Veszélyes emberekkel lehet levelezni ebben a börtönben

GettyImages-1517606876

Noha Magyarországon el sem tudnánk képzelni, hogy börtönlakókkal levelezzünk, a tengerentúlon ez csaknem harminc éve lehetséges. Legyenek azok tolvajok, gyilkosok vagy épp rablók, ha valakinek kedve szottyan felvenni velük a kapcsolatot, már indulhat is az ismerkedés.

„Huszonnégy éve, húszéves korom óta ülök börtönben. Nincs gyerekem. Jókedvű, önmotivált férfi vagyok, intelligens nőt keresek, akivel valódi és tartalmas beszélgetéseket folytathatok” – írja bemutatkozójában Tyrone, aki egyike annak a több száz rabnak, aki kapcsolatot keres a külvilággal.

Levél a börtönbe

Bár Magyarországon aligha volna lehetőség idegen elítéltekkel levelezni, az Amerikai Egyesült Államokban ennek semmi akadálya. Létezik ugyanis egy olyan oldal, amely kifejezetten elítélt nők és férfiak számára készült, no és azoknak, akik ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy felvegyék a kapcsolatot egy rabbal. Mint azt a levelezőpartner-kereső hirdeti is, a kapcsolatfelvételből mindkét fél profitál: a kintiek számára szórakoztató lehet beszélgetni egy elítélttel, a bentieknek pedig a nap fénypontját jelentheti, ha levelet kapnak – ezáltal ugyanis nőhet az önbizalmuk.

Amerikában lehet levelezni az elítéltekkel
Amerikában lehet levelezni az elítéltekkelAZemdega / Getty Images Hungary

Kapcsolat a külvilággal

A Meet-an-Inmate.com már lassan három évtizede, egészen pontosan 1998 óta segíti a férfi és női rabokat a külvilággal való kapcsolattartásban. Az adatbázisukban található fogvatartottakról – rövid, fényképes és szöveges bemutatkozásuk mellett – meg lehet tudni, hogy mikor születtek, milyen magasak, milyen iskolai végzettséggel rendelkeznek, sőt még azt is, hogy

jogerős bírósági ítéletük előtt mivel foglalkoztak.

A rabok azt is elárulják, mivel kötik le magukat a börtönben, sőt az is látható információ róluk, hogy büntetésük mikor ér véget, és hogy legkorábban mikor szabadulhatnak.

A börtönök lakóival egy levelezőpartner-kereső oldalon át lehet felvenni a kapcsolatot
A börtönök lakóival egy levelezőpartner-kereső oldalon át lehet felvenni a kapcsolatotMoreISO / Getty Images Hungary

Így működik a rendszer

Az adatbázis használata roppant egyszerű: a börtönbéli levelezőtárs keresőjének csak ki kell választania, hogy milyen nemű fogvatartottal szeretné felvenni a kapcsolatot, innen pedig már láthatja is a lehetséges partnerek fotóját. Ha valamelyik rab szimpatikus, a fényképére kattintva már közelebb is jut hozzá, hiszen megtudhatja, ki is ő, és a bemutatkozója alatt található elérhetőségen már azonnal írhat is neki.

Az adatbázis ráadásul számukra ingyenes, csupán az elítélteknek kell azért egy csekélyke összeget fizetniük, hogy felkerülhessenek a listára.

Azt azért az oldal üzemeltetői hangsúlyozzák, hogy a feltüntetett információk pontosságát nem tudják garantálni, ugyanis saját maguk adatairól a rabok gondoskodnak.

Az elítéltek számára reményt adhat egy kívülről érkező „hang”
Az elítéltek számára reményt adhat egy kívülről érkező „hang”xijian / Getty Images Hungary

Néhány szabályt is kell tudni

Noha azt persze a kezdeményezőre bízzák, milyen levelet írjon, arra azért megkérik a leendő levelezőpartnert, hogy elsőre ne eressze bő lére a mondandóját, mert a terjengősség elriaszthatja a rabokat a „kapcsolattól”. Sőt, az elítéltek nem szeretik azt sem,

ha tiszteletlenül bánnak velük, így a bántó és őket pocskondiázó, sértegető levelekre nem is válaszolnak, ahogyan a nyíltan szexuális tartalmú küldeményekre sem.

Azt javasolják tehát, hogy az első iromány legyen lényegre törő, egy rövid bemutatkozóval érdeklődési körrel és hobbival, esetleg egy fotóval.

A rabok nem szeretik, ha levelezőpartnereik tiszteletlenek velük
A rabok nem szeretik, ha levelezőpartnereik tiszteletlenek velükGerasimov174 / Getty Images Hungary

Őszintén és tisztelettel

Mint azt hirdetik, a női vagy férfi fogvatartottakkal való levelezés során nagyon sokat tanulhatnak egymástól a partnerek. Azt kérik a kintről íróktól, hogy legyenek velük őszinték, valamint bánjanak az elítélt levelezőpartnerükkel méltósággal és tisztelettel, hiszen nekik is vannak reményeik és álmaik. A legtöbbjük ugyanis azt szeretné, ha az élete jobbra fordulna, és szabadulása után sikeresebb lenne. A legtöbb ilyen fogvatartottnak szüksége van börtönön kívüli kapcsolatokra, hiszen sokuk mellől eltűnik a család, és köddé válnak a barátok is.

Ha a világ legnagyobb börtönéről is olvasnál, kattints ide!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek