymelegítőből bújik elő, hogy a bűvös tárgy új gazdája, egy főiskolai atlétikaedző (a Kicsi kocsi-filmekből ismert Dean Jones) segítségére siessen – hiszen egy jótettel kijuthat a Pokol tornácáról, és csatlakozhat legénységéhez a másvilágon.

Feketeszakáll szelleme (1968)
Feketeszakáll szelleme (1968)IMDB

A szellem és újdonsült ismerősének együttműködése természetesen nem éppen problémáktól mentes, remek szórakozást biztosítva mindazoknak, akik ezt a kiváló klasszikus vígjátékot választják.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra