A titkos szerelmes levél, ami egy királynő életébe került, ma is olvasható

GettyImages-1371439474

A szerelem veszélyes játék, különösen, ha VIII. Henrik a férjed. Még azok is fejüket vesztették, akik teljes szívükből szerették, nem sok jó várt hát Howard Katalinra, aki megcsalta hites urát.

Egy rendkívüli, ma már majdnem ötszáz éves szerelmes levél buktatta le Thomas Culpeperrel folytatott viszonyát. A romantikus kapcsolat végül az életükbe került. A kérdés csak az, hogy Katalin egyszerűen egy naiv tinédzser volt, vagy a története a körülötte lévő férfiak által elkövetett visszaélések sötétebb történetét tárja fel?

VIII. Henrik összesen hat feleséget fogyasztott el, közülük pedig pont azt a két nőt fejeztette le, akik egymás unokatestvérei voltak. A második nej, Boleyn Anna nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket – pedig e házasság miatt alakult meg az anglikán egyház –, ennek ellenére ötödjére a király 1540-ben elvette az időközben kivégeztetett Anna unokatestvérét, Katalint. A fiatal lány közel sem élt olyan szent és tartózkodó életet, mint azt akkoriban egy hölgytől elvárták, házassága előtt két szerelmi kapcsolatáról (bár az egyik a zenetanára volt, aki Katalin állítása szerint 13 éves korában megerőszakolta) is tudunk. VIII. Henrik azonban nem ezért ábrándult ki belőle (bár ez is elég lett volna, ha tudomást szerez róla), hanem azért, mert fény derült egy házasságtörésre.

VIII. Henrik ötödik felesége, Katalin nagy bajba sodorta magát viszonyával
VIII. Henrik ötödik felesége, Katalin nagy bajba sodorta magát viszonyávalPrint Collector / Getty Images Hungary

VIII. Henrik ötödik felesége és a szerelem

A király ötödik házassága a nála évtizedekkel fiatalabb fiatal lánnyal eleinte – az ő szempontjából – nagyon jól indult. A boldog uralkodó elhalmozta nejét drága ajándékokkal, és szemmel láthatóan elégedett volt. Felesége érzelmeiről nem sokat tudunk, de akkoriban nem is számíthattak figyelemre: senki sem mondott nemet Anglia királyának. Csakhogy Katalin hamarosan egyre szorosabb barátságba keveredett távoli rokonával és nem mellesleg a király egyik belső emberével, Thomas Culpeperrel. VIII. Henrik egyik kedvenc udvarnoka még 1535-ben, Lisle vikomtjaként, feleségével együtt költözött az udvarba. Bár neki is akadt egy botránya – egy falusi asszony megerőszakolásáról és férjének megöléséről szóltak a hírek –, az eltörpült a király sorozatos házasságai, elrendelt gyilkosságai árnyékában. Talán ezért nem gyanakodott eleinte senki, hogy Culpeper, akinek szabad bejárása volt a fiatal királyné lakosztályába az uralkodótól származó levelek és ajándékok átadása okán, s állítólag korábban románc is szövődött köztük, egyre több időt tölt a fiatalasszonnyal. 

Katalin tényleg az életével játszott

1541 tavaszán Culpeper és Katalin románca is kivirágzott. Titkos találkozókat szerveztek Boleyn Anna öccsének felesége, Lady Rochford – nem mellesleg a főudvarhölgy – segítségével. S ahogy az ilyenkor lenni szokott, az udvar két pártra szakadt: a pár támogatóira és a viszony ellenzőire, akik gyorsan kihasználták az alkalmat, hogy saját céljaik elérése érdekében befeketítsék Katalint férje előtt. Egy darabig különböző kegyekkel és ajándékokkal el lehetett hallgattatni őket, de a sutyorgás hamarosan a Canterbury érsek fülébe is eljutott. 

A nyomozásban a szerelmespár óvatlansága is közrejátszott, 1541 nyarán, miután a királyi házaspár az észak-angliai Yorkban időzött, Culpeper és Katalin több levelet is váltottak, illetve éjszakai találkozóikat is folytatták. Őszig állt mellettük a szerencse, utána az érsek hamar kiderítette Katalin előéletét, és vallatásnak vetette alá Lady Rochfordot. A nyomozás során rábukkantak egy kézzel írt levélre is, amit Katalin küldött Culpepernek. Innentől már hamar a király elé került az ügy, a felszarvazott uralkodó pedig tajtékzott a dühtől.

Új törvény

VIII. Henrik letartóztatta a szeretőt és a feleségét, illetve segítőiket, s ahogy az várható volt, mindegyiküket halálra is ítélték. 1541. december 10-én végezték ki Culpepert, következő év februárjában pedig Katalint és udvarhölgyét. VIII. Henrik először gyorsan törvényt hozott, miszerint ha a király felesége 20 nappal az esküvő utánig nem hozza új férje tudomására, hogy ártatlanságát korábban elvesztette, felségárulást követ el, amiért halállal lakol. A király, aki persze önmagára nem tartotta ugyanezt érvényesnek, hamar újranősült, ezúttal utoljára: Parr Katalint vette feleségül, akivel 1547-es haláláig együtt maradtak. Ötödik felesége és annak szerelme ugyan elvesztették a fejüket a szó összes értelmében, intim kapcsolatuk bizonyítéka, az a bizonyos inkrimináló levél azonban fennmaradt, és az amerikai nemzeti levéltárban őrzik mint fontos kordokumentumot.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra