Megvan a magyarázat: ezért lett VIII. Henrikből szörnyeteg

GettyImages-51246874

VIII. Henrik angol királyt leginkább brutális tetteiről ismerjük. Talán meglepő lesz számodra, de ez nem karakteréből fakad: egy baleset hatására változott meg egészségi állapota és személyisége is.

Ha visszaemlékszel tanulmányaidra, nem túl valószínű, hogy VIII. Henrikről az jut eszedbe, hogy Adoniszhoz hasonlítsd. Pedig amikor mindössze 18 évesen trónra lépett, az ifjú király lenyűgöző külső és belső tulajdonságokkal rendelkezett. Karizmatikus, jóképű és művelt fiatalembernek tartották: miért él bennünk ezzel gyökeres ellentétben álló kép róla?

Balesetét követően változhatott meg a király

Nos, a történészek feljegyezte tények és az iskolában tanultak is az igazság részét képzik. Henrik trónra lépésekor tényleg lenyűgöző fiatalember volt, aki uralkodásának legnagyobb részét jó fizikai állapotban, atletikusan és karcsún töltötte. 

Jeleskedett a lovagi tornákon, sőt, a teniszpályán is. Húszas éveibe is karcsú derékkal, jó egészségben lépett, sőt, egészen 1536-ig, negyvenes éveiig megőrizte jó fizikumát.

Ekkor azonban baleset érte egy lovagi tornán: elképzelni is borzasztó az esetet. A tornán teljes páncélzatban kiálló király leesett a lóról, amely szintén teljes páncélzatba öltöztetve rázuhant. Henrik két órán át volt eszméletlen, azt hitték, túl sem éli az esetet, amelyben fejsérülést szenvedett, valamint megsértett egy, a lábán egy korábbi sérülés miatt kialakult visszeres fekélyt is.

Mindkét lábán sérüléseket szenvedett, amelyek sosem gyógyultak meg igazán,

ezáltal szinte állandó életveszélyben élte napjait, újra meg újrafertőzve a sérüléseket.

VIII. Henrik királyként szívesen hódolt a testmozgásnak
VIII. Henrik királyként szívesen hódolt a testmozgásnakIan Forsyth / Getty Images Hungary

VIII. Henrik negyven kilót hízott

A sérülések okozta mentális terhet a király rosszul viselte, s a féktelen evésbe és ivásba menekült fájdalmai elől. Ettől természetesen hízni kezdett, a sérülés következményeként pedig már nem tudott korábbi kedves tevékenységének, a lovagi tornákon való részvételnek s úgy általában véve a mozgásnak sem hódolni.

Mindezek következtében mintegy

negyven kilót hízott, egykor karcsú dereka majdnem duplájára szélesedett, és a halála előtti években olyan nehezen mozgott, hogy szolgáknak kellett masszív faszékeken emelgetniük őt.

Lóra sem tudott szállni, csak ha felemelték: az elhízott király képe ebben az utolsó néhány évben volt csak igaz rá, mégis, a történelemben ez rögzült.

Vannak az elméletnek kritikusai is

Az egészségi problémák Henrik személyiségére sem gyakoroltak túl jó hatást. Kiszámíthatatlan, mogorva uralkodóvá vált, a modern orvostudomány módszerei pedig ekkor még nem álltak orvosai segítségére, így az állandó fájdalmon sem tudtak segíteni. Szervei rosszul viselték a jelentős túlsúly okozta terhelést, halálának oka végül vese- és májelégtelenség volt.

Már a baleset előtt sem bánt kesztyűs kézzel feleségeivel
Már a baleset előtt sem bánt kesztyűs kézzel feleségeivelmikroman6 / Getty Images Hungary

Egyesek ugyanakkor vitatják az elméletet, mely szerint ez az eset fordította volna ki önmagából a királyt. A teória ellenzői szerint már a baleset előtt is voltak olyan tettei a királynak, amelyek nehezen magyarázhatók meg a jóságos és okos uralkodó képének fenntartásával.

Nem sokkal a sérülés után végeztette ki második feleségét, Boleyn Annát

– azonban korábban is találták már magukat a bitófán olyanok, akik az egyik pillanatban még nem is sejthették, hogy mi vár rájuk.

Amilyen férj volt, olyan király lett

Azt senki sem vitatja, hogy a súlyos baleset hatást gyakorolt Henrik személyiségére, akárcsak az öregedés – ugyanakkor korábban is voltak már jelei az elmélet vitatói szerint annak, hogy a király személyisége kegyetlenségre hajlamos. Végül hat feleségéből kettőt kivégeztetett: szakértők szerint csodás férj volt, aki szerelmével halmozta el feleségeit addig, míg egy párt alkottak. Ha felesége teherbe esett, lehozta neki a csillagokat is, de amikor kiszeretett belőlük, azonnal elvágta magát tőlük. És időnként az asszonyok nyakát is. Nem volt előzmény nélküli vagy meglepő tehát az sem, hogy élete minden területére kiterjesztette ezt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra