Woody Harrelson szörnyű dolgot tudott apjáról, de megbocsátott neki

1200x0

A legnagyobb művészek, sztárok felmenői között olykor egészen különös személyeket is találunk – a népszerű hollywoodi színészikon, Woody Harrelson esetében édesapja számított a család fekete bárányának, aki a maffia megbízásából több súlyos bűntényt is elkövetett, mígnem örökre rácsok mögé nem került.

A későbbi sztár hétéves volt, amikor apja lelépett otthonról

Charles Voyde Harrelson 1938. július 23-án született egy Lovelady nevű, alig ötszázas lélekszámú texasi falucskában rendkívül átlagosnak mondható családban; több rokona is a rendőrség kötelékénél szolgált, ő azonban úgy döntött, inkább a törvény ellenkező oldalán próbálja megcsinálni a szerencséjét. Tizenévesen egy rövid ideig a haditengerészetnél szolgált, leszerelése után utazó ügynökként (lexikonokat árult) és hivatásos szerencsejátékosként élte az életét, mígnem 1960-ban letartóztatták és öt év börtönre ítélték fegyveres rablásért, de csupán néhány hónapot töltött a rácsok mögött.

Charles Harrelsont (1938–2007) a tárgyalásra kísérik 1981-ben
Charles Harrelsont (1938–2007) a tárgyalásra kísérik 1981-benBettmann / Getty Images Hungary

A következő évben – éppen július 23-án, saját születésnapján – megszületett Harrelson első gyermeke, Woodrow, akit a világ később Woody Harrelson néven ismert meg olyan filmeknek köszönhetően, mint a Zsákolj, ha tudsz!, a Született gyilkosok vagy a Nem vénnek való vidék. A későbbi Oscar-jelölt világsztár hétéves volt, amikor apja lelépett houstoni otthonukból, és véglegesen otthagyta a családot, majd több mint egy évtizeden keresztül nem is hallatott magáról – Woodyt és két kisebb testvérét ettől kezdve titkárnő édesanyjuk nevelte egyedül Ohio államban, szerény körülmények között.

Maffiafőnököknek dolgozott sok pénzért

Harrelson leghíresebb áldozata, John H. Wood, Jr. szövetségi bíró
Harrelson leghíresebb áldozata, John H. Wood, Jr. szövetségi bíróBettmann / Getty Images Hungary

Az idősebb Harrelson mindeközben – későbbi vallomása alapján – számos komoly bűntényben vett részt, és egyre feljebb emelkedett a szervezett bűnözés ranglétráján, befolyásos maffiafőnökök kezdték felfogadni. A hatóságok 1970-ben két ügyben is vádat emeltek Harrelson ellen: az első esetben az esküdtek nem találtak elegendő bizonyítékot, ezért felmentették a vádak alól, a második ügy azonban sokkal keményebb diónak bizonyult.

Harrelson 2000 dolláros (mai árfolyamon kb. 17 ezer dollár, vagyis nagyjából 5,7 millió forint) megbízási díjért kapott feladatot megbízójától, az ügyben az esküdtek döntésképtelenség miatt nem tudtak ítéletet hirdetni, Harrelson tettestársára, Pete Scamardóra ugyanakkor hét év felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki. Három évvel később az ügyet újratárgyalták, a bíróság ekkor már döntésképesnek bizonyult, és 15 év börtönre ítélte Charles Harrelsont.

6 órán át nézett farkasszemet az FBI-ügynökökkel, furcsa dolgokat mondva

Harrelson végül csupán öt évet töltött a hűvösön, jó magaviselet miatt 1978-ban szabadon bocsátották, majd kiengedését követően ott folytatta, ahol korábban abbahagyta: a következő év elején egy hírhedt texasi drogbáró, Jamiel „Jimmy” Chagra kereste meg őt egy visszautasíthatatlan ajánlattal. Chagrát éppen drogcsempészet vádjával idézték bíróság elé, a tárgyaláson pedig a híres-hírhedt John H. Wood, Jr. szövetségi bíró elnökölt volna, akit sokan „Maximum John”-ként emlegettek, ugyanis drogügyekben gyakran kíméletlenül döntött, és a kiszabható legmagasabb büntetéssel sújtotta a bűnösöket.

Charles Harrelson idősebb korában, a börtönben
Charles Harrelson idősebb korában, a börtönbenBettmann / Getty Images Hungary

Chagra szerette volna elkerülni, hogy élete végéig rácsok mögé dugják, ehhez számára a legideálisabb megoldásnak az tűnt, ha 250 ezer dollár (mai árfolyamon kb. 1 millió dollár, mintegy 340 millió forint) megbízási díjért felbéreli Harrelsont. Az ügy hatalmas port vert fel, ugyanis ez volt az első eset az Egyesült Államok történetében, hogy egy regnáló szövetségi bíró életét kioltották; az FBI országos körözést indított, szinte minden követ megmozgattak, végül néhány trükkös telefonhívás segítségével sikerült a tettes nyomára akadniuk 1980 szeptemberében.

Harrelson alaposan megizzasztotta az elfogására kiérkező FBI-ügynököket, a két fél hat órán keresztül tartotta egymást célkeresztben, mire Harrelson megadta magát, közben furcsa dolgokról beszélt, azt állította például, hogy ő követte el a merényletet John F. Kennedy elnök ellen. A bírósági tárgyaláson ugyanakkor már ártatlannak vallotta magát, azt próbálta elhitetni az esküdtekkel, hogy valójában nem ő követte el a bűntényt, csak hazudott megbízójának, hogy zsebre tehesse a 250 ezer dolláros „gázsit”.

Évtizedeken át próbálta elérni, hogy újratárgyalják az apja ügyét

Woody Harrelson évtizedeken át hiába próbálta elérni, hogy újratárgyalják apja ügyét
Woody Harrelson évtizedeken át hiába próbálta elérni, hogy újratárgyalják apja ügyétCharles Eshelman / Getty Images Hungary

Az esküdtszék nem hitte el a sztorit, bűnösnek találták Harrelsont, akit a bíró kétszeres életfogytiglanra ítélt. A húszéves Woody Harrelson csak ekkor tudta meg, valójában mivel is foglalkozik az édesapja – a bírósági tárgyalásról szóló beszámolót hallgatta a rádióban, amikor a vádlott nevéről eszébe jutott, mi van, ha épp egy rokona. Megkérdezte édesanyját, aki elmondta neki az igazságot; hamarosan meglátogatta apját a börtönben, akivel – a történtek ellenére – jó viszonyt alakítottak ki, a színész a következő évtizedekben is rendszeres kapcsolatot tartott fent édesapjával, sőt, amikor az idősebb Harrelson a rácsok mögül megházasodott, távollétében a fia mondta ki helyette a boldogító igent.

Jimmy Chagrát szintén elővették az ügyben, végül azonban vádalkuval felmentették, szabadságáért cserébe segített a hatóságoknak több más drogbárót kézre keríteni, majd a tanúvédelmi programnak köszönhetően hamis személyazonossággal új életet kezdhetett. Nagy segítségére volt, hogy az egyik testvére gazdag és befolyásos védőügyvédként praktizált. Woody Harrelson a botrányos eseten felbuzdulva úgy gondolta, ha Chagrát felmentették, apjának is kijárna egy újabb tárgyalás, és az évek során mintegy 2 millió dollárt áldozott az ügyre.

1995. július 4-én, a nemzeti ünnepet és a smasszerek szabadságolását kihasználva Harrelson két társával megpróbált kötél segítségével megszökni a börtönből, a kísérlet azonban hamar kudarcba fulladt, észrevették a fegyenctriót, akik néhány figyelmeztető lövést követően megadták magukat. A hatóságok nem értettek egyet az ifjabb Harrelson ügyvédeivel, Charles Harrelson ügyét sohasem tárgyalták újra, az életfogytiglanra ítélt férfi 2007 márciusában 68 éves korában hunyt el egy coloradói börtönben, szívroham következtében.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek