Lennél egy kicsit zöldebb? Íme 6 okos tipp, hogy a takarítási rutinod jó legyen a bolygónak is

A legjobb, ha a takarítás nemcsak a háznak és a látványnak tesz jót, de környezetvédelem szempontjából sem okozunk túl nagy károkat vele. Már mutatjuk is, hogyan csináld zöldebben!

Kevés ember van ezen a Földön, aki igazán élvezi a takarítást. Erre reagálva a tisztítószerpiac szinte elárasztja a piacot a takarítást gyorsabbá és kényelmesebbé varázsoló egyszer használatos kendőkkel, papírtörlőkkel, felmosóbetétekkel és mindenfélével, amit extra tisztítás nélkül kidobhatsz és cserélheted újabbra. Vajon valóban jó ez nekünk? A TheKitchn cikkében annak járt utána, hogyan érdemes takarítanunk úgy, hogy az még mindig hatékony, de egy kicsit környezetbarátabb legyen. 

Mosogatószivacs helyett kefe

Ha úgy érzed, készen állsz a mosogatószivacs helyett valami másra, próbáld ki a sokkal tartósabb edénykefét. A természetes anyagú szivacsok nagyszerűek, de gyakran kell cserélni őket. A műanyagok le sem bomlanak és persze mégis elhasználódnak, egy masszív kefe viszont alaposan tisztít és tartósabb, mint a szivacsok. 

Papírtörlő helyett kendő

Cseréld a papírtörlőt tartós anyagú, mosható kendőre, organikus fehérítetlen pamutszövetre vagy mikroszálas kendőre. Nem lesz olyan egyszerű a móka, mint kidobni a papírgalacsinokat, de csak egy öblítésről van szó a takarítás után, és máris újra használhatod. Keress egy eldugott, mégis könnyen elérhető helyet nekik a konyhában, ahol folyamatosan kéznél vannak, így napok alatt megszokod majd a használatukat.

Vajon így a víztakarékosabb, vagy mosogatógéppel?
Vajon így a víztakarékosabb, vagy mosogatógéppel?Dougal Waters / Getty Images Hungary

Koncentrátumok

Amikor eljön a tisztítószerek ideje, válaszd belőlük a koncentrátumot. Szinte minden otthoni tisztítószerből létezik sűrítmény, amihez csak vizet kell adnod, abból meg úgyis van otthon. Így tovább tart, ritkábban kell vásárolnod belőle, és csak egyetlen műanyag palackot kell venned néhány havonta.

DIY tisztítószer

Haladó szinten akár saját tisztítószert is készíthetsz. Szódabikarbóna, citromlé, só, ecet – ezek a kamrában is megtalálható alapanyagok, amik kiváló házi tisztítószerek összeállítását teszik lehetővé. Használj szódabikarbónát a zsírtalanításhoz a konyhában, ecetet a fürdőszobában lévő piszok tisztításához, citromlével és sóval pedig az edények tisztítását teheted egyszerűbbé. 

A természetes tisztítószerek is hatékonyak.
A természetes tisztítószerek is hatékonyak.Janine Lamontagne / Getty Images Hungary

Nedves törlőkendő helyett spray

Ha elfogy az eldobható, nedves törlőkendő, próbáld ki az egyszerű kendő és spray kombinációját. A törlőkendőt sokszor újrahasznosíthatod, variálhatod és a mennyiségét is szabályozhatod. Sokkal környezetbarátabb megoldás, ami az eltávolítandó piszok mennyiségével ügyesen összehangolható. 

Megfelelő adagolás

Olvasd el a tisztítószerek címkéit arról, mennyit kell használnod belőle, aztán pedig felejtsd el, mert valószínűleg a legtöbbször még annál is kevesebb anyagra lesz szükséged. Lehet, hogy eddig hármat fújtál a fertőtlenítőből és két kupakkal tettél a mosószerből, miközben a címke csak a felét írja? Próbáld ki egyszer annál is kevesebb adaggal, könnyen előfordulhat, hogy a takarékos változat is működik majd. A legtöbb ember több mosószert használ a kelleténél, és a mosószeres kupak adagolócsészéi nem segítenek a tökéletes mennyiség kiválasztásában. Válaszd ki a számodra ideális mennyiséget, ami nem túlzó, de még mindig tökéletesen tisztít. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra