Ez a gusztustalan dolog történik a vécében tárolt újságaiddal

GettyImages-669804336 (1)

Egyáltalán nem veszélytelen a WC-n olvasás, mert számos egészségügyi kockázatot rejt. Egyrészt az ilyenfajta hosszas ücsörgés aranyér kialakulásához is vezethet, ami igencsak fájdalmas. Másrészt az otthonunk legkisebb helyiségében tárolt szakirodalmat a baktériumok is kedvelik, és nagy számban telepednek meg a papírlapokon, majd ezen „utazva” ki is juthatnak a lakásba.

Kiderült, hogy azok, akik az olvasás miatt több időt töltenek a vécén, kevésbé érzik, hogy székrekedésben szenvednének, mint azok, akik a székelési inger jelentkezését követően gyorsan elvégzik a dolgukat. A szakértők azt gyanítják, ennek egyrészt az lehet az oka, hogy olvasás elvonja a vécén ücsörgők figyelmét, és ez segít az ellazulásban. Ám az is kiderült, hogy a vécén olvasók között többen szenvednek az aranyértől.

Miért és mennyi ideig olvasunk a WC-n? 

A felmérések szerint vannak, akik azért kuckóznak be kedvenc magazinjukkal vagy könyvükkel a toalettre, mert a vécén való olvasás vagy rejtvényfejtés jó stresszoldó lehet egy nehéz nap végén.

A Vice saját kutatásából kiderült, hogy a férfiak 92 százaléka rendszeresen 20 percnél is többet tölt a vécén, míg 70 százalékuk 30, de akár 40 percnél is többet üldögél az apró helyiségben. A megkérdezettek közül néhányan pedig azt is bevallották, rendszeresen előfordul velük, hogy akár egy órát is eltöltenek a vécén üldögélve. 

A férfiakkal ellentétben a nőkre szinte egyáltalán nem jellemző, hogy 10 percnél több időt venne igénybe a székelés.

A vécében olvasott újságon megülnek, és a papírlapokba be is ivódnak a bacilusok
A vécében olvasott újságon megülnek, és a papírlapokba be is ivódnak a bacilusokOlena_T / Getty Images Hungary

A konyhában sem vagyunk nagyobb biztonságban

Több érv is amellett szól, hogy okosabban tesszük, ha nem a vécén ülve gyarapítjuk a tudásunkat. A legnagyobb bajt az okozhatja, hogy az olvasnivalók visszafordíthatatlanul átitatódnak a vécéből kikerülő baktériumokkal, melyek dolgunk végeztével a hónunk alá csapott újságokkal kikerülhetnek a lakás egyéb pontjaira is. Ha az újságot jó nedvszívó papírra nyomták, akkor a bacilusok nem élnek hosszan, ám ha a magunkkal vitt, vagy még rosszabb esetben már eleve a vécé mellett heverő magazin borítója és belső lapjai fényesek, ott a baktériumok hosszan eltanyáznak.

Bár a vécén való olvasás leginkább a szennyeződésen keresztül veszélyezteti az egészségünket, vizsgálatok igazolják, hogy az illemhelyek fertőzésveszélyét gyakran eltúlozzák. Egy otthoni mikrobák gócpontjait vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy a fürdőszobák és az illemhelyek mikrobasűrűsége csupán a második helyen áll a konyhák mögött. A vécéülőkéken és a -fogantyúkon, valamint a fürdőszobai csaptelepek fogantyúin, illetve az ajtókilincseken mind alacsonyabb volt a baktériumok és penészgombák száma, mint a konyhai mosogatókon, a munkalapon, a tűzhelygombokon, a kávéfőzőn vagy a mosogatószivacson. 

Mi a helyzet az okostelefonokkal?

A vécén való olvasás hátrányainak boncolgatása során nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy vajon mire számíthatunk akkor, ha a mobiltelefonunk társaságában vonul el magunkon könnyíteni. Nos, az okostelefonokat ugyanúgy nem helyénvaló a vécére vinni, mint a könyveket vagy az újságokat. A telefon üvegfelületét számtalanszor megérintjük az ujjunkkal, ráadásul a készüléket belülről melegíti az akkumulátor, kívülről pedig a zsebünk vagy a táskánk, és ez a kellemes hőmérséklet kiváló környezetet biztosít a baktériumoknak. 

Egy brit tanulmány szerint minden hatodik okostelefon széklettel szennyeződött. Ennek ellenére telefonjainkon általában a személyes mikrobiomjaink találhatók meg többségében, így még ha csírákkal is fertőzöttek, főleg a testünkben már jelen lévő mikrobákat hordozzák, nem pedig idegen betolakodókat, melyek akár meg is betegíthetnének bennünket. 

Tehát nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy a mobiltelefonok nagyobb fertőzésveszélyt jelentenek, mint bármely más tárgy, melyet magunkkal viszünk a vécére. 

Aranyér: nem éri meg kockáztatni az olvasás miatt

A kórokozók elterjedése és az általuk okozott megbetegedések mellett a vécén való ücsörgés másik igencsak nem elhanyagolható hátránya, amely szintén káros az egészségünkre: az aranyér megjelenése.

Bizonyított tény, hogy minél több időt tölt valaki a vécén, annál valószínűbb, hogy jelentkezni fog nála ez a jelentős fájdalommal járó kellemetlenség.

Ennek oka, hogy minél tovább ülünk a vécén, annál nagyobb terhelés és nyomás éri az alsó testtájunkat, ami az aranyér kialakulását okozza. Tovább fokozhatja a helyzetet, hogy ha túl sokáig üldögélünk a vécén, akkor csökken az anális terület vérellátása.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek