Zsíros kenyér: ezt gondolják róla a külföldiek

Zsíros kenyér, 5
Olvasási idő kb. 4 perc

Kevés ennél jellemzőbben magyar étel létezik, még ha nem is a gasztronómia csúcsa, de tedd a szívedre a kezed: ugye, hogy volt már olyan, hogy összefutott a nyál a szádban egy szelet zsíros kenyér láttán?

Az biztos, hogy a modern táplálkozási irányelvek közül meglehetősen kevésnek felel meg, viszont az is tény, hogy legtöbbünk gyermekkorának szerves része, sőt, valljuk be bátran, egyik kedvence volt a zsíros kenyér. Legyen szó táborozásról vagy nagyinál töltött hétvégéről, egy gazdagon megrakott zsíros kenyér felért egy lukulluszi lakomával.

Zsíros kenyér: nem modern, de örök

Hogy ki hogyan eszi, az már ízlés kérdése. Az biztos, hogy nem reformkenyérre kell kerülnie annak a réteg zsírnak, melyet vékonynak nem igazán nevezhetnénk, és a nagyi nem is figyelt még arra sem, hogy jódozott vagy himalája sót hintsen rá. Mehet rá később pirospaprika, esetleg piros arany, és néhány szelet hagyma. Hogy vörös vagy lila, az már megint csak ízlés kérdése, az ugyanakkor biztos, hogy egy jó szelet zsíros deszka nem tipikus randiétel. Mégis nosztalgikus gondolatokat ébreszt mindenkiben – és bizony máig kapható itt-ott, a nagyin túl.

Így látják a külföldiek

A zsíros kenyér külföldi szemmel igen fura étel
A zsíros kenyér külföldi szemmel igen fura ételFacebook

Az itt-ottba pedig beleférhetnek a focistadionok, amint azt egy brit Facebook-oldal is kiszúrta: a SportsJOE megosztott oldalán egy, az Újpest stadionjában vásárolt szeletnyi zsíros kenyérről és mellé kínált korsó sörről készített képet, és túlzás nélkül kommentek ezreit vívta ki ezzel. Azon túl, hogy a magyar kommentelők hada csorgatja nyálát a nekünk igenis finomságnak számító harapnivalóra, illetve meg is védik annak létjogosultságát honfitársaink, a kommentekből kiderül, mit gondolnak erről a túlzás nélkül ikonikus ételről a külföldiek. Lássuk!

Nem látták a fától az erdőt

A fotón tekintélyes mennyiségű hagyma fedi a kenyeret: emiatt sokan hagymás kenyérnek hitték az ételt.

„Rakjatok rá egy kis sajtot, már viszem is!”

– írta egy kommentelő, míg egy másikuk abban reménykedett, hogy nem fog csókolózni senkivel sem az, aki egy ennyire hagymás kenyérszeletet elfogyaszt. Az Európa ezen részét valamivel jobban ismerő kommentelők aztán ki is egészítették a posztot azzal, hogy bizony zsír is van ebben a buliban.

„Egy pohár sörrel vagy borral kísérve nagyon finom” – jelezte egy angol ajkú szakértő, miközben több lengyel is megjelent, akik viszont azonnal bevallották, hogy nagyon gusztusos számukra a látvány, és meg is ennék, ha eléjük tennék azt.

Gasztrofélreértések

Sokan azon rettentek meg, hogy ezeket a hagymaszeleteket bizony nem sütötték ki, mások pedig már a látványtól is gyomorégést kaptak.

„Jézusom, én szoktam ilyen vacakokat főzni, ha az asszony nincs otthon!”

– kiáltott fel rémületében egy újabb megrettent kommentelő, egy ártatlan, a zsírról mit sem tudó kérdező pedig vegetáriánus fogásnak hitte a zsíros deszkát. Volt, aki felvetette a salátás kenyér lehetőségét, míg mások kolbásszal, mustárral és hasonló dolgokkal dobták volna föl az ételt.

Az ár verhetetlen

A legtöbbször azonban az ár volt az, ami meglepte a kommentelőket: egy korsó sör és az étel ezer forintért nagyon baráti, és ezt sokan ki is emelték. 

A verdikthez általában az is hozzátartozott, hogy ennyi pénzért ki is lehet dobni a kenyeret, és örülhet az ember, aki ekkora összegért hozzá tud jutni egy korsó sörhöz.

„Bajnokok reggelije” – jegyezte meg valaki, míg néhány epés komment azt jelentette ki, hogy az angol konyha remekeinél még ez is ízletesebb. Azért olyan is volt, aki elkérte a receptet, és ha most te is kennél magadnak egy zsíros kenyeret, mi megértjük…

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek