Ilyet még biztos nem láttál: ritka meteorológiai jelenséget vettek videóra

villam
Olvasási idő kb. 2 perc

Látványos égi jelenséget örökített meg mobiltelefonjával egy nő: a felvételen villámok cikáznak egy dupla szivárvány előtt.

A dupla szivárványt villámok kíséretében dokumentáló videó az Egyesült Államokban, a Nagy-medence területén készült, ráadásul éppen napfelkeltekor, különleges fényviszonyok között. A drámai hatást keltő felvételt a BBC is közzétette

Így fest egy dupla szivárvány villámokkal 

„Gyönyörű napfelkelte az egyik oldalon, hatalmas villámlás a másik oldalon, és ez a lenyűgöző kettős szivárvány közepén” – írta a felvétel készítője, Denise Clinton, aki a Twitteren osztotta meg videóját, amelyet alább te is megnézhetsz.

Mint ismert, kettős vagy dupla szivárvány akkor fordul elő, ha a fény kétszer törik meg, a vízcseppen belül is visszatükröződik (vagyis kettős tükröződés jön létre), és 50-53°-os szögben távozik.

A második tükröződés eredményeként a külső szivárvány színei fordítva jelennek meg, így az ibolya kívülre, a vörös pedig belülre kerül, illetve halványabban is láthatók.

A két szivárvány közötti megvilágítatlan sávnak külön neve is van. Felfedezője, az ókori Aphrodisias Alexander után Alexander-féle sötét sávnak hívják.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek